El festival 48H Open House ensenya 26 edificis de l'Eixample

22/10/2019 - 10:22 h

Festival d’arquitectura. El festival d’arquitectura 48H Open House arriba a la desena edició els propers 26 i 27 d’octubre, i ho fa amb la col·laboració de l’Institut Municipal de l'Habitatge i Rehabilitació (IMHAB).

En l’edició d’enguany, el festival obre les portes de més de 200 edificis, sovint inaccessibles per a la ciutadania, de forma totalment gratuïta, i ofereix més de 30 itineraris i més de 240 activitats per conèixer l’entorn urbà de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

El festival d’arquitectura 48H Open House arriba a la desena edició els propers 26 i 27 d’octubre, i ho fa amb la col·laboració de l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació (IMHAB). A l’Eixample s’obren un total de 26 espais, entre ells el recentment estrenat Ataneu el Poblet de la Sagrada Família. I també alguns edificis modernistes privats com les cases Frederic Vallet Xiró II, Enric Llorens de Grau, Llopis Bofill, Thomas, Planells i Sayrach-Casa Montserrat.

Per endinsar-se més profundament en l’arquitectura modernista, el 48 Open House ha dissenyat una passejada en anglès pel Quadrat d’Or de l’Eixample i un itinerari per dues cobertes verdes de l’Eixample, del total de 10 que s’han transformat a tota la ciutat.

Visites a habitatges socials

L’ens que gestiona l’habitatge a la ciutat proposa quatre visites per a la categoria Open Social, una de les més populars del festival, que presenta edificis dissenyats i construïts amb una finalitat social. Les visites, per a les quals no cal fer inscripció prèvia, mostraran alguns dels edificis del parc públic més innovadors en l’àmbit arquitectònic: habitatges de Can Fabra , habitatges socials i allotjaments temporals de Tànger; La Borda i les Cases Barates de Bon Pastor.

Un homenatge a les dones arquitectes

El festival d’arquitectura 48H Open House, que permet conèixer i descobrir el paisatge urbà de Àrea Metropolitana de Barcelona, enguany fa un homenatge a totes aquelles dones oblidades de l’arquitectura. El reconeixement es ret a través de la figura de Pilar Casas Mur, una arquitecta fictícia, amb nom i cognoms que són referències del món de la construcció, i que representa a totes les dones sense nom de la història de l’arquitectura sense les quals moltes grans edificacions de l’actualitat no existirien.

Per aquesta edició s’ha seleccionat l’obra de 10 dones arquitectes com a representants de cada una de les diferents seccions o àmbits geogràfics que componen la mostra. Per exemple,  la reconeguda Benedetta Tagliabue és la representant de la categoria Open Social. L’IMHAB també s’adhereix a l’homenatge a les dones arquitectes. Tant els habitatges de Can Fabra com els habitatges i allotjaments de Tànger, que es podran visitar, tenen entre els seus autors dues dones arquitectes, Mercè Berengué i Judith Leclerc, respectivament.