Glòries: un exemple més del canvi fallit

La decisió del govern d’Ada Colau d’aturar unilateralment les obres de Glòries serveix per exemplificar el canvi fallit que ha suposat el nou govern de la ciutat.  En primer lloc, perquè han demostrat que la nova política s’assembla massa a la que hem vist durant massa anys a Barcelona. Colau va decidir convocar una comissió extraordinària per buscar que l’oposició es posicionés sobre l’aturada de Glòries. La majoria absoluta de regidors van manifestar-se en contra de l’aturada, i com que el resultat no era del gust del govern, Colau va tirar pel dret i va fer servir el consell d’administració de BIMSA (on tenen majoria absoluta) per ratificar la decisió. Una acció altament qüestionable des d’un punt de vista democràtic. Per si no fos prou, el posicionament contrari de la majoria del consistori es va repetir dies després al ple municipal.

Hem dit i repetit que l’aturada de les obres de Glòries afectarà greument altres projectes de ciutat. Glòries és un nus central en les connexions de la ciutat, i és evident que mantenir aquell fangar obert afectarà greument altres projectes. Fent un símil de la vicepresidenta valenciana Mónica Oltra: “Parar obras, problema; continuar obras, solución”.

Per començar, l’intercanviador de Glòries entre bus, tramvia i metro es retardarà en paral·lel a l’obra. També es posa en perill la connexió del tramvia per la Diagonal, en tant que la connexió té una de les seves puntes precisament a Glòries. En menor mesura, també complicarà el projecte de pacificació de la Meridiana; serà difícil plantejar la limitació de la circulació a la Meridiana sense una bona alternativa de transport públic a Glòries. I, per descomptat, Colau ha fet el pitjor espot possible per la candidatura de Barcelona per acollir l’Agència Europa del Medicament.

D’altra banda, el govern municipal ha demostrat un cop més que, darrere la façana de titulars de cartró-pedra, hi ha molt poca capacitat de gestió. Colau ha sigut incapaç en tot aquest procés d’explicar amb claredat quant temps estaran aturades les obres i quin sobrecost tindran, i obvien que quan es fa una nova licitació, mai resulta més barata que continuar l’obra actual. Tampoc parlen de la més que probable demanda de l’empresa adjudicatària actual que alentiria encara més el procés. Lamentablement, ha primat un cop més el titular de cara a la galeria i no les conseqüències que tindrà aquesta decisió pels veïns de Glòries.

Un bon govern hauria de situar sempre els veïns per davant de tot. I constatem amb tristesa que Colau ha pensat, una vegada més, en la premsa i no en els problemes de la gent. Perquè són els veïns els que hauran de patir l’impacte que tindrà l’aturada de les obres. Serà la gent de Glòries la que haurà d’esperar més del compte per gaudir de la plaça, l’habitatge públic i els equipaments previstos. Queda justificat això per la voluntat del govern de buscar un titular mediàtic? Sincerament, pensem que no.

Alfred Bosch,
President del grup municipal d’ERC-Barcelona

Share this content