L’exposició permanent té com a finalitat apropar els visitants al Cos de Bombers de Barcelona, tant al llarg de la seva història com a l’actualitat, a través de diferents peces de la seva col·lecció, recursos textuals, imatges,  audiovisuals i interactius.

Situada a la planta baixa de l’edifici s’estructura al voltant de cinc illes temàtiques que desgranen la vida al Cos de Bombers de Barcelona: els vehicles, els parcs i les casernes, les comunicacions, els bombers i el seu equipament. Totes les illes estan equipades amb recursos textuals, imatges, objectes i un element interactiu que amplia la informació sobre aquell aspecte concret.

Aquesta informació es veu recolzada per diversos elements audiovisuals que ens parlen de la missió i funció dels bombers, ens fan viure una actuació dels bombers a la ciutat per apagar un incendi, i ens fan reviure la història del cos i la seva evolució en paral·lel al creixement de la ciutat de Barcelona.

Tota aquesta experiència està protagonitzada per dues de les peces més importants de la col·lecció del Cos de Bombers de Barcelona: la Genoveva, un dels primers vehicles de motor adquirit per l’Ajuntament de Barcelona l’any 1923, i la bomba de vapor Merryweather, un dels avenços més importants en material  i equipament de finals del segle XIX. Totes dues conservades i restaurades pels mateixos bombers de la ciutat.

Per fer de la visita a l’Espai Bombers una experiència única, disposem d’un recurs museogràfic, que procura submergir el visitant en la vivència d’un avís real i una actuació dels bombers, des de la recepció de la trucada d’emergència fins a l’extinció de l’incendi. Tots els elements audiovisuals  i interactius de l’exposició permanent provoquen que aquesta experiència es visqui a tot l’espai, de manera que el visitant queda copsat per aquesta situació inesperada.