El Mercat de Sant Antoni i la Superilla, escenaris del programa Acció Lectora

25/10/2019 - 11:45 h

Cultura. El Programa d’Acció Lectora vol complementar el treball de les biblioteques públiques.

El Programa d’Acció Lectora de Barcelona arriba a la seva segona edició i entre les novetats hi ha el projecte de lectures al carrer amb llibreries mòbils als barris de Sant Antoni i el Poblenou, lectures en els museus i en les escoles d'adults i un programa pilot a la propera edició del BCN Negra: un interrogatori en tercer grau amb l'objectiu d'apropar a uns 200 nois i noies a quatre personatges de la ficció negra.

Barcelona aposta per la lectura i ho fa amb més de 500 propostes fins a finals de juny  a tots els districtes i focalitzant totes les franges d’edat en el marc del Programa d’Acció Lectora impulsat per l’oficina Barcelona Ciutat de la Literatura de la UNESCO i per Biblioteques de Barcelona.

Mes de cent escriptors participaran en les diferents activitats del programa d’Acció Lectora,  pel qual s’han adquirit més de 3.000 llibres.

Novetats de l’edició d’enguany

El nou programa aposta per la continuïtat d’alguns dels seus projectes més importants, per l’ampliació d’altres i per la incorporació de quatre noves propostes per ampliar els espais lectors de la ciutat, augmentar les accions de promoció de la lectura en l’àmbit educatiu i dur a terme accions de promoció de la lectura en el marc dels festivals literaris de la ciutat.

  1.  Naturalitzar la presència de la lectura al carrer

El programa es va presentar al Mercat de Sant Antoni, on s’instal·larà una de les quatre llibreries mòbils a la placeta situada entre els carrers Comte d’Urgell i Tamarit. Al barri també hi haurà una altra davant de l’equipament Calàbria 66 i les dues restants estaran ubicades al Poblenou. Cada llibreria té una capacitat de 120 llibres procedents de donatius privats i aportacions de les biblioteques de Barcelona. Els llibres estaran a lliure disposició dels ciutadans i ciutadanes en diferents franges horàries segons la disponibilitat de les entitats que hi participen. També està previst fer lectures a les superilles de Sant Antoni i el Poblenou.

2. Obrir els museus al debat literari

Onze museus i espais patrimonials de la ciutat acolliran durant tot el curs sessions del clubs de lectura de les biblioteques, en total 30 sessions per debatre sobre un llibre vinculat a les seves col·leccions permanents o a exposicions temporals.

3. Lectures a escoles d’adults

Vuit centres de formació de persones de persones adultes introduiran dinàmiques per promocionar la lectura en cicles de formació instrumental, cicles de secundària i cicles de llengua anglesa. 

Els tres projectes es desenvoluparan mitjançant la creació de grups de lectura a l’aula i amb una activitat conjunta a totes tres accions que serà el comentari i debat a l’aula dels texts llegits.

4. Interrogatori de tercer grau

A la propera edició del festival Barcelona Negra es posarà en marxa un projecte pilot on es faran dinàmiques de grup de lectura i treball per apropar 200 nois i noies de segons i sisè de primària i de tercer i quart d’ESO a personatges de la ficció de la literatura negra.

D’altra banda, el programa també aproparà  els usuaris dels Espais de gent gran a la lectura digital amb “Et conec de vista”, amb el préstec d’una tableta digital a cadascun dels participants.