L’Ajuntament acosta al jovent el ciclisme i l’esperit de La Vuelta i La Volta amb el projecte Pedala

Fins el 28 de març, 1.500 estudiants de quart d’ESO passaran pel Velòdrom d’Horta per aprendre els fonaments tècnics, mecànics i reglamentaris dels esports amb bicicleta.

El Pedala és una activitat impulsada per l’Institut Barcelona Esports que té l’objectiu de promoure i fomentar el coneixement entorn la bicicleta i les seves diferents disciplines esportives entre els i les adolescents, a partir de les habilitats i l’experiència de persones especialitzades en aquesta matèria. El projecte es complementarà amb una jornada final inclusiva, el Pedala Sensibilitzador, que aproparà els i les joves al ciclisme adaptat.

El regidor d’Esports, David Escudé, ha ressaltat que aquesta vegada l’activitat coincideix amb un calendari ciclista de luxe a la ciutat ja que es realitzar la mateixa setmana de La Volta a Catalunya i, precisament, durant l’any que Barcelona acollirà la sortida de La Vuelta el proper 26 d’agost. 

“Tots els grans esdeveniments esportius són clau a la nostra ciutat però, a més, a l’Ajuntament treballem perquè deixin una empremta pels barcelonins i barcelonines i serveixin per donar un impuls a la promoció esportiva. Aquest és el cas de La Volta i La Vuelta que enguany hem volgut que tinguin un impacte en el nostre Pedala i, per això, hem aprofitat per fer una important inversió en renovació de bicicletes amb l’objectiu d’acostar els i les més joves a l’esport sobre rodes”, ha declarat Escudé.

Durant aquest curs escolar s’ha dedicat una part del pressupost de promoció esportiva a la compra de més de 80 bicicletes noves que serviran tant per aquesta activitat (Pedala) com pel triatló escolar, que des del curs 2012-2013 fomenta la pràctica multiesportiva entre els i les infants de la ciutat. A més, enguany també es celebraran altres accions i iniciatives especials per incentivar el ciclisme entre els i les més joves, en motiu de la sortida de La Vuelta a Barcelona i les seves activitats previstes pels propers mesos

Com funciona em Pedala?

Celebrat anualment, el Pedala acosta els esports de bicicleta a la ciutadania més jove de Barcelona. Per fer-ho, s’instal·len diferents estacions esportives al Velòdrom d’Horta que permeten donar a conèixer una gran varietat de disciplines i molts aspectes relacionats amb la pràctica ciclista com els diferents tipus de bicicletes que existeixen, la resolució dels principals problemes mecànics d’aquests dispositius, el descobriment de l’última tecnologia aplicada al ciclisme i l’aprenentatge sobre els fonaments bàsics sobre hidratació i alimentació durant la pràctica esportiva amb gran desgast físic com és el cas del ciclisme.

Les 10 estacions que s’han creat a ‘Pedala’ aquest any són:

  • BMX amb un circuït on s’explica com funcionen aquest tipus de bicicletes i on l’alumnat pot provar-les en un recorregut per les muntanyes de terra.
  • Corrons on l’alumnat veu una bicicleta sobre corrons i pot provar com es realitzen els entrenaments de ciclisme estàtics.
  • Circuit d’habilitats amb passos estrets, girs, etc. per passar amb la bicicleta i poder mesurar les habilitats pròpies. 
  • Trial on aprofitant les grades del Velòdrom amb grans cubs de ciment i petits obstacles, el jovent podrà sortejar-los sobre la bicicleta de trial amb les característiques específiques. 
  • BTT on l’alumnat podrà donar la volta a tota la instal·lació baixant amb bicicleta per les escales (de graons baixos) amb corba i pujant pel carrer del costat contrari. 
  • Carretera amb un circuït en grup pels carrers propers al Velòdrom. 
  • Wattbike on individualment poden pujar a una bicicleta a l’espai indoor que permet mesurar diferents paràmetres sobre la pedalada i els aspectes biomecànics del ciclisme. 
  • Mecànica és l’espai a la part exterior de dalt del Velòdrom on participen a un taller mecànic i s’explica com resoldre fàcilment els principals problemes que presenta una bicicleta com són les punxades o les sortides de cadena. 
  • Pista, estació situada a la pista interior del Velòdrom on poden pujar sobre una bicicleta de pista (amb característiques molt diferents a les habituals) i aprenen a rodar més o menys ràpid. 
  • Nutrició és l’estació teòrica on s’explica com hidratar-se i alimentar-se en relació a un esport de gran desgast físic com el ciclisme.