La Copa Amèrica de Barcelona comptarà amb una competició femenina per primera vegada

Per primera vegada, la prova de vela més important del món, que aterrarà a la ciutat el 22 d’agost de 2024, celebrarà una America’s Cup de dones a un Port Olímpic reformat.

Després dels Jocs Olímpics i el Mundial de futbol, la Copa Amèrica és el tercer esdeveniment esportius internacional amb més repercussió en un territori. Barcelona serà la seu de la 37a edició i, a banda de la competició, la ciutat acollirà l’acte d’obertura oficial; l’America’s Cup Match l’octubre del 2024 i les seves proves prèvies: la preliminar final i les Challenger Section Series; i, a més, hi ha la possibilitat que s’organitzin fins a tres esdeveniments preliminars durant el 2023 i principis del 2024. Per altra banda, tots els equips participants tindran la base instal·lada durant l’estiu del 2023 i podran començar a entrenar a les aigües barcelonines.

Per primera vegada en 171 anys d’història es disputarà una America’s Cup de dones: la Women’s & Youth America’s Cup, a la zona del Port Olímpic. La instal·lació esportiva es transformarà completament per poder rebre tots els equips participants, així com el projecte de vaixells de motor d’hidrogen amb hidroales (folis): Hydrogen, que esdevindrà tot un exemple de sostenibilitat, respecte al medi ambient i economia blava per a la indústria marítima mundial. Una de les embarcacions confirmades serà el Chase One, d’Emirates Team New Zealand.

Altrament, la reforma del Port Olímpic no serà l’única acció infraestructural que es portarà a terme amb motiu de la competició. Amb la consolidació de Barcelona com a referent mundial de la nàutica i l’economia blava, s’està preparant un programa de projectes de llegat que transcendirà la competició i constituirà les bases per al futur de la ciutat i l’estat. En aquest sentit, una de les accions serà la creació d’un espai informatiu i experiencial sobre la Copa Amèrica i la seva història, equips, ciència, innovació; amb una zona per a infants, simuladors interactius i una experiència IMAC a bord d’un AC75 amb una pantalla de 600 metres quadrats.

L’entitat que facilitarà de manera local el pla de desenvolupament de l’esdeveniment i dels projectes de llegat serà la Fundació Barcelona Capital Nàutica (FBCN), integrada pel Ministeri de Cultura i Esport, la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, el Port de Barcelona, el Conscorci de Turisme de Barcelona, la Diputació de Barcelona, la Cambra de Comerç de Barcelona i l’Associació Barcelona Global.

Més informació