El nou Transformadors ja és obert al barri!

30/09/2019 - 10:19 h

Cultura. El proper dissabte 28 de setembre celebrem una festa ciutadana per conèixer el nou edifici Transformadors.

Una gran festa ciutadana va presentar dissabte passat el nou equipament Transformadors, situat al carrer d’Ausiàs March 60, al barri del Fort Pienc. Un casal de barri, un espai per a gent gran i un Punt infoJOVE -que obrirà a la primavera de 2020- són els nous espais que guanya el barri, que sumen un total de 2.197 metres quadrats de nou equipament públic

La decisió sobre els serveis que s’han instal·lat a Transformadors és fruit d’un procés participatiu amb el barri.

L’equipament ha estat dissenyat amb un accés des del carrer d’Ausiàs March que té un gran porxo amb les portes reculades respecte l’alineació de la façana. Un cop a dins, un vestíbul amb una gran obertura en doble alçada relaciona aquest espai amb el soterrani i amb l’altell. L’espai buit fa visible bona part de les activitats que es duran a terme en aquestes plantes des del carrer. A més, l’equipament té un espai central que dóna llum i ventilació natural a les diferents sales i estances situades al cor de l’edifici.

El barri del Fort Pienc guanya així 2.197 metres quadrats d’equipament públic. Estan distribuïts entre la planta baixa amb altell, cinc plantes pis i una planta soterrani. Un dels elements més característics d’aquest nou equipament és la façana principal vidriada, que permet que des del carrer es puguin veure les activitats que es realitzin a l’interior de l’edifici, com si es tractés d’un gran aparador.

A les plantes 1 i 2 s’ha instal·lat el casal de barri. Les plantes 3, 4 i 5 són de l’espai de gent gran, que té aula de noves tecnologies i d’activitats físiques, entre altres espais. L’altell i una part de la planta baixa estan destinats al punt d’informació juvenil amb espais d’auto-consulta, d’internet, d’informació, d’atenció individualitzada i de treball.

Tots aquests serveis comparteixen sala d’actes, espai expositiu, vestidors i magatzem a la planta -1, i altres sales a les plantes 4 i 5.

Els representants de la gestora del Casal de Barri, Josep Bel i Ginette Casanovas, van destacar durant la presentació la necessitat de “fer xarxa” i que el casal s’obri a tot el barri i representi valors com la gestió comunitària, la igualtat, la solidaritat, el feminisme i l’antiracisme. La festa la van protagonitzar algunes de les entitats que hi formaran part, com un grup teatral, un grup de danses peruanes i la colla de diables La Cabrònica i els Cabronets.

Una antiga estació transformadora que també va ser seu del CJB

L’Ajuntament de Barcelona va recuperar per al barri l’edifici de Transformadors la primavera de l’any 2016. Tot seguit es van iniciar els treballs d’enderroc de l’edifici. S’havia d’enderrocar perquè presentava patologies estructurals. La demolició es va fer fins al nivell de la planta baixa. A la vegada, es van desenvolupar els processos per tirar endavant el projecte d’edificació del nou equipament que s’havia d’aixecar en la parcel·la que deixava lliure l’antic transformador, de 357 metres quadrats.

L’antic edifici conegut amb el nom de Transformadors era en realitat això, una antiga estació transformadora que als anys 80 va passar a ser un casal de joves i que fins el 2008 va ser la seu del Consell de la Joventut de Barcelona (CJB) i del casal d’Associacions Juvenils. L’any 2008 el CJB es va traslladar a l’Espai Jove La Fontana, juntament amb el Centre de recursos per les associacions juvenils (CRAJ).