Barcelona Design Week. Una raó més per estimar Barcelona

Que Barcelona és vista per tothom com una ciutat de disseny és evident, fins i tot per sobre de la percepció del propi sector i òbviament dels ciutadans. És una curiosa paradoxa que no succeeix únicament en l’àmbit del disseny. En aquest sentit els barcelonins i barcelonines no ens tenim la mida presa: o ens passem d’autoestima o cal que ens recordin les nostres virtuts.

A inicis de juny Barcelona celebra la seva setmana del disseny. És una setmana de tallers, exposicions, xerrades que s’estenen al llarg de la ciutat amb una centralitat manifesta al Poble Nou, malgrat que és voluntat del Barcelona Centre de Disseny (BCD) estendre-ho progressivament al llarg de la ciutat.

Una setmana dedicada a parlar del disseny en totes les seves vessants permet entendre millor les enormes potencialitats d’aquest àmbit de la creativitat i de l’economia; la seva capacitat per a transformar i provocar canvis en les organitzacions, els hàbits individuals o col·lectius  o la manera d’aproximar-nos als diversos elements que configuren la nostra quotidianitat. El disseny col·loca la persona davant el repte d’afrontar les seves necessitats i en aquest sentit permet, amb extraordinària subtilesa donar similar valor a la més extrema sofisticació o a la més exquisida simplicitat.

Entès com un paraigua que engloba multitud de lectures del món, dels objectes i de les relacions socials el disseny esdevé en l’actualitat un motor de transformació global i per tant un potent factor de progrés social, laboral i econòmic. Si és evident que Barcelona forma part del selecte grup de ciutats amb major atractiu del món, cal que les seves institucions, els ciutadans i els creadors i empreses que  construeixen la seva economia creativa ens ho creiem i ho fem valdre.

La setmana del disseny ens proposa més d’un centenar d’activitats de tota mena per ajudar-nos a entendre dues realitats: que l’èxit de Barcelona no és un fet casual i que podem aportar al món noves maneres de fer ciutat.

Jaume Collboni i Cuadrado

Tinent d’alcaldia d’Empresa, Cultura i Innovació

Share this content