Els tallers oberts a Fabra i Coats, un espai obert al barri

A mitjans del mes de desembre, s’ha posat fi a la part central del procés participatiu Fabra i Coats, un espai obert al barri. Des de principis d’octubre, s’han realitzat vàries accions de diferents formats que han permès que es donessin converses amb persones, grups i entitats diverses que habiten i transiten els espais de Fabra i Coats. Durant aquests dos mesos i mig, el treball s’ha desenvolupat en base a diferents tipus d’actuacions, amb ritmes i idiosincràcies adaptades a les possiblilitats i interessos tant del procés, com dels col·lectius i persones participants. D’aquesta manera, s’han impulsat 4 processos de treball col·lectiu en col·laboració amb grups/entitats específiques i a partir de metodologies diferents, dels quals ja donàvem compte en l’anterior post; i 3 tallers oberts vinculats a diferents temàtiques. Els primers tenen com a objectiu assajar altres maneres de participar que puguin fer emergir sabers i experiències diverses de grups/persones que habitualment no solen participar en processos de disseny urbà (infants, persones migrades…); els segons, més puntuals, oberts a tota la ciutadania, que ofereixen espais per a la reflexió col·lectiva i la creació de consensos en relació a Fabra i Coats.

Els tallers:
Fabra i Coats, un espai més vivible
En col·laboració amb Joan Gener, de Raons Públiques.
(6 de novembre, sala 3 de la Fàbrica de Creació)

En aquest taller, vam estar examinant què és l’urbanisme i els seus límits a l’hora de definir els usos dels espais i els motius pels quals aquest procés de definició ha de ser participat. A partir d’exemples d’altres contextos vam començar a traçar àrees de consens pensant en les necessitats compartides (més verd, zones de descans i ombra, seguretat, apertura, aigua…). Reconèixer-nos, cercar les necessitats compartides i construir una idea d’espai col·lectivament que reforci i les comunitats a l’entorn de Fabra i Coats.

Fabra i Coats, un espai inclusiu
En col·laboració amb Equal Saree
(26 de novembre, a la sala 3 de la Fàbrica de Creació)

En aquest taller, vam conèixer què significa pensar l’urbanisme des dels feminismes. A partir d’exemples que ens ajudaven a identificar què volem dir quan pensem en dissenyar espais que siguin inclusius i que donin resposta a les necessitats de totes persones, tenint en compte el benestar global en totes les esferes de la vida. Després d’una part introductòria, es va proposar una dinàmica per grups amb l’objectiu de reflexionar sobre la gestió i les accions comunitàries (protocols, mesures, llicències, programes, horaris, convivència…) necessària per donar vitalitat als espais exteriors de Fabra i Coats, en el futur (urbanitzat) i en el “mentrestant”. De seguida va ser palesa la necessitat de pensar un protocol per a l’harmonització d’horaris i d’activitats, així com seguir aprofundint en la qüestió de la seguretat (com l’entenem i quines mesures podríem projectar en relació a FIC).

Memòries del futur
En col·laboració amb Lo Relacional
(18 de desembre a la sala gran de la Biblioteca Can Fabra)

En l’últim dels tres tallers oberts, vam aprofitar per a fer un repàs de tots aquells consensos i disensos que havien anat sorgint durant el desenvolupament del procés participatiu. Totes aquelles qüestions que tenien a veure amb un espai més habitable, més cuidador, més inclusiu… No obstant, un dels temes que s’havia reiterat en múltiples trobades era la necessitat de trobar formes de comunicar i de relatar què és, què significa i com és Fabra i Coats. És un espai de memòria, però també una plaça, un lloc on trobar-se, on fer-hi activitats, un espai cultural, educatiu, un lloc on teixir complicitats i fer comunitat, al barri i a la ciutat sencera. Durant aquest taller, vam treballar, amb l’acompanyament de Lo Relacional, la comunicació des d’una dinamització més corporal, que després va es concretaria en necessitats específiques i propostes per obrir, també comunicativament, Fabra i Coats al barri.