Barcelona, més que mai

Barcelona acaba d’acollir a mitjans de novembre una nova edició del congrés mundial de smart cities. És un dels esdeveniments tecnològics més importants del món, que a més suposa un gran aparador per mostrar la feina que fem a la ciutat per posar en contacte el món empresarial i científic i la ciutadania.

Sempre hem dit que una ciutat només pot ser intel·ligent si aprofita el talent i la intel·ligència col·lectiva de la seva gent. Per això, en aquesta edició des de l’Ajuntament hem presentat 23 projectes municipals que reflecteixen bé el que volem ser: una administració capaç d’innovar per donar resposta a les necessitats de la ciutadania. I ho hem fet en cinc àmbits estratègics: habitatge, mobilitat, innovació social i participació, infraestructures urbanes i sostenibilitat mediambiental.

I ho hem fet per mitjà de 17 empreses locals que han rebut suport de Barcelona Activa, empreses que facturen 18 milions d’euros i donen feina a 216 persones. Una mostra petita però important del ric ecosistema emprenedor i tecnològic de la nostra ciutat.

Així mateix, aquesta Smart City Expo ens ha permès recollir els resultats de la feina de promoció internacional que hem fet durant mesos. Fruit de la visita que vam fer a Nova York el març passat, hem presentat els deu finalistes del challenge conjunt que hem llançat per facilitar la mobilitat a persones sense visió en carrers de plataforma única. També hem presentat projectes de crosslanding en matèria d’alta tecnologia amb Amsterdam i hem signat un acord d’intercanvi de start-ups de talent, de joves professionals, amb Kyoto.

Aquesta és la manera barcelonina d’impulsar la col·laboració entre públic privat i públic comunitari. Una manera virtuosa, innovadora, de vincular empreses, ciutadania, centres de recerca i administració. Nostres i d’arreu.

Sabem que vivim en moments complexos. Però tenim l’obligació de mostrar que la ciutat funciona i que no ens podem permetre mal­baratar el seu impuls innovador i creatiu.

No hem presentat una fira qualsevol. Hem presentat una Smart City Expo més forta que mai. Amb més expositors que mai i més ciutats assistents que mai.

Per això, ara que estem en un període d’incertesa, vull llançar un missatge: el compromís de la ciutat amb aquests esdeveniments econòmics, científics i tecnològics és total i irreversible. Perquè expressen apostes estratègiques pels pròxims 10 anys i perquè cada any estem incorporant-hi propostes més innovadores i socialment inclusives.

Això és part d’un gran acord de ciutat que hem treballat i seguirem treballant amb el màxim d’aliats possibles. Hem mostrat que sabem com fer-ho i ho farem cada vegada millor. Com deia l’entusiasta consigna maragalliana: “Barcelona, més que mai”.

Gerardo Pisarello

Share this content