Ara és l’hora de la dignitat

L’escalada repressiva del govern espanyol sembla no tenir aturador. Primer, amb l’aplicació de l’article 155 que trinxa del tot l’autonomia del país. Una decisió, per cert, amb conseqüències nefastes per a la ciutat de Barcelona. El 155 ataca de ple serveis essencials com l'educació, la salut o els serveis socials, a més de projectes com La Model o l'arribada del Metro a la Zona Franca. D'altra banda, només fa uns dies, vam veure com 8 membres legítims del govern de la Generalitat (el vicepresident Junqueras i els responsables màxims de 7 conselleries) van ser empresonats per la justícia espanyola. Aquest fet sense precedents en la història recent ens obliga a tots plegats a prendre partit: o Regne d’Espanya o República Catalana. Ja no hi ha vies intermitges.

Unes hores abans de conèixer la detenció del govern català, el ple de l’Ajuntament de Barcelona aprovava una proposta d’Esquerra Republicana per reconèixer justament el govern i el Parlament com els únics representants legítims del poble de Catalunya. Malgrat el vot contrari d’un dels socis del govern, la majoria del ple va donar llum verda a una proposta que suposa reconèixer la Generalitat i el Parlament com a úniques institucions pròpies. Barcelona, doncs, exercia com a capital de Catalunya. 

24 hores després celebràvem un ple extraordinari per exigir la llibertat dels presos polítics. Una vegada més, el text consensuat per la majoria de grups no va comptar amb el suport del PSC, membre del govern municipal. Més enllà d’aquest gest simbòlic, és indiscutible que els socialistes no poden seguir formant part del govern de la capital del país. Quin sentit té que els redactors del 155 pilotin àrees de govern a l’Ajuntament? Com s’entén que els responsables de la promoció econòmica a Barcelona votin a favor de la marxa d’empreses al Congrés espanyol?

En aquest sentit, emplacem a l’alcaldessa Ada Colau a prendre partit d’una vegada. Les hores greus que viu el país no deixen lloc a l’equidistància. O s’està al costat dels demòcrates o amb els redactors del 155. Amb els que defensen les urnes amb els seus cossos o amb els que envien la policia a atonyinar la ciutadania. Amb els que estan a presó per defensar la democràcia o amb els que redacten la intervenció de Catalunya en forma de 155.

En moments excepcionals calen gestos excepcionals, deixant de banda els partidismes i els càlculs electorals. Esquerra Republicana ja fa dies que es va oferir de forma sincera a l’alcadessa Colau per assegurar l’estabilitat institucional a la ciutat. La resposta, de moment, s’ha produït en forma de silenci i amb l’anunci de continuïtat de l’acord de govern amb el PSC; tot i la consulta impulsada en el darrers dies. 

Dit això, Esquerra Republicana manté la seva oferta perquè creiem que Barcelona és important pel país i el país és important per Barcelona. I per això la capital no pot tenir un govern que li giri l’esquena, o que fins i tot actuï en contra de les institucions catalanes. Ens preocupa que es pugui veure el govern de la ciutat marcat per aquells que volen trinxar la democràcia al nostre país.

 

Alfred Bosch,
President del grup municipal d’ERC-Barcelona

Share this content