La vaga del Metro necessitava d’una decisió

La vaga de Metro dels treballadors de TMB ha afectat greument la mobilitat a Barcelona durant 12 dilluns seguits; això ha provocat molèsties i maldecaps als usuaris, ha suposat més d’un milió d’euros en pèrdues econòmiques i ha agreujat els nivells de contaminació a la ciutat. Mai fins ara s’havia arribat a una situació com la viscuda durant el govern Colau-PSC; tots els alcaldes de la ciutat havien tingut vagues, i tots havien aconseguit desbloquejar la situació amb més o menys encert.

Si agafem una dimensió històrica, la comparativa és encara més evident. Després de l’esclat de la Guerra Civil, el servei de Metro es va interrompre. Però només van caldre unes hores perquè les autoritats republicanes de la ciutat i les treballadores del Metro es posessin d’acord perquè el servei seguís funcionant malgrat les bombes.

Esquerra Republicana va presentar el passat divendres una proposta al ple de l’Ajuntament demanant la dimissió de la presidenta de TMB, Mercedes Vidal. Al mateix temps, reclamàvem a l’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, que agafés les regnes de la negociació i es posés al capdavant del conflicte amb els treballadors del Metro.

Per què la dimissió? En primer lloc, perquè la presidenta de TMB ha passat a formar part del problema; tant és així que un dia abans del ple, l’alcaldessa Colau va anunciar que els gerents de l’Ajuntament i de l’AMB s’incorporaven a les negociacions. Una forma velada, doncs, de desautoritzar la gestió de la regidora de Mobilitat.

Com a responsables polítics, el nostre deure és defensar els interessos dels ciutadans. I en aquest cas, el govern Colau no els ha defensat correctament. És impensable que la presidenta de TMB asseguri a la premsa que ‘no faran més propostes als treballadors’. Si ella no pensava moure’s, el més lògic és que la moguin.

Igual que va passar una setmana abans a la Comissió de Mobilitat de l’Ajuntament, tots els grups de l’oposició vam votar a favor de la dimissió de Vidal per la situació de bloqueig a què s’havia arribat en les negociacions. El més honest en democràcia és ser capaç d’admetre els propis errors,  un gest que ni la regidora Vidal ni cap membre del govern ha estat capaç de fer.

Feliçment, la intermediació del Departament de Treball de la Generalitat ha suposat tenir una proposta damunt la taula que pot posar d’acord tant a TMB com als treballadors del Metro. Ho celebrem enormement, perquè suposarà acabar amb els dilluns de vaga al Metro i, al capdavall, aquest és l’objectiu que perseguim tots. Això sí, seguirem exigint les responsabilitats polítiques que pertoquen i demanant al govern que s’autoapliqui els principis més elementals d’ètica i honestedat política.

I per sobre de tot això, esperem que treballadors i usuaris puguin tornar a la normalitat i agafar el metro cada dilluns amb l’única preocupació de què es trobaran quan arribin, no de com hi arribaran.

 

Alfred Bosch,
President del grup municipal d’ERC-Barcelona

Comparte este contenido