El Centre Esportiu Municipal Turó de la Peira, candidat al Premi d’Arquitectura Mies van der Rohe 2022

L’equipament esportiu barceloní forma part de les 40 obres seleccionades d’entre les 532 presentades de 18 països europeus diferents.

El Centre Esportiu Municipal Turó de la Peira ha estat nominat per guanyar el Premi d’Arquitectura Contemporània de la Unió Europea – Premi Mies van der Rohe 2022. L’edifici barceloní forma part de les 40 obres seleccionades com a candidates per la Comissió Europea i la Fundació Mies van der Rohe, d’entre un total de 532 treballs presentats de 18 països europeus diferents.

Els 5 projectes finalistes s’anunciaran el proper 16 de febrer, mentre que els guanyadors finals del prestigiós guardó d’arquitectura es coneixeran a mitjans d’abril a Brussel·les. Els premis s’entregaran a inicis de maig al Pavelló Mies van der Rohe a Barcelona durant la celebració de l’EU Mies Award Day, un esdeveniment que inclourà presentacions dels autors de les obres guanyadores i finalistes i debats amb els arquitectes, clients, responsables polítics i membres del jurat.

 

CEM Turó de la Peira, un edifici sostenible

El Centre Esportiu Municipal Turó de la Peira és un equipament creat pels arquitectes Anna Noguera i José Javier Fernández Ponce. Es tracta d’un edifici innovador, de consum gairebé zero, i que disposa de dos espais esportius: el pavelló i la piscina. Tota la instal·lació s’ha dissenyat segons criteris de sostenibilitat, i és que la construcció ha estat pensada per a un màxim rendiment: orientació solar de l’edifici, façana verda, aïllament tèrmic, etc. A més, genera energia renovable mitjançant plaques fotovoltaiques.

L’equipament compta amb una pista poliesportiva, situada a la primera planta, il·luminada per llum natural que entra per les finestres i les lluernes, monitorades amb sensors que garanteixen la correcta ventilació. Per la seva banda, la piscina està semienterrada en el pendent de la parcel·la i funciona amb un sistema d’aerotèrmia que produeix aigua calenta i climatització. A més, l’edifici incorpora un sistema de recollida d’aigües pluvials i plaques fotovoltaiques que generen el 90 % de l’energia necessària.

Cal destacar que l’equipament va ser guardonat fa tres anys amb el Premi Ciutat de Barcelona 2019, per la seva aposta pels equipaments públics de qualitat, així com per la seva plena integració en una situació urbana complexa.

 

Barcelona present en el Premi d’Arquitectura Mies van der Rohe 2022

A banda del CEM Turó de la Peira, dos edificis més de Barcelona formen part de la selecció de 40 obres candidates al Premi d’Arquitectura Contemporània de la Unió́ Europea – Premi Mies van der Rohe 2022. Aquests projectes són el complex d’habitatges per a joves de la Fabra i Coats, i l’edifici de cohabitatge de la Borda, a Can Batlló.