Nova superilla a Sant Antoni amb 5.000 metres quadrats recuperats d’espai veïnal

20/05/2018 - 12:41 h

Urbanisme i infraestructures. La cruïlla entre els carrers del Comte Borrell i de Tamarit s’ha convertit en una plaça pacificada amb espais de lleure, de trobada i més verd.

La pacificació de la cruïlla entre els carrers del Comte Borrell i de Tamarit l'ha transformat en una àgora ciutadana pacificada amb espais de lleure, de trobada i més verd. Amb la superilla, el barri serà més saludable i agradable per fomentar la vida al carrer. La transformació continuarà a l'octubre amb la remodelació de 21.000 metres quadrats més.

La superilla de Sant Antoni, dissenyada a partir d’un procés de participació amb el veïnat, els comerciants i les entitats, completa ara la primera fase d’execució amb l’actuació al carrer del Comte Borrell entre Floridablanca i Manso, i al de Tamarit entre Viladomat i el Comte d’Urgell.

La nova plaça i els carrers de l’entorn s’han reurbanitzat amb un disseny de plataforma única amb prioritat per als vianants i un únic àmbit de circulació, a velocitat reduïda, compartit per vehicles a motor i bicicletes. A més, s’hi han instaurat grans zones amb vegetació i espais d’estada, i s’ha renovat l’enllumenat.

Tot l’espai guanyat en aquesta zona i la recuperació dels patis interiors del Mercat de Sant Antoni, que obre les portes el 23 maig després de nou anys de reformes, permetran sumar 5.000 metres quadrats d’espai públic al barri. La primera fase d’intervenció a la superilla ha tingut un cost de 3,5 milions d’euros.

Un total de 21.000 metres quadrats més de superilla el 2019

La remodelació del barri de Sant Antoni continuarà el mes d’octubre amb una segona fase que permetrà pacificar 2,1 hectàrees d’espai públic addicionals que es recuperaran per a l’ús veïnal.

En concret, s’ampliarà l’actuació al carrer del Comte Borrell entre la Gran Via i Floridablanca, i al de Tamarit entre Viladomat i Calàbria d’una banda, i entre el carrer del Comte d’Urgell i de Villarroel de l’altra, seguint els mateixos criteris per donar prioritat als vianants i fomentar els espais d’estada per al veïnat.

A més, s’incorporarà arbrat nou en aquesta zona, s’hi renovaran les voreres i l’enllumenat dels carrers de l’entorn, i a partir del gener del 2019 s’hi instal·larà mobiliari urbà, àrees de jocs infantils i jardineres a la cruïlla entre els carrers del Comte Borrell i del Parlament per fomentar l’estada i el lleure.

La segona fase s’enllestirà la primavera de l’any vinent i tindrà un pressupost de 8 milions d’euros.

Més superilles, més ciutat per al veïnat

La transformació del barri de Sant Antoni avança en el marc del programa Superilles. “Omplim de vida el carrer”, que també s’està desenvolupant als barris del Poblenou, les Corts, Horta, Sants i Hostafrancs amb l’objectiu de recuperar el carrer com a espai de socialització i d’esbarjo per al gaudi de les persones, i reduir la contaminació i el soroll per fer que la ciutat sigui més saludable i habitable.