Setmana de la Mobilitat a l'Eixample per promoure la qualitat de l'aire

14/09/2018 - 10:08 h

Mobilitat. Tallers, conferències, circuits sostenibles, rutes en bici i molt més, del 16 al 22 de setembre.

Del 16 al 22 de setembre se celebra la Setmana Europea de la Mobilitat 2018, amb més de quaranta activitats per promoure hàbits de mobilitat sostenibles, segurs i saludables. La setmana es clourà amb el ja tradicional Dia sense Cotxes, durant el qual es tallarà la via Laietana i el carrer Gran de Gràcia.

La mobilitat sostenible és clau per construir una ciutat més verda, més confortable i menys contaminada. Fer servir el transport públic i desplaçar-se d’una manera sostenible (en vehicle elèctric, a peu o en bicicleta) millora la qualitat de l’aire, ajuda a prevenir els accidents de trànsit, redueix les emissions de gasos d’efecte hivernacle i contribueix a un consum racional dels recursos energètics.

L’objectiu de la Setmana Europea de la Mobilitat és conscienciar la ciutadania sobre l’impacte mediambiental del transport i la importància d’apostar per mitjans de desplaçament més saludables i sostenibles. A més, la transformació dels hàbits de transport va acompanyada d’una recuperació de l’espai públic per a la ciutadania, que fa possible aquest canvi cap a una mobilitat més eficient i més respectuosa amb el medi ambient. Totes aquestes accions formen part de l’estratègia municipal i es recullen en el Pla de mobilitat urbana (PMU) 2013-2018.

La celebració de la Setmana Europea de la Mobilitat també donarà peu a l’estrena del nou web de mobilitat de l’Ajuntament, un nou portal actualitzat en l’aspecte tècnic i de continguts que prioritzarà els serveis municipals més consultats.

“Combina i mou-te!”

Enguany amb el lema “Combina i mou-te!” es vol destacar la importància de fer servir diferents mitjans de transport segons el tipus de desplaçament. Amb freqüència, els usuaris i les usuàries de vehicles motoritzats fan servir el mateix mitjà de transport per a tots els seus desplaçaments. L’ampliació de la xarxa de transport públic i la millora de les connexions a peu i en bicicleta obre la porta a una diversitat de la mobilitat a disposició de tota la ciutadania, perquè es pugui escollir en cada moment quina és la millor manera de moure’s per la ciutat. Així, per arribar a qualsevol punt de la ciutat es poden combinar les diferents opcions per fer el trajecte més eficient i saludable.

Més de quaranta activitats entorn de la mobilitat sostenible

El programa de la Setmana Europea de la Mobilitat inclou més de quaranta activitats distribuïdes arreu de la ciutat. A l’Eixample hi haurà tallers i conferències:

Dimarts 18 de setembre, a les 11 h. Biblioteca Sofia Barat (c. Girona, 64)

La policia comunitària de la Guàrdia Urbana de l’Eixample impartirà una xerrada sobre consells de mobilitat per a la gent gran.

Dimecres 19 de setembre, a les 17.30 h. Espai Veïnal Calàbria 66 (c. Calàbria, 66)

Taller: Mobilitat, transport públic i diversitat humana: De què parlem quan parlem d’accessibilitat?

Dimecres 19 de setembre, a les 18.30 h. Bicicleta Club de Catalunya (BACC). C. Mallorca 207 pral

Saps per on circulen les bicis​ a Barcelona​? Presentació de la continuïtat de l’estudi sobre l’Accidentalitat en Bicicleta a Barcelona i les seves conseqüències. Anàlisi dels recorreguts que realitzen les persones ciclistes.

Dijous 20 de setembre, a les 18 h. Biblioteca Sofia Barat (c. Girona, 64)

Construcció d’alforges de cartró per a la teva bicicleta. Vine amb bicicleta i participa. Cal inscripció prèvia!

Dijous 27 de setembre, a les 18.30 h. Espai de Consum Responsable (ronda Sant Pau, 43)

Xerrada: Noves formes de moure’s a la ciutat- Carsharing Sostenible i Cooperatiu. Presentació del projecte “Som Mobilitat Barcelona”, amb base col·laborativa i tecnologia opensource.

Dia Mundial sense Cotxes – “La Mercè respira!”

Enguany el Dia Mundial sense Cotxes coincideix amb la celebració de les Festes de la Mercè, una circumstància que ha propiciat la fusió d’ambdós esdeveniments en una jornada anomenada “La Mercè respira!”. D’aquesta manera, la Mercè suma al seu programa la mobilitat sostenible i segura amb tot un grapat d’activitats que es duran a terme durant el dissabte 22 de setembre.

L’esdeveniment principal d’aquesta jornada serà “La via Laietana respira amb la mobilitat sostenible”, i comportarà la transformació d’un tram d’aquest gran eix de la ciutat en una via pacificada. Al carrer Gran de Gràcia es tallarà el trànsit entre l’avinguda Diagonal i la rambla de Prat, entre les 17.00 i les 21.00 hores.

Parking Day

La recuperació de l’espai públic a la ciutat s’estendrà a les places d’aparcament durant el dia 21 de setembre, una iniciativa que va sorgir a San Francisco l’any 2005 i que enguany ja se celebra a 200 municipis arreu del món. L’objectiu és reivindicar un model de ciutat centrat en les persones i en el medi ambient i visibilitzar el potencial de l’espai que normalment ocupen els vehicles motoritzats.

Més informació