Ofrena floral en homenatge a Lluís Companys

08/10/2018 - 14:20 h

Ofrena. L’acte tindrà lloc dilluns 15 d’octubre, a les 13 h, al monument en honor de qui va ser president de la Generalitat, situat a la confluència del passeig de Sant Joan amb la ronda de Sant Pere.

El Consell Municipal del Districte de l’Eixample convida a tots els barcelonins i barcelonines a una ofrena floral amb motiu de la commemoració de l’afusellament del president Lluís Companys. L’acte tindrà lloc dilluns 15 d’octubre, a les 13 h, al monument en honor de qui va ser president de la Generalitat, situat a la confluència del passeig de Sant Joan amb la ronda de Sant Pere.

El president Lluís Companys va ser afusellat a dos quarts de set de la matinada al fossar de Santa Eulàlia del Castell de Montjuïc el 15 d’octubre de 1940. Dos mesos abans havia estat detingut  a La Baule-les-Pins per la Gestapo, per ordre de les autoritats franquistes i va ser traslladat a Madrid. El 3 d’octubre va ser portar a Barcelona, on se li va fer un consell de guerra sumaríssim que el va condemnar a mort.

La noia del mocador

El monument, inaugurat l’any 1997 al passeig de Sant Joan amb ronda de Sant Pere, representa a una jove Conxita Julià amb un mocador a la mà i recolzada sobre una columna amb un medalló del president Companys. Julià, sent una adolescent, li va enviar molts poemes durant el temps que va estar empresonat a Cadis. Ja alliberat, a Barcelona, la Conxita es va presentar en un homenatge a Francesc Macià i aquest li va regalar un mocador en agraïment.