- Cant Clàssic
- Cant Modern
- Guitarra
- Guitarra elèctrica
- Percussió
- Piano
- Violí
- Viola
- Violoncel
- Contrabaix
- Baix elèctric
- Clarinet
- Fagot
- Flauta travessera
- Oboè
- Trompa
- Trompeta
- Trombó
- Tuba
- Tenora
- Tible
VOCALS
INSTRUMENTALS
Objectius del llenguatge i de l’aprenentatge dels instruments
L'aprenentatge i la pràctica de la música l’entenem com quelcom global i integrat. Això implica la no compartimentació d'objectius per "assignatures" com l'audició, la lectura i l’escriptura, el cant coral, l'aprenentatge dels instruments, la improvisació o els grups de música de cambra o d'orquestra.
Totes elles esdevenen recurs per una mateixa finalitat, conèixer cada vegada més a fons la música i, en conseqüència, gaudir-ne més i més en totes les seves vessants.
Metodologia dels instruments:
D'acord amb els principis bàsics de l'escola, la metodologia de l'instrument es basa en la música com a referent, més que en la programació merament tècnica o en un determinat mètode didàctic decidit a priori. Un repertori variat, equilibrat, gradual i autènticament musical és l'únic referent per a tot el treball instrumental, tant a nivell tècnic com estilístic.
En conseqüència, el primer criteri no ha de ser sobre sistemes o mètodes pedagògics, sinó sobre la tria i la funció de la pròpia música que ha de servir de material didàctic.
La millor música serà la més autèntica, sense adulteracions "didàctiques" ni supeditació a cap mena de funcionalitat.
El repertori ha de ser model musical i estímul psicològic, condicions que no compleixen molts dels àrids exercicis tècnics ni reculls expressament adreçats als infants, que semblen pressuposar que aquests no tinguin capacitat per fer música "de debò".
La metodologia activa i flexible es garanteix amb:
La metodologia personalitzada no és incompatible amb el règim de classes col·lectives, encara que es pot reforçar molt positivament amb les opcions de classe individual:
Una part molt important de la metodologia de l'instrument consisteix en la participació en les audicions i en les activitats transversals (projectes):
El repertori és la peça clau del sistema, juntament amb el bon criteri del professor per a la seva utilització:
La pràctica del cant coral és la forma més simple i eficaç d’acostar un nen o un adult a una vivència plaent de la música, fent música, per a un mateix i per compartir-la. És doncs, un excel·lent mitjà d’expressió musical col·lectiva i una de les bases fonamentals de l’ensenyament musical de la proposta de L'ARC perquè té, a més, un paper cabdal en la formació de la persona. Cada cantaire arriba a formar part d'interpretacions musicals completes i complexes on cada membre del grup és important.
Els cantaires aprenen a fer bon ús de la veu i del cos, reben una educació humana, perquè formen part d'un col·lectiu divers, i psíquica, perquè la música desenvolupa la sensibilitat i es converteix en una finestra lluminosa enmig de la quotidianitat.
Com a activitat de grup, aporta el sentit de pertinença a un col·lectiu: sentit de l’ordre, humilitat, atenció, cooperació i esforç per aconseguir un objectiu comú.
Les diferents formacions corals de l’escola, poc a poc, es van transformant en conjunts homogenis, que tenen la seva evolució artística, sensible i expressiva, i són un camí molt profitós i reconfortant d’integració i formació de les persones.
Algunes consideracions sobre el repertori
Com que entenem el cant coral, també, com una eina molt potent de difusió i defensa de la nostra cultura i de la nostra llengua, l’escola té la necessitat i l’obligació de difondre i deixar en herència per a les futures generacions el patrimoni coral propi de Catalunya, de totes les èpoques.
La tria de repertori dels cors es fa en funció del seu valor com a element d’enriquiment patrimonial i cultural dels individus i de la seva idoneïtat musical i vocal per cada grup d’edat, possibilitats i interessos. Fugim de caure en el tòpic del “gust fàcil”, que massa sovint mena a certa frivolitat en els repertoris, justificada amb el pretext de la “moda”, amb el fals argument de fugir de l’avorriment dels cantaires.
Entenem que el compromís en l’educació musical i estètica passa per ajudar a descobrir els repertoris corals, que són el nostre llegat (català i universal) d’un valor estètic i musical inqüestionables. El bon treball, els processos didàctics, la capacitat de comunicació dels directors, la pròpia qualitat musical del material seran els encarregats de convertir el possible avorriment en gaudi estètic, emocional i musical.
Cors entre 7 i 18 anys
No s'hi practica cap mena de selecció i dels nens només demanem el compromís de participar a tots els assaigs i activitats que proposem: concerts, intercanvis, etc. Excepcionalment tenen assaigs extraordinaris i algun cap de setmana de treball, que pot ser comú per als dos grups si les activitats programades ho demanen.
La Coral Infantil forma part del SCIC (Secretariat de Corals Infantils de Catalunya), del qual comparteix tots els principis i objectius i participa a les activitats que anualment proposa.
A la Coral Infantil treballem de memòria. La lectura musical no és un objectiu prioritari.
Grup Orff de la Coral infantil de mitjans
Per als nens i nenes de la coral infantil de mitjans que vulguin accedir a una formació musical més completa oferim la possibilitat de participar a un grup Orff a continuació de l’assaig de la coral.
Les característiques de l'instrumentari Orff fan que sigui accessible a molts nivells i adaptable a qualsevol necessitat de fer música en grup. La destresa tècnica en l'instrument s’aprèn directament a través del repertori i comporta poca dificultat afegida al fet de pensar i sentir la música. Immediatament s'accedeix a la possibilitat de crear, improvisar, inventar, etc... El tipus de treball permet que alumnes amb habilitats musicals molt diverses en puguin formar part i resulti motivador per a tots ells.
Els alumnes tindran classes d'instrument de mitja hora setmanal, sempre en petits grups, i des del primer dia formaran part de la "colla" o grup d'instruments tradicionals, que tindrà una hora setmanat d'assaig.
S’ofereixen els següents instruments: acordió diatònic, flabiol i tamborí i tarota.
Horaris:
Dimecres a la tarda:
- instrument a les 16h, a les 16.30h i a les 17h.
- grup per a tot els alumnes: de 17.45 a 18.45h.
Lloc:
Escola Orlandai (c/ Domínguez Miralles 1)
Per què música tradicional?
Per què només classes en grup?
Valor i interès dels conjunts instrumentals
Per què donarem molta importància al cant?
La lectura no serà una prioritat però no la ignorarem
Explicació Corals (pdf)
Explicació Grup Orff (pdf)