Fem costat als veïns de la Vila Olímpica

La Vila Olímpica es va desenvolupar arran dels Jocs Olímpics del 92 com a residència pels esportistes que hi participaven. L’operació urbanística va permetre recuperar aquest front litoral per a la ciutat, i va significar el naixement d’un barri marcat per la tranquil·litat, la proximitat al mar i la bona convivència. L’aposta que van fer milers de veïns, però, s’ha vist truncada per la saturació de turisme low cost i oci que pateix a dia d’avui la zona.

Amb 9.300 veïns, la Vila Olímpica té pràcticament 3.000 places turístiques si comptem hotels, apartaments i habitatges d’ús turístic. Estem parlant d’una tercera part de la població del barri. A això cal sumar-li la saturació de discoteques i locals musicals situats a primera línia de mar.  Tot plegat, un còctel explosiu que acaba derivant en un maldecap constant pels veïns.

És en aquest context que cal entendre el rebuig que ha generat el projecte d’alberg de 440 places que amenaça la Vila Olímpica. Mig miler de places turístiques més en un barri ja saturat pel turisme? No té cap sentit. Fent de corretja de transmissió de les protestes veïnals, en la negociació del Pla d’Allotjaments Turístics (PEUAT) vam exigir a Colau que s’estudiés conjuntament amb els veïns la millor forma per aturar l’alberg, i en cas que no fos possible, convocar una consulta perquè els veïns i veïnes decidissin què calia fer.

Si bé el govern Colau va acceptar inicialment la condició, s’ha acabat demostrant que no tenien cap intenció de lluitar contra el projecte d’alberg. Utilitzant només un informe redactat pels serveis tècnics de l’Ajuntament, Colau ha dictaminat que no hi ha res a fer. I enfront a això, nosaltres diem que sí que es pot aturar l’alberg. Només cal voler-ho i aplicar tota l’astúcia, el rigor i la intel·ligència política.

Al ple del passat divendres, vam proposar la convocatòria d’una consulta veïnal per decidir el futur de l’alberg. Demanàvem que la gent decideixi si val la pena gastar-se els 15M€ que es calcula que costaria la compra de l’edifici. Entenem que una posició clara dels veïns en aquesta qüestió ajudaria a l’Ajuntament a tenir més força negociadora amb els propietaris de l’alberg. Altre cop, però, ens vam tornar a topar amb un govern escudat en qüestions legalistes més pròpies del govern Rajoy que de forces de la nova política. Consultar la ciutadania mai és il·legal, mai. En cap circumstància.

Davant la inacció del govern Colau, els veïns han decidit actuar pel seu compte. Ja han anunciat que celebraran igualment la consulta encara que sigui sense el suport municipal. Potser ho faran amb urnes de cartró, potser no serà una consulta jurídicament vinculant. Però tindrà tota la legitimitat del món a ulls de la ciutat. La legitimitat d’un barri que diu No a l’alberg. I des d’ERC serem al costat dels veïns de la Vila Olímpica perquè la seva veu com a ciutadans ha de ser escoltada. Perquè el govern municipal no pot escoltar als veïns només quan el que diuen encaixa amb allò que ells volen fer des de l’alcaldia.

Alfred Bosch,
President del grup municipal d’ERC-Barcelona

Share this content