Amb l’avinguda del Paral·lel i la Gran Via de les Corts Catalanes en dos dels extrems i les rondes de Sant Pau i de Sant Antoni en l’altre, s’obre pas un dels barris més petits i densos del districte de l’Eixample. Sant Antoni té més de 37.000 habitants en un perímetre de menys d’un quilòmetre quadrat, i aquesta petita superfície fa que la gent es conegui fàcilment entre ella.

“Hi ha molta vida associativa i una mostra d’això és que més de 80 entitats col·laboren amb la Festa Major i es fan més de 130 activitats”, explica Pep Sala, president de l’Associació de Veïns i Veïnes de Sant Antoni. Sala també destaca que es fan molts actes al carrer, com la calçotada, anomenada Mistralçotada, i concerts de petit format al costat dels bars i comerços per celebrar el Dia Internacional de la Música.

“Els veïns i veïnes tenim el dret, i també el deure, d’incidir sobre els aspectes que afecten el nostre entorn, com ara serveis públics, urbanisme, medi ambient, habitatge...”, comenta Xavier Caballé, representant de Fem Sant Antoni, un moviment veïnal que vol contribuir activament en temes urbanístics, de gentrificació i d’especulació al barri.

Petits negocis amb una gran varietat comercial

Molta gent d’altres zones com el Raval, el Poble-sec o l’Esquerra de l’Eixample va a comprar al barri perquè té una important oferta comercial i queda a prop del centre de la ciutat. “Hi ha uns 1700 comerços i la majoria són propietat dels mateixos botiguers, que no es limiten a vendre una única marca, sinó que ofereixen molts productes diferents”, diu Vicenç Gasca, el president de Sant Antoni Comerç.

Els comerços de proximitat es troben repartits per tota la zona, mentre que el “pal de paller és el Mercat, que està obert els set dies de la setmana”, explica Gasca, que destaca els tres mercats que li són propis. Hi ha el de menjar fresc, el de roba i productes de la llar (anomenat els Encants de Sant Antoni) i el de llibres nous i de segona mà (conegut com el Dominical de Sant Antoni), que també té una zona de segells, videojocs i pel·lícules.

Mercat de Sant AntoniFes clic per ampliar la imatge

El Mercat de Sant Antoni en la seva reobertura

Pep Sala, president AVV de Sant AntoniFes clic per ampliar la imatge

“La celebració més important del barri és la Festa Major, en què col•laboren més de 80 entitats i es fan més de 130 actes diferents.”

Pep Sala, president AVV de Sant Antoni

Espais de trobada que fomenten el teixit comunitari del barri

El disseny urbanístic de Sant Antoni, que data de la segona meitat del segle XIX i respon al Pla Cerdà, afavoreix que el Mercat sigui un dels llocs de trobada més cèntrics. Altres punts amb molta vida associativa són l’edifici Calàbria 66 (que té moltes sales de reunions i una gran sala polivalent), el Centre Cívic Cotxeres Borrell i l’Espai de Gent Gran Sant Antoni. També hi ha zones exteriors, com l’avinguda de Mistral, on els nens i nenes juguen a futbol, i els interiors d’illa, que tenen equipaments de joc per als més petits.

Un altre espai de relació és l’ONG De Veí a Veí, que té com a objectiu construir xarxa entre els veïns i veïnes i donar suport a aquelles persones que estan en risc d’exclusió social. Rafa Martínez, copresident de l’entitat, explica que cada mes donen “dues tones i mitja de productes de la cistella de la compra a unes 120 persones” a partir de les aportacions que fa la gent del barri i de la compra als comerços de proximitat.

 

Vicenç Gasca, president de Sant Antoni ComerçFes clic per ampliar la imatge

“El mix comercial dona una personalitat pròpia a Sant Antoni que no volem perdre.”

Vicenç Gasca, president de Sant Antoni Comerç

Jordi Amela, president de Calàbria 66 Fes clic per ampliar la imatge

“Hi ha molts col·lectius diferents que organitzen activitats al barri, i des de la Federació d’Entitats Calàbria 66 som un espai comú de trobada que està gestionat per tots ells.”

Jordi Amela, president de Calàbria 66

Festes i cultura popular amb una alta participació veïnal

La Festa Major de Sant Antoni, que es fa a mitjans de gener, és inaugurada amb el toc dels grallers i la gala trabucaire, que anuncien l’arribada de la primera celebració de la ciutat. A mig matí, també hi ha una cercavila on participen gegants, bestiari, diables, tabalers i grups d’animació musical. A més dels tradicionals elements, la festa també compta amb la cavalcada dels Tres Tombs, que és una desfilada amb gegants i carruatges fins a la plaça de Sant Jaume.

El barri també celebra altres festivitats com la Troiana, una mostra de teatre amateur que es fa a la primavera, i recitals de poesia i jams literàries cada mes. “Hi ha molts col·lectius diferents que organitzen activitats al barri, i des de la Federació d’Entitats Calàbria 66 som un espai comú de trobada que està gestionat per tots ells”, diu Jordi Amela, president de la Federació. “La idea d’aquest espai veïnal és que no es vegi només com un equipament, sinó que sigui un punt des d’on s’organitzin activitats que repercuteixin en la vida social i artística al carrer”, afegeix Marc Folch, dinamitzador de l’entitat.

Sant Antoni és un barri popular amb molta vida associativa i un gran esperit comunitari, coincideixen a destacar des de les diferents entitats. Tot i això, té el repte de mantenir la seva essència alhora que inclou l’oferta creixent de bars i restaurants i afronta la pujada dels preus de lloguer. “La xarxa social dona molta personalitat a Sant Antoni”, diu Folch, que desitja que es mantingui aquesta “vida de barri” que el fa tan especial.

Jardíns Càndida MèndezFes clic per ampliar la imatge

Jardíns Càndida Mèndez