Joan Bordetas i la Fal·lera Gegantera reben la Medalla d’Honor

29/11/2018 - 09:59 h

Medalla. Joan Bordetas, de l'AV Sant Antoni, i la Fal·lera Gegantera de la Sagrada Família reben la Medalla d'Honor de Barcelona a petició del Consell de Districte de l'Eixample.

L'activista veïnal Joan Bordetas i Castell i l'Associació Fal·lera Gegantera Sagrada Familia van rebre ahir la Medalla d’Honor de Barcelona a proposta del Consell de Districte de l'Eixample en un acte celebrat al Saló de Cent de l'Ajuntament i presidit per l'Alcaldessa, Ada Colau.

De Sant Antoni a la FAVB, defenent els drets de la societat civil

A Joan Bordetas se’l reconeix la seva feina dins l’Associació de Veïns de Sant Antoni i la seva visió global sobre les necessitats del barri, del districte i de la ciutat.

Des de jove, Bordetas ha estat molt implicat en la vida associativa del barri de Sant Antoni. Com a membre de l’AMPA de l’Escola Elaia va involucrar-se en el moviment educatiu del CEPEPC fins la integració de la mateixa en l’actual Escola Joan Miró.

L’any 1984 Bordetas es va incorporar a la Junta de l’Associació de Veïns de Sant Antoni, de la qual poc després va ser escollit Secretari. En aquest període va participar en la redacció del pla d’equipaments Sant Antoni 2000, d’on van néixer les reivindicacions de Cotxeres Borrell, d’una escola pública i d’espais per a la ciutadania (entre ells la remodelació de l’avinguda Mistral). Aquest pla també va culminar en l’actual Sant Antoni Comerç (SAC).

Entre 1999 i 2007 va ser conseller independent de l’equip municipal del Districte de l’Eixample. Un cop reincorporat a l’Associació de Veïns de Sant Antoni, va ser escollit vicepresident del Consell Ciutadà del Districte per part de les Entitats. El 2010 es va incorporar al Consell de Ciutat, on actualment  és membre de la Comissió Permanent. L’any 2016 s’incorpora a la FAVB.

Tres dècades de promoció de la cultura popular

L’Associació Fal·lera Gegantera Sagrada Familia ha estat premiada per més de 30 anys dedicats a la transmissió de la passió gegantera i pel seu compromís amb la cultura popular al barri i al districte.

La colla gegantera va néixer el 2011 amb l’objectiu de mantenir la cultura i tradició gegantera al barri de la Sagrada Família i de crear una colla al voltant de la parella de gegants del barri, el Pere i la Pepa, que enguany compleixen 30 anys. Des d’aleshores, participa activament a cercaviles i actes de cultura popular durant les festes majors, tant del barri de la Sagrada Família, com d’altres barris de l’Eixample i d’arreu Catalunya.

L’entitat aposta, a més a més, per fomentar el coneixement i la passió pels gegants entre el alumnes de les escoles del barri i té amb elles una forta vinculació. Des del 2017 els membres de la Fal·lera Gegantera són padrins de l’escola Tabor i col·laboren amb les escoles de La Sagrada Família i Marillac.

Un premi per reconèixer els valors cívics d’entitats i persones

Cada any, 25 persones o entitats reben el guardó a proposta dels diferents Consells de Districte i del Plenari del Consell Municipal. La Medalla d’Honor és un guardó creat el 1997 i serveix per reconèixer la labor professional o social de persones i entitats que amb la pràctica de la seva labor professional o social han contribuït al desenvolupament de la consciència ciutadana, virtuts i valors cívics.

A nivell de ciutat els guardonats d’aquest any són la geògrafa Mercè Tatjer, la periodista Susanna Griso, l’actriu Rosa Maria Sardà, l’esportista d’Skeleton Ander Mirambell i l’Associació Catalana pels Drets Civils.