Diagonal Mar: un exemple més de mala gestió

En el Ple sobre l’estat de la ciutat que es va celebrar el dia 24 de febrer, el president d’ERC a l’Ajuntament, Alfred Bosch, assegurava que el gran problema de l’actual govern municipal és que en realitat són dos. El primer govern és el que fa grans anuncis i declaracions plenes d’intencions. Malauradament, però, acaba dominant un segon govern que gestiona malament, que es veu forçat a rectificar a última hora o a deixar els anuncis en simples declaracions d’intencions.

Aquesta mala gestió es complementa sovint amb la gran facilitat del govern Colau per transferir responsabilitats a altres administracions, ja sigui la Generalitat o l’Estat. Algú podria acabar pensant que l’Ajuntament no té competències en res, la qual cosa no s’ajusta en absolut a la realitat. Així, el nou govern que havia de suposar una alenada de canvi, ha acabat demostrant que no hi ha hagut cap canvi substancial en les polítiques fetes els darrers 32 anys.

Un exemple de la dualitat d’aquest govern el trobem amb la polèmica per la implantació de locals comercials al Centre Comercial Diagonal Mar. ERC ens vam posicionar en contra de l’increment de botigues a Diagonal Mar, perquè creiem en un model de comerç de proximitat arrelat als barris i no un model de grans superfícies.

El govern Colau també va anunciar estar-hi en contra, però va posar una vegada més l’anunci per davant dels fets. Per què ho diem? Només cal revisar el fets. El novembre del 2015, l’Ajuntament va acceptar a tràmit el pla especial per a la implantació de locals comercials a Diagonal Mar. Aquest pla es va aprovar inicialment el setembre passat, i no va ser fins fa tres mesos que l’Ajuntament va començar a interposar al·legacions al pla i demanar aclariments a l’empresa. Massa tard.

Veient la situació, caldria preguntar-se: si aquesta mesura era contrària al model de ciutat que defensa el govern Colau, per què no es plantejaven d’entrada fer un Pla General Metropolità? A un bon governant se li pressuposa una certa intel·ligència política per anticipar-se als fets i actuar en benefici dels interessos de la ciutadania. La realitat, malauradament, ha sigut una altra. El modus operandi del govern Colau ha sigut demanar un informe tècnic a última hora que no sentenciava absolutament res. Després d’exigir un informe jurídic, ens hem acabat trobant amb dos informes que diuen exactament el mateix: la denegació de la implantació d’aquests locals és contrària al dret.

Qui governa una ciutat és qui té la responsabilitat de planificar urbanísticament en base a un model de ciutat. I elaborar un model de ciutat no es fa amb postureig, amb excuses o amb anuncis. Calen fets. Així doncs, la implantació de locals a Diagonal Mar acabarà sent una realitat per culpa de la mala gestió del govern. El teixit comercial del barri no es mereix una notícia com aquesta.

Jordi Coronas
Portaveu d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona

Share this content