El bus elèctric, la solució a la Diagonal

La mobilitat per la Diagonal s’ha mostrat com un dels debats més vius en aquesta legislatura. En aquest debat s’han enfrontat dues visions: d’una banda la nostra, que defensa que la mobilitat ha de ser la més pràctica possible, amb consens tècnic i ciutadà; i de l’altra la del Govern municipal, que es basa en projectes ideològics que sobre el paper poden quedar molt bonics, però que no són ni els millors ni els més eficients. Per això defensem que a la Diagonal cal implantar la línia de Bus D30, ja planificada de bon inici en el desenvolupament de la Nova Xarxa de Bus, amb vehicles elèctrics, com a prova pilot per optimitzar la xarxa ortogonal fins que es trobi una solució definitiva de transport públic per aquesta avinguda. I cal que aquesta es desenvolupi en el termini màxim de tres mesos i que durant una any sigui sotmesa als escrutinis de qualitat necessaris (passatge, velocitat comercial, etc...) reportats trimestralment en el marc de la Comissió municipal d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat.

Un cop finalitzades les sessions de treball de la Comissió d’estudi per la connectivitat del transport públic per la Diagonal que vam impulsar com un exercici honest per aprofundir en l’estudi del pros i contres de la implantació del tramvia, i després de constatar que no hi ha consens tècnic ni social en el projecte d’ aquesta infraestructura ferroviària, hem defensat, debatut i aprovat al darrer Plenari de l’Ajuntament la proposta en que sí hi ha consens: que el govern implanti la D30, la línia de bus elèctric d’alta capacitat per la Diagonal, d’una vegada per totes. Està tot a punt. Tots els tècnics que han passat per la Comissió d’estudi han dit que el que feia el tramvia ho podia fer el bus, si se li donava prioritat.

Sempre hem apostat pel transport públic, ho vam fer quan vam governar, augmentat les aportacions al finançament del transport públic i desplegant la Nova Xarxa de Bus. I ho vam deixar tot a punt per la D30; per contra, l’actual govern ha estat amagant els busos elèctrics durant dos anys a les cotxeres.

Amb l’aprovació d’aquesta iniciativa ens avancem a la inacció del govern. Constatem el fracàs del govern, que ha tancat en fals la comissió, i constatem que també fracassa en trobar consensos; un consens que sí trobem els grups de l’oposició. El Govern Colau es queda sol; s’hi van quedar amb l’aprovació dels pressuposts, i ara també amb el què ha de passar a la Diagonal. Són esclaus del seu dogmatisme.

El govern ha de posar en funcionament la D30, un encàrrec del plenari, un clam dels treballadors de TMB, dels grups polítics, i que compta amb suport tècnic. Esperem que el govern la posi en marxa i entre tots concretem solucions de consens i amb aval tènic per a la mobilitat a la Diagonal i per a tot Barcelona.

Xavier Trias
President del Grup Municipal Demòcrata

Comparte este contenido