dl., 11/26/2018 - 16:19

Fa 40 anys que Barcelona va començar a fer polítiques esportives

Exposicions. Del 13/12 al 4/3, el Museu Olímpic i de l'Esport és l'escenari de l'exposició 'Ara fa 40 anys', que mostra les primeres polítiques esportives que va dur a terme l'Ajuntament en democràcia.

Durant el període 1979-1986, l’Ajuntament de Barcelona va dur a terme una tasca important de democratització de l’esport per mitjà d’unes polítiques esportives encara ben recognoscibles, avui en dia, a la ciutat.

Ara, a partir dels testimonis d’alguns dels principals artífexs d’aquestes polítiques com Enric Truñó, Paco Segura, Juli Pernas, Núria Puig, Lolo Ibern, Marta Carranza (actual comissionada d’Esports),  Jordi Vallverdú, Josep Lluís Vilaseca, Romà Cuyàs i Narcís Serra, es presenta una exposició que vol mostrar la realitat esportiva de la ciutat durant aquests primers anys de democràcia i els principals eixos d’actuació del consistori en matèria esportiva.

Els comissaris de l’exposició són, Joan Carles Burriel, professor de l’INEFC Barcelona i responsable de la primera campanya d’activitat física per a la gent gran a l’Ajuntament; i Sixte Abadia, professor de la FPCEE Blanquerna – URL i investigador del Grup de Recerca i Innovació sobre Esport i Societat (GRIES), que també participen en la 4a conferència del cicle ‘El valor de l’esport en el segle XXI’ que donarà el tret de sortida a l’exposició.

L’exposició es podrà visitar en el Museu Olímpic i de l’Esport Joan Antoni Samaranch des del 13 de desembre fins al 4 de març del 2019. Aquesta exposició vol significar una reflexió sobre el paper de l’Ajuntament de Barcelona en el desenvolupament de l’esport durant el període 1979-1986 i, alhora, un reconeixement a la tasca realitzada pels principals artífexs d’aquestes polítiques esportives municipals.

Les eleccions del 3 d’abril del 79, punt d’inflexió

Les eleccions municipals del 3 d’abril de 1979 esdevenen una fita cabdal per al desenvolupament de l’esport a Barcelona. Ara fa 40 anys s’inicia el camí cap a la democratització d’aquest fenomen amb la implementació d’unes polítiques esportives municipals al servei de la població i de la ciutat.

A partir d’aquests comicis i fins a la nominació olímpica, el 17 d’octubre de 1986, s’esdevé un període de definició d’un model de governança de l’esport a la ciutat. Amb el rerefons de l’anunci de la candidatura olímpica es promouen unes polítiques municipals orientades cap a l’afavoriment de l’accés a la pràctica esportiva, la construcció i millora d’equipaments i l’organització d’esdeveniments esportius.

La conferència ’40 anys de polítiques esportives municipals. ‘, tret de sortida de l’exposició

El mateix dia que s’inaugura l’exposició, se celebra la 4a conferència del cicle ‘El valor de l’esport en el segle XXI’, també al Museu Olímpic i de l’Esport a partir de les 17:00 hores. Us expliquem tots els detalls de la conferència, així com els ponents i com inscriure-us, aquí.

Share this content