L’amazònia de la casa bloc: el casal d’estiu a la plaça

La ciutat habitable és un dels pols al voltant del qual s’han anat articulant els interessos dels membres de la comissió de processos col·lectius. Durant els darrers mesos ens hem estat organtizant per tal d’aprofitar les possibilitats de treball en comú que ens ofereix l’estiu.

Amb l’objectiu de seguir tramant relacions entre els diferents racons del Sant Andreu, des de l’Ordit vam prendre contacte amb la Ludoteca Casa Bloc, un espai públic d’aprenentatge a través del joc ubicat als baixos de l’emblemàtica Casa Bloc. Es tracta d’un espai gestionat per tres educadores obertes a l’experimentació i decidides a seguir explorant maneres d’aprendre jugant amb els centenars de nenes i nens de Barcelona que passen per la ludoteca.

La Casa Bloc, com el recinte Fabra i Coats, és un conjunt patrimonial de la ciutat i com a Fabra i Coats són les persones més joves que l’habiten qui s’encarreguen de recordar-nos la falta d’espais verds acollidors i adequats pel joc i les relacions. I és a partir d’aquesta preocupació compartida que des de la comissió de processos col·lectius ens hem posat a treballar una proposta d’intervencions en el marc del Casal d’estiu de la Ludoteca Casa Bloc.

Cada any, la ludoteca organitza un casal d’estiu al voltant d’un centre d’interès, enguany han decidit fixar-se en l’Amazonia. Creiem que les lluites dels pobles originaris de l’Amazonia per la preservació de les seves terres i les seves de maneres de viure són un punt de partida molt interessant per observar la nostra realitat més propera des d’un altre punt de vista. Cinc artistes i col·lectius vinculats a la Fàbrica de Creació Fabra i Coats han estat treballant conjuntament amb el grup de joves de la ludoteca en la recerca i preparació de les activitats que organitzaran per les nenes i nens que participaran al casal d’estiu.

Així, la Fernanda Gomes, antiga resident de la fàbrica de creació i membre del col·lectiu Arran del Cel ha compartit molts coneixements sobre les diferents cultures que habiten a l’Amazonia, la seva llarga tradició de lluita per la defensa d’un territori de només pot subsistir com espai comú d’humanitat i no com a recurs privatitzable. I a partir d’aquestes converses, han composat la lletra de la cançó del casal:

En paral·lel, l’Aldo Aranda músic resident a Fabra i Coats amb el projecte Patterns, ha iniciat un procés d’exploració de les sonoritats que ens envolten. A partir d’exercicis d’escolta i d’experimentació amb materials comuns, investigant nous usos per objectes i llavors de l’entorn de la ludoteca i composant la melodia de la cançó del casal.

Aproximar-se a les resistències i les cosmologies dels pobles de l’Amazonia activa moltes preguntes respecte de les nostres pròpies maneres de viure en relació amb l’entorn i l’ecosistema del qual formem part. és per això que Teleduca ha proposat un procés de reporterisme de barri sobre la preservació del casc antic de Sant Andreu, el dret a l’habitatge i la necessitat d’espais verds oberts i jugables.

I un cop feta la investigació de terreny, transformar l’espai de la ludoteca i la plaça de la Casa Bloc a partir de les propostes de l’Irma Marco.  D’aquesta manera les nenes i nens que participin en el casal, podran gaudir d’un entorn diferent que els faci endinsar-se més al món de l’Amazònia, i fer vincles amb el seu propi entorn més pròxim a la ciutat.

Per últim, el col·lectiu Lo Relacional, implicades en les exploracions fetes en el marc del procés participatiu Fabra i Coats: un espai obert a Sant Andreu, ha treballat a partir de metodologies creatives, participades i corporals. Durant el casal d’estiu, els nens i les nenes han analitzat la plaça com a territori seguint els aspectes analitzats a l’Amazònia: fauna i flora, habitants, explotació, conservació, clima i reivindicació i lluites. El procés ha acabat amb la intervenció de la plaça adequant-la a partir d’instal·lacions efímeres de zones de joc, de trobada i fins i tot d’un petit hort de plantes aromàtiques.