Voleu saber en quins llocs de Barcelona va viure Antoni Gaudí?

27/10/2015 - 08:10 h

Memòria històrica. Són 6 localitzacions repartides per diferents districtes de la ciutat que expliquen l’evolució personal i professional de l’arquitecte.

Antoni Gaudí va viure a Ciutat Vella, a l’Eixample i a Gràcia, diferents districtes que marquen les diferents èpoques per les quals va passar l’arquitecte des que va arribar a Barcelona.

Quan Antoni Gaudí va deixar Reus per venir a estudiar arquitectura a Barcelona, es va instal·lar amb el seu germà a Ciutat Vella, concretament al barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, l’any 1868. La seva família, d’origen humil, va vendre’s uns terrenys perquè els seus fills poguessin estudiar, i aquella zona era la més econòmica que van trobar.

Es van estar al número 12 de la plazoleta de Montcada, i després van mudar-se ben a prop, al número 10 del carrer d’Espaseria. Tots dos habitatges, a tocar de Santa Maria del Mar, van servir d’inspiració arquitectònica a Gaudí. Després va viure al número 16 del carrer de Verdaguer i Callís, on residia una tia seva i on uns anys després es va construir el Palau de la Música Catalana, un dels símbols modernistes de Barcelona. L’últim lloc de Ciutat Vella on va viure Gaudí va ser el número 26 del carrer de Sant Rafael, a la cantonada amb la rambla del Raval.

Mentre vivia a Ciutat Vella, Antoni Gaudí vestia bé, anava a les tertúlies que s’organitzaven en diferents bars del centre i estava allunyat de la vida religiosa. Però un cop va començar a rebre encàrrecs professionals, va anar canviant de manera de viure i també de districte.

La majoria dels seus clients eren de la burgesia barcelonina i vivien al districte de l’Eixample. Aleshores Gaudí va decidir canviar de domicili i va traslladar-se prop d’una de les fàbriques de mobiliari modernista més coneguda de l’època. De primer va viure al número 370 del carrer del Consell de Cent, i després es va mudar al número 339 del carrer de la Diputació.

Finalment Gaudí va instal·lar-se a la Casa Rosada del Park Güell, l’actual Casa Museu Gaudí, un habitatge que va compartir amb el seu pare, que va morir al cap d’1 any, i amb la seva neboda, que va morir 6 anys després. Quan Gaudí es va quedar sol, estava immers en el projecte de la Sagrada Família i va acabar vivint a l’obrador del temple expiatori fins que va morir.