El monument a Lluís Companys viatja a la Biennal de Venècia

03/05/2019 - 12:01 h

Art. L'escultura forma part del projecte “Catalonia In Venice—To Lose Your Head (Idols), que inclou quatre monuments originals que en els últims anys han suscitat reaccions apassionades.

El monument a Lluís Companys ha abandonat temporalment la cantonada del passeig de Sant Joan amb la ronda Sant Pere per instal·lar-se durant uns mesos al pavelló català de la Biennal de Venècia. L'escultura forma part del projecte “Catalonia In Venice—To Lose Your Head (Idols)", que inclou quatre monuments originals que en els últims anys han suscitat reaccions apassionades, sigui perquè són adorades o perquè han patit danys i retirades de l'espai públic.

El projecte expositiu català ” és una reflexió, des de la teoria de l’art i l’estètica, sobre la particular i intensa relació de l’ésser humà amb les estàtues, que inclou documents i exemples originals que contextualitzen el fenomen de l’adoració i la destrucció de les escultures”, explica la nota de premsa de la Generalitat de Catalunya.

Els altres tres exemples escenogràfics presentats són el Pas de Setmana Santa del Sant Enterrament (1942-1944), de Salvador Martorell, procedent del Gremi de Marejants de Tarragona; Monument als caiguts (1963), de Genaro Iglesias, actualment al dipòsit municipal de l’Ajuntament de Balaguer; i Record d’un malson (1991), de Joan Brossa, actualment en exposició permanent al Museu de la Història de la Immigració a Catalunya.

El projecte s’emmarca dins dels Eventi Collateralli de la 58a edició de la Biennal de Venècia, que tindrà lloc de l’11 de maig al 24 de novembre.

L’escultura amb la noia del mocador

L’escultura de Lluís Companys és obra de Francisco López i representa a una jove Conxita Julià amb un mocador a la mà i recolzada sobre una columna amb un medalló del president Companys. Julià, sent una adolescent, li va enviar molts poemes durant el temps que va estar empresonat a Cadis. Ja alliberat, a Barcelona, la Conxita es va presentar en un homenatge a Francesc Macià i aquest li va regalar un mocador en agraïment.