'Desaprenent', una guia amb mirada feminista de suport al professorat de secundària

01/04/2019 - 18:50 h

Coeducació. La guia és una invitació a aquells que treballen en centres educatius de secundària a apostar per una mirada crítica i incorporar la perspectiva de gènere a les aules.

La guia 'Desaprenent. Una mirada feminista a l'etapa de secundària' es va presentar la passada setmana a la comunitat educativa en una taula rodona al Centre LGTBI de Barcelona, amb la participació de part dels seus autors: Aida Rivas Moreno, Xavi Cela Bertran i Marta Sales Romero, de les cooperatives Coeducacció i Candela; i de representats del Districte -impulsor de la guia-, com el conseller del Districte Eduard Corbella. Finalment, el sociòleg Lucas Platero Méndez va impartir una conferència sobre els rols de gènere en aquesta etapa educativa.

La guia ‘Desaprenent’ pretén ser una eina de suport per al professorat de secundària de cara a incorporar la coeducació a les seves aules. Està dividida en seccions temàtiques per facilitar la lectura i tots els capítols consten d’una part teòrica que emmarca les activitats i una segona part amb actuacions pràctiques.

Prèviament, el Districte de l’Eixample va desplegar el projecte Formació en coeducació per al foment de les conductes igualitàries i respectuoses -sorgit de la prova pilot dels Pressupostos Participatius- als instituts de secundària i batxillerat Fort Pius i Poeta Maragall.

En la seva conferència, el sociòleg i educador Lucas Platero va destacar la importància de treballar aviat el “patriarcat del sistema escolar i la LGTBfòbia”, assenyalant que és molt important fer intervencions interseccionals perquè “l’arrel del problema és exactament el mateix, la mascunilitat hegemònica”. En aquest sentit, va mostrar un treball fet per alumnes amb els insults hegemònics en un institut: puta i maricó. Encara que sembli que les normes de gènere estan canviant, es continua penalitzant a les dones que volen ser lliures o als nois que no encaixen en els rols que s’espera d’ells.