Es posa en marxa el Pla de Convivència de Fort Pienc

20/07/2018 - 10:12 h

L’Ajuntament posa en marxa el Pla de Convivència del Fort Pienc per millorar la seguretat, la convivència i la gestió de l’ús de l’espai públic

Entre les actuacions previstes hi ha la millora dels entorns de l’Estació del Nord, la reurbanització de la plaça d’Anna Lizaran, el reforç del dispositiu de seguretat al territori, la reubicació del repartiment d’aliments a la via pública i un treball més intensiu amb els col•lectius de persones vulnerables

El passat 19 de juliol al Centre Cívic Ateneu Fort Pienc va tenir lloc la sessió informativa oberta a veinatge, comerç i entitats, per la presentació del Pla de Convivència de Fort Pienc.

Les diferents actuacions que es posen en marxa al pla persegueixen vetllar per la convivència al barri, millorant la seguretat objectiva i subjectiva i millorant la gestió dels serveis que tenen com a usuaris les persones en situació de vulnerabilitat.

Remodelació de l’Estació d’autobusos Barcelona Nord. Aquesta actuació permetrà millorar la seguretat, la mobilitat, la il·luminació i els accessos dels viatgers. l’Estació del Nord, un dels punts neuràlgics del barri del Fort Pienc amb les obres de remodelació es desenvoluparà un projecte de renovació del sistema de càmeres de seguretat i un nou sistema de gestió dels lavabos per evitar els usos inadequats que s’hi poden donar.

Actulament a l’estació ja s’han fet millores en el funcionament d’aquest espai amb el reforç del servei de seguretat privada i de neteja, el tancament de l’estació a les nits (només hi poden accedir els viatgers amb bitllet) i les millores en la senyalització i informació a l’espai.

Reforç del dispositiu de seguretat a la zona. D’aquesta manera es busca prevenir els hipotètics fets delinqüencials i disminuir les conductes inapropiades per garantir la convivència pacífica.

El reforç dels dispositius de seguretat al barri del Fort Pienc se centra especialment en l’Estació del Nord, on tots els cossos de seguretat treballen de manera coordinada i amb una presència intensiva i permanent, i sempre des de la perspectiva de la prevenció.

No obstant això, els agents de proximitat així com els equips de policia comunitària també s’han desplegat de manera regular arreu del barri i s’ha reforçat la seva presència. Igualment, s’han identificat una sèrie d’antenes ciutadanes que assegurin el contacte permanent amb els referents del territori per a fer un seguiment acurat de la percepció dels veïns i veïnes.

El Disticte de l’Eixample ha incrementat el pressupost destinat a la seguretat en 80.000 euros per a l’últim semestre de 2018, un increment pressupostari que permetrà mantenir la vigilància constant a la zona, complementària als serveis ordinaris que la Guàrdia Urbana té al districte.

Reubicació del repartiment d’aliments. Els criteris per acordar aquest canvi d’ubicació d’aquest servei han estat el manteniment de l’activitat, garantir que es desenvolupi en un entorn segur per a les persones usuàries i per a les voluntàries i generar el mínim impacte en el veïnat. El nou emplaçament estarà situat a la parròquia de Sant Fèlix d’Àfrica (carrer Sardenya, 29).

Millora de la gestió dels serveis i accions dirigides als col·lectius en situació de vulnerabilitat. La presència de persones que pernocten i viuen al carrer, als entorns del barri del Fort Pienc, és un dels aspectes que també aborda el nou Pla de Convivència del barri. L’Ajuntament ha ampliat la presència d’educadors i equips del Servei d’Inserció Social a la zona, tant en horari diürn com en horari nocturn. El servei permet detectar aquestes persones tan bon punt arriben i poder-les ajudar i orientar, explicant-los també els diferents serveis als quals poden acudir per rebre suport i informació: CUESB, SISMO o SAIER, entre d’altres.

Igualment, l’increment de l’arribada de menors estrangers no acompanyats (MENA’s) i la seva ubicació al barri del Fort Pienc per la influència que exerceix l’Estació i la proximitat amb Ciutat Vella ha fet necessària ampliar l’atenció d’aquest col·lectiu. Una de les actuacions ha estat intervenir als espais del pont de Marina per evitar comportaments de risc. Igualment, amb la voluntat de millorar la integració en l’entorn veïnal, s’ha afinat la gestió del centre de dia Dar Chabab. El centre, que gestiona el Consorci de Serveis Socials i compta amb la participació majoritària de la Generalitat de Catalunya, en coordinació amb l’Ajuntament de Barcelona, ha augmentat el control dels seus usuaris i també manté un contacte habitual amb les entitats del barri per fomentar l’acceptació i la integració de la seva feina diària.

Actuacions de neteja, enllumenat i revisió de l’arbrat. Millorant l’entorn tant de l’espai com del mobiliari urbà s’aconsegueix conciliar els diferents usos dels espais compartits.

Les intervencions previstes abordaran aspectes com el reforç dels serveis de neteja i la instal·lació de nou enllumenat públic, sobretot a l’entorn de la plaça del Fort Pienc, per tal que a les nits quedi més il·luminada. També està prevista la revisió i millora de l’arbrat, tot incorporant espècies de menys alçada per afavorir la visibilitat en aquesta zona.