LA DIADA DE LA DIVERSITAT

 
“no hi ha dues famílies iguals, cada casa és un món i les concepcions i pràctiques educatives de cada família són tan diferents que les coses que aprenen els infants a casa, generalment són molt diverses.”
S’entén per diversitat cultural, diferents mitjans a través dels quals s’expressen les diferents cultures dels grups i de les societats. Aquesta diversitat no només expressa la cultura,  sinó que també és un enriquiment en el qual es transmet el patrimoni cultural de cada una d’elles.
En la nostra escola bressol EBM La Muntanya, tenim molt present la diversitat cultural de les nostres famílies. I en tot moment, veiem com aquest enriquiment i tresor es manifesta mitjançant tota la varietat d’expressions culturals. Aquestes expressions poden anar des de transmissions de les tradicions, les creences o les conductes.
Una de les transmissions culturals que valorem, i que vam plantejar que seria positiva per a donar a conèixer les diferents cultures i països que formen part de la nostra escola, és la transmissió d’aquesta diversitat a través de la cuina. A través d’aquesta, la nostra escola s’ha volgut acostar a totes aquelles cultures que formen part de la nostra petita comunitat. I d’aquesta manera fer partícip a tothom per tal de donar a conèixer la cultura dels diferents països presents en la nostra escola.
A EBM La Muntanya, valorem molt positivament la comunicació amb les famílies. Pensem que s’ha de mostrar en tot moment una actitud de respecte a totes i cadascuna d’elles, per tal de poder establir un àmbit de confiança mútua, imprescindible pel dia a dia, on la relació amb les famílies forma part de la quotidianitat en el marc d’un intercanvi de criteris, opinions i experiències.
A la nostra escola sempre hem volgut tenir present a les famílies, l´ estar amb elles i estar atentes a les seves necessitats, acompanyar-les en la seva criança i compartir les seves  vivències amb els seus infants, des de la diversitat cultural. Però damunt de tot escoltar-les, donar suport educatiu i acollir-les de la millor manera possible.
Som una escola oberta a la participació de les famílies, on procurem cercar temps per tal de poder relacionar-nos amb totes. Ens mostrem acollidors, i procurem crear un clima distès i de confiança, amb un apropament a tot allò que els preocupa i interessa, i que ajudi a la seva expressió.  
Durant una reflexió de l’equip, referent al tema de la diversitat i potenciar el enriquiment cultural, neix la idea ja fa cinc anys, de fer una celebració activa, participativa i festiva, per commemorar la diversitat, amb famílies i amb els infants:  “LA DIADA DE LA DIVERSITAT”.
Objectius:

  • Donar a conèixer els diferents països que tenim en el centre i les costums típiques d´alimentació.
  • Prendre conciència de la riquesa que té un centre, amb tanta diversitat cultural, i de que podem aprendre moltes coses de cada un dels països que tenim.
  • Crear un nou espai familiar per compartir vivències, relacionar-se i comunicar-se en un ambient festiu, explicant les coses típiques de cada país.
  • Crear un ámbit de confiança mútua, en el que hagi un intercanvi de criteris, d´opinions i experiències viscudes.

És un dia festiu, en el que cada família participa aportant tant plats tradicionals com postres del seu país, portant begudes típiques, explicant com fan els menjars en el seu país,  etc…tot el que preparen les famílies a casa, després ho porten al centre i es fa un berenar conjunt al pati o a la sala d´entrada del centre si plou.
 Es viu un ambient relaxat, participatiu, acollidor, de respecte i d´escolta dels demés durant tota la tarda.
 Al final, es dona un diploma de participació i una samarreta amb el logotip del centre, es posa música i es juga amb els infants.
Des del primer moment, hi ha hagut una gran acollida per part de les famílies respecte a aquesta diada. La participació ha estat espectacular, i podem dir el mateix del menjar. Tothom ha volgut mostrar als altres la seva riquesa cultural i la seva varietat.
Hem aconseguit a EBM La Muntanya, crear un vincle i un lligam molt estret amb les famílies arran d’aquesta gran participació en la Diada, sempre feta amb una gran il·lusió per mostrar les diferents cultures.
Les escoles bressol municipals es defineixen com a escoles obertes a la participació de les famílies.L´escola bressol comparteix amb les famílies la cura i l´educació dels infants en els seus primers anys de vida.(model educatiu de l´Institut Municipal d´Educació de Barcelona).
Així doncs,la finalitat de les relacions entre pares i educadors, i en aquest cas de la DIADA DE LA DIVERSITAT,  és conèixer i valorar les coses que fan i en què participen els nens i nenes a casa i a la llar dínfants.(Curriculum i orientacions educació infantil primer cicle.Departament d´Ensenyament de la Generalitat de Catalunya).
 
EBM LA MUNTANYA.
 
 
 

Compartiu aquest contingut