S’obre la primera edició del Premi Europeu de Ciència Hipàtia

18/09/2018 - 13:54 h

Ciència. L’Ajuntament de Barcelona en col·laboració amb l’Academia Europaea llença la primera edició d'aquest certeamen dotat amb 30.000 euros i que premia la recerca i innovació d'excel·lència i impacte a la societat.

L’Ajuntament de Barcelona en col·laboració amb l’Academia Europaea (Academia Europaea-Barcelona Knowledge Hub, AE-BKH) llença la primera edició del Premi Europeu de Ciència Hipàtia. Aquest guardó, que s’inscriu en el programa “Barcelona Ciutat de Ciència” i que compta amb una dotació econòmica de 30.000 euros, té com a principal objectiu contribuir a la visibilitat de la ciència, així com promoure, reforçar i maximitzar a escala europea el valor de la recerca de l’excel·lència i del seu impacte sobre la societat.

El Premi Europeu de Ciència Hipàtia vol esdevenir un reconeixement a la millor carrera i trajectòria d’una persona en l’àmbit científic i de la investigació desenvolupada al més alt nivell internacional, amb influència sobre diferents camps del coneixement i amb impacte positiu en el benestar de la humanitat.

El guardó es lliurarà cada any i alternarà les tres grans àrees de coneixement incloses en les bases: Ciència i Tecnologia (categoria de l’edició actual); Ciència de la Vida i de la Salut; i Humanitats i Ciències Socials.

El premi

El concurs s’adreça a investigadors i investigadores que hagin desenvolupat la seva tasca de recerca en un país europeu amb una trajectòria d’excel·lència en la seva carrera investigadora al més alt nivell internacional, per l’impacte que la seva recerca hagi tingut en la societat i en la millora de la qualitat de vida, pel retorn que aquesta investigació hagi generat, i per l’impacte i aportació que la seva carrera hagi tingut en diferents camps del coneixement.

El premi es concedirà de manera individual a no ser que, excepcionalment, el Comitè Avaluador justifiqui la necessitat d’atorgar-lo conjuntament a més d’una persona. Aquest contempla una dotació econòmica de 30.000 euros per a la persona guardonada a qui, a més, es convidarà a pronunciar una conferència en un acte solemne en el Saló de la Cent de l’Ajuntament de Barcelona en relació a la seva carrera investigadora.

El termini de presentació de candidatures ja està obert i es tancarà el proper 31 d’octubre. Durant el mes de novembre es donarà a conèixer el nom de la persona guanyadora i se celebrarà l’acte de lliurament del guardó. La primera edició es fallarà el dia 27 de novembre, amb ocasió de la celebració del 30è Congrés Anual de l’Academia Europaea, què tindrà lloc a Barcelona els dies 28 i 29 de novembre.

La denominació d’aquest premi vol destacar la figura de la filòsofa i científica Hipàtia d’Alexandria (344-415), una dona que va saber conjugar i transmetre tots els camps del saber de la seva època i que, precisament per això, va ser assassinada per les forces de la ignorància i el fanatisme.

El Pla Barcelona Ciència

El Premi Europeu de Ciència Hipàtia s’emmarca dins del Pla Barcelona Ciència, una iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona per potenciar l’ecosistema de recerca i innovació de la ciutat. A més del Premi, una altra de les principals accions del Pla consisteix en l’increment de fins als 2’4 milions d’euros el finançament municipal a projectes de recerca i innovació impulsats per centres de la ciutat i l’àrea metropolitana, un 83% més que en l’actualitat.

En el marc d’aquest pla, es posa en marxa el Consell Científic Assessor de Barcelona per implicar el talent investigador en el desplegament del Pla Barcelona Ciència, que presidirà l’exrector de la UAB, Lluís Ferrer. També s’instal·larà l’i.Lab a Ca l’Alier, a través de la Fundació Bit Habitat, com a espai d’innovació urbana participada i oberta entre la ciutadania, les universitats i els centres de recerca, el teixit productiu i emprenedor i l’administració.

A més, es plantegen mesures facilitadores del desenvolupament d’aquest sector, com potenciar l’acollida de la comunitat científica amb habitatges a preus accessibles per a investigadors i investigadores. Ja s’han reservat els primers 5 pisos per a aquest programa.

Més informació