Nova Primera Pedra

A l’actual etapa de Fabra i Coats: Centre d’Art Contemporani de Barcelona i Fàbrica de Creació inaugurada, el 15 de febrer del 2020, amb l’alumnat dels centres educatius Martí Pous i La Sagrera itinerant entre el Canòdrom i el Centre d’Art, ara, durant les darreres setmanes de maig reprenem aquesta, per continuar recercant al voltant de pedres i apropiacions i processos, en l’art i en l’educació, a partir de La Nova Pedra proposada en l’exposició de Jordi Mitjà.

En aquests dies en que comencem a poder sortir de les nostres cases i trobar-nos, la proposta que reiniciem amb els dos instituts, durà endavant una part a distància amb les pantalles i dispositius digitals que hem emprat per aprendre i treballar de març, ençà i una trobada, ja a Fabra i Coats, al setembre entre ambdós centres per compartir el procés d’aquests mesos.

El procés torna a iniciar marxa amb una trobada entre les professores i treballadores culturals implicades, que es posarà en comú a finals de curs amb la intenció de mantenir rodada la col·laboració precedent i poder-la aterrar i assentar a inicis del curs 2020-21. Entre aquestes reunions digitals, el grup classe de segon d’ESO que recerca sobre fotografia farà tres sessions amb nosaltres per conèixer la proposta de l’alumnat que va estar implicat al febrer. També abordarà preguntes entorn a l’art contemporani i la instal·lació d’en Jordi Mitjà, així com el marc d’aprenentatge que comparteixen els estudiants en aquests dies i els seu procés de treball i creació en relació a la proposta. El vincle amb les estudiants de l’Institut Martí Pous es farà a final de curs, compartint el que es publiqui virtualment amb l’alumnat d’aquest altre centre, i posteriorment posant en comú les indagacions i les imatges que s’hagin realitzat al llarg d’aquesta indagació.

Procés Nova Primera Pedra, de maig a setembre de 2020.  Amb l’IES La Sagrera i l’IES Martí Pous i l’acompanyament de Transductores, de L’Ordit, el programa de cultura, educació i territori de Fabra i Coats: Centre d’Art i Fàbrica de Creació.

Jornades “Mho imaginava, però no sabia què era”

Els dies abans de Nadal, l’Ordit va organitzar les jornades  “M’ho imaginava, però no sabia què era – repensar els programes de cultura, educació i territori” amb dos grups de treball i una jornada oberta. El 9 i 10 de desembre es van reunir dos grups de treball semioberts per identificar les preguntes claus a fer-se sobre la relació entre sabers, economies i institucions. Als grups de treball es va convocar a persones de perfils diversos: la direcció i l’equip tècnic de FiC:Cd’AC/FdC, treballadores d’empreses de serveis educatius, membres d’equips d’educació i mediació d’altres centres d’art contemporani de Catalunya o d’associacions sobre educació i mediació, artistes residents a la Fàbrica de Creació i de la resta de la ciutat, acadèmiques amb recerques en l’àmbit de les desigualtats i de la nova institucionalitat cultural, persones implicades als projectes que habiten el recinte FiC i el districte de Sant Andreu, etc.  

En un segon temps, l’11 de desembre es va organitzar una jornada oberta on aprofundir en les qüestions clau identificades als grups de treball i les necessitats específiques per l’entorn FiC a partir de l’intercanvi d’experiències amb tres projectes de referència:

 • Intermediae, Matadero de Madrid, amb Azucena Klett
 • Universidad Central de Ecuador / Fundación Museos de Quito, amb Lennyn Santacruz
 • Escuela Meme de Benimaclet, amb Lluc Mayol

Fruit d’aquestes jornades s’ha elaborat l’informe Ens ho imaginàvem i ja sabem què és: recomanacions per repensar el programa de cultura, educació i territori de FIC:CD’AC/FDC amb la relatoria dels continguts i els materials de treball emprats així com les recomanacions a incorporar un futur disseny de programa de cultura, educació i territori.  

 

La Festa Major de Sant Andreu

Durant el desembre de 2019, en el marc de la programació de la Festa Major de Sant Andreu l’Ordit ha acompanyat diverses accions de creació que han permès compartir públicament els processos de treball desenvolupats en els mesos anteriors.  A la Fàbrica en Obert, el dia 1 de desembre, els veïns i les veïnes de Sant Andreu i van poder visitar la mostra “Resistir en col·lectiu”  organitzada a través de la implicació de les entitats i artistes residents dels equipaments del territori implicades en la comissió de processos col·lectius del Consell FiC. A l’espai 0 s’han donat a conèixer tant el procés amb la Ludoteca Casa Bloc i amb infants i joves de tot Barcelona durant el Casal d’Estiu d’enguany en el que s’ha treballat entorn les relacions entre les resistències dels pobles originaris amazònics i els nostres barris així com les accions de tardor, en col·laboració amb la Fira d’Economia Solidària de Catalunya i el festival Ecosistemes de l’Inesperat, hem expandit l’abast dels significats de les resistències verdes cap a la construcció de barris sostenibles i habitables. A la sala una instal·lació amb diferents propostes de Lo relacional, Aldo Aranda, Bitlab, Imma Marco i KonicLab… Durant el dia  s’ha realitzat una deriva experimental amb La Nave Va i un grup de joves del Centre d’Acollida de Menors no acompanyats de Sant Andreu i després un video-forum amb Teleduca i el grup de joves de la Ludoteca Casa Bloc.

El vespre del 4 de desembre també s’ha realitzat l’acció col·lectiva “Una festa per a tothom” durant els concerts organitzats a la Fàbrica de Creació que van progrmar conjuntament l’Afluent i l’Ateneu Harmonia. L’acció ha consistit en la retolació i distribució de flyers amb 98 preguntes, el muntatge d’un espai per adequat per compatibilitzar l’ambient de la zona de concert amb una zona de trobada més tranquil i el repartiment d’enganxines per indicar aquells elements de l’espai compartit que generen un sentiment de vinculació o d’expulsió de l’espai per part de les persones que hi assisteixen. Ha estat ideada a través de vàries trobades de diagnosi sobre l’oci  de la comissió antiestigma de l’Ateneu Harmonia, el node de la  Xarxa d’Accessibilitat i Vida Independent a Sant Andreu, i d’ altres entitats de Fabra i Coats com ASEM Catalunya, Associació Pont del Dragó i La Sínia per a  hackejar l’oci nocturn des de la perspectiva de la diversitat funcional.

L’Ordit de tardor

Amb setembre comença el primer trimestre del curs escolar 2019-2020, que és també l’últim trimestre de l’any. Des de L’Ordit estem preparant diverses accions i programes teixits amb el territori durant  els darrers 6 mesos.  En les properes setmanes desenvoluparem les primeres accions de tardor al Festival ECOS i a la VIII Fira Economia Social de Catalunya  de la comissió de processos col·lectius, comissió amb la que experimentem una altra formes de teixir relacions, sabers entre allò local i allò cultural i un pressupost participatiu. En aquest cas és un treball amb elements del territori sobre les ecologies i els territoris habitables en que posem en joc la investigació sonora i les relacions comunitàries. 

D’altra banda en aquests dies publicarem eines que hem compartit per explorar diferents maneres que tenim de gaudir dels espais públics en clau anti-estigma i com fer dels espais compartits un lloc per a l’oci i plaer de totes. Aquesta indagació es durà a terme en forma de fanzines i postals que es distribuiran en  diferents moments de trobada a la Fabra i Coats com ja s’han compartit al Punt Lila del Bam Cultura Viva  i també mitjançant un taller de performance sobre l’espai públic amb el grup Ex-Nihilo.  La proposta sorgeix a partir d’un procés de treball en què s’han implicat la comissió de comunicació del recinte de Fabra i Coats, la comissió antiestigma de l’Ateneu Harmonia i altres col·lectius i equipaments implicats en la Xarxa de Vida Independent del Districte de Sant Andreu així com diferents grups d’alumnes del CNL de Sant Andreu, 

Una altra iniciativa  oberta serà la nostra implicació amb els centres educatius del recinte de la Fabra i Coats per als seus espais a tenor del treball de relacions i marc d’escoles verdes, pensant des d’una mirada de compartir sabers, dialogar amb les necessitats de les comunitats educatives i repensar com generar espais més habitables i sostenibles en els centres educatius. El procés implicarà al Makea i es platneja com a repte abordar la necessitat d’ombres i de tenir eines i materials compartits entre els diferents equipaments de la Fabra iCoats. 

Finalment tot aquests processos a més aniran acompanyats d’un programa de treball col·lectiu per abordar què és un programa situat d’educació o de mediació en una institució artística des de marcs com la governança, les noves economies i les formes de generar ecosistemes sostenibles.

L’amazònia de la casa bloc: el casal d’estiu a la plaça

La ciutat habitable és un dels pols al voltant del qual s’han anat articulant els interessos dels membres de la comissió de processos col·lectius. Durant els darrers mesos ens hem estat organtizant per tal d’aprofitar les possibilitats de treball en comú que ens ofereix l’estiu.

Amb l’objectiu de seguir tramant relacions entre els diferents racons del Sant Andreu, des de l’Ordit vam prendre contacte amb la Ludoteca Casa Bloc, un espai públic d’aprenentatge a través del joc ubicat als baixos de l’emblemàtica Casa Bloc. Es tracta d’un espai gestionat per tres educadores obertes a l’experimentació i decidides a seguir explorant maneres d’aprendre jugant amb els centenars de nenes i nens de Barcelona que passen per la ludoteca.

La Casa Bloc, com el recinte Fabra i Coats, és un conjunt patrimonial de la ciutat i com a Fabra i Coats són les persones més joves que l’habiten qui s’encarreguen de recordar-nos la falta d’espais verds acollidors i adequats pel joc i les relacions. I és a partir d’aquesta preocupació compartida que des de la comissió de processos col·lectius ens hem posat a treballar una proposta d’intervencions en el marc del Casal d’estiu de la Ludoteca Casa Bloc.

Cada any, la ludoteca organitza un casal d’estiu al voltant d’un centre d’interès, enguany han decidit fixar-se en l’Amazonia. Creiem que les lluites dels pobles originaris de l’Amazonia per la preservació de les seves terres i les seves de maneres de viure són un punt de partida molt interessant per observar la nostra realitat més propera des d’un altre punt de vista. Cinc artistes i col·lectius vinculats a la Fàbrica de Creació Fabra i Coats han estat treballant conjuntament amb el grup de joves de la ludoteca en la recerca i preparació de les activitats que organitzaran per les nenes i nens que participaran al casal d’estiu.

Així, la Fernanda Gomes, antiga resident de la fàbrica de creació i membre del col·lectiu Arran del Cel ha compartit molts coneixements sobre les diferents cultures que habiten a l’Amazonia, la seva llarga tradició de lluita per la defensa d’un territori de només pot subsistir com espai comú d’humanitat i no com a recurs privatitzable. I a partir d’aquestes converses, han composat la lletra de la cançó del casal:

En paral·lel, l’Aldo Aranda músic resident a Fabra i Coats amb el projecte Patterns, ha iniciat un procés d’exploració de les sonoritats que ens envolten. A partir d’exercicis d’escolta i d’experimentació amb materials comuns, investigant nous usos per objectes i llavors de l’entorn de la ludoteca i composant la melodia de la cançó del casal.

Aproximar-se a les resistències i les cosmologies dels pobles de l’Amazonia activa moltes preguntes respecte de les nostres pròpies maneres de viure en relació amb l’entorn i l’ecosistema del qual formem part. és per això que Teleduca ha proposat un procés de reporterisme de barri sobre la preservació del casc antic de Sant Andreu, el dret a l’habitatge i la necessitat d’espais verds oberts i jugables.

I un cop feta la investigació de terreny, transformar l’espai de la ludoteca i la plaça de la Casa Bloc a partir de les propostes de l’Irma Marco.  D’aquesta manera les nenes i nens que participin en el casal, podran gaudir d’un entorn diferent que els faci endinsar-se més al món de l’Amazònia, i fer vincles amb el seu propi entorn més pròxim a la ciutat.

Per últim, el col·lectiu Lo Relacional, implicades en les exploracions fetes en el marc del procés participatiu Fabra i Coats: un espai obert a Sant Andreu, ha treballat a partir de metodologies creatives, participades i corporals. Durant el casal d’estiu, els nens i les nenes han analitzat la plaça com a territori seguint els aspectes analitzats a l’Amazònia: fauna i flora, habitants, explotació, conservació, clima i reivindicació i lluites. El procés ha acabat amb la intervenció de la plaça adequant-la a partir d’instal·lacions efímeres de zones de joc, de trobada i fins i tot d’un petit hort de plantes aromàtiques.

Durant la jornada del 17 de juny vam convocar la primera de les trobades d’autoformació de la FiC amb el títol “Creació, espai públic i territori”. L’apertura d’aquesta línia d’aprenentatge compartit entre residents de la FIC, obert a tothom, va encetar el seu cicle pensant quines són les estratègies i maneres de fer dels equipaments culturals quan posen els seus recursos per a transformar l’espai públic i per a alimentar ecosistemes territorials a partir d’intervencions als carrers i places.  

La conversa es va anar activant en diferents moments per intercanviar perspectives, estratègies, experiències concretes i dubtes entorn a la relació entre equipaments culturals, espai públic i territoris.  

Vam obrir el matí presentant algunes iniciatives dels residents de la FiC com són “Art i Part: Eixam i Rauxa”, “Mecàniques”, “Mobiliari de l’Harmonia”, “Zona Gamer” o “Nexes”.  En la segona estona del matí hem posat en comú valoracions entorn al procés participatiu “Fabra i Coats un espai obert al barri”; el marc de recerca i acció a través del que el programa de L’Ordit ha començat a teixir col·laboracions amb les entitats i equipaments del recinte de la FiC durant el 2018. 

Després de dinar plegats la tarda va amb les aportacions de l’Ateneu Harmonia,  l’Escocesa amb  l’Ateneu de Nou Barris, el programa de cultura del Pla de Barris i l’experiència de Vulnus al Graner.  Amb ells s’han abordat diferents trajectòries i punts de vista sobre la Xarxa de Fàbriques de Creació i els Comuns Urbans: de la mirada estratègica les experiències concretes de creació i gestió comunitària. 

Memòria del procés participatiu “Fabra i Coats un espai obert al barri” Continuitats i confluències!

Dimarts 30 d’abril vam presentar les conclusions del procés participatiu “Fabra i Coats un espai obert al barri” que hem co-dissenyat des de l’Ordit i el districte de Sant Andreu per a decidir de forma participada com seran els espais exteriors d’aquest recinte fabril.

Aquí en podeu consultar la memòria!  Durant dues setmanes, aquest document i la traducció que han fet els tècnics del Departament d’Obres i Manteniment del Districte de Sant Andreu que han format part del grup impulsor estaran penjats al Decidim per què s’hi puguin fer els comentaris i esmenes pertinents.

Al llarg d’aquest procés de treball  s’han realitzat una trentena d’accions emmarcades en diferents propostes – punts de consulta i itineraris a l’espai públic, tallers de reflexió i processos de creació col·lectiva a través de les arts – i s’ha mobilitzat mig miler de persones. Per tal d’articular els diferents nivells de participació de forma compartida s’ha col·laborat amb més 35 entitats i equipaments com l’Ateneu Harmonia, grup d’autodefensa feminista ASSATA, les arquitectes Equal Saree, l’Associació Centre Pont del Dragó , el Centre de Normalització Lingüística de Sant Andreu, l’Associació d’Amics de la Fabra i Coat,  Lorelacional, l’Escola Can Fabra i l’Escola Bressol la Filadora i el col·lectiu d’arquitectes Lemur o la cooperativa d’urbanistes Raons Públiques entre d’altres.

A dia d’avui els processos encetats amb l’objectiu de decidir col·lectivament com serà aquest espai públic tindran continuitat en les diferents línies del programa de l’Ordit. El fet d’haver  assajat una reforma urbanística des d’una perspectiva comunitària ens ha permès donar valor als aspectes que podem anar treballant “mentrestant”: no haver d’esperar a què les obres d’urbanització estiguin acabades per cercar-hi noves possibilitats i corresponsabilitzar-nos del que volem que canvii travessant l’urbanisme.

La pregunta que  anirem recercant plegades és com compartir aquest espai per fer-lo més obert i habitable? Ho farem a través de metodologies artístiques i amb la complicitat dels diferents col·lectius i entitats del recinte, seguirem indagant sobre aquesta pregunta així com en els  acords i límits que hi han d’anar associats. Tant les línies de treball encetades comissió de processos col·lectius del Consell de la FiC , i que ara es preparen per els seves fites públiques, com aquelles que obriem de forma descentralitzada en els darrer mesos de l’any hi aniran trobant les seves complementarietats i punts de contacte a mesura que es vagin desplegant.

Consell de la FiC: la comissió de processos col·lectius, passet a passet

Des del passat 23 d’octubre, data en la qual es va celebrar el segon plenari del Consell de la Fabra i Coats, la recén creada comissió de processos col·lectius, un espai a mode de laboratori obert d’acció i reflexió per al disseny i la implementació de processos de treball col·lectiu en l’encreuament entre cultura, educació i territori, ha estat enfilant les bases i els protocols per a emprendre aquests treballs, així com fent emergir les necessitats i interessos manifestats per les entitats/persones participants en relació a l’ecosistema de Fabra i Coats.

En aquest període, la comissió s’ha trobat en tres ocasions, una vegada al mes, en les quals s’ha avançat per a concretar tant les formes de fer com les línies de treball que s’entomaran en el marc de la comissió. Així, a partir de diferents dinàmiques i converses, s’han establert les prioritats d’acció i els criteris que han de guiar-la. El primer activador des del qual s’ha treballat ha sigut l’elaboració d’una temptativa de cartografia col·lectiva que té com a finalitat fer emergir quins són els nusos, els espais de densitat al territori, a partir dels ecosistemes que aporta cada participant a la comissió. D’aquesta manera, podem identificar quins espais funcionen com a aglutinadors i d’altra banda, quin és l’abast de la xarxa que apareix en posar en comú els propis ecosistemes.

Pel que fa les línies de treball, s’han identificat 3 grans temes que té sentit desenvolupar a partir de l’impuls de la comissió de processos col·lectius: ciutats vivibles, memòries comunitàries i espais de formació. Aquestes prioritats d’acció recullen inquietuds que tenen a veure amb, per una banda, pensar els espais i les relacions que en ells s’hi donen des d’una perspectiva feminista, posant el sosteniment de la vida al centre; i amb posar en valor el propi espai de Fabra i Coats com a espai de memòries que activa i expandeix altres relats del passat al present al territori. A més, la reflexió dins la comissió ha fet visible la necessitat d’impulsar un espai per a l’autoformació, l’intercanvi i la transferència de coneixement, que tingui una vessant més interna però que també pugui ser pública i oberta.

Finalment, durant aquestes tres sessions, s’han anat desgranant alguns dels criteris que marcaran les bases del treball en el marc de la comissió, que tenen la funció de fer de pauta, de guia per al desenvolupament dels processos de treball i que, tot i estar definits, poden ser mòbils i transformar-se. Els criteris acordats que han d’operar per a construir processos col·lectius són:

 • respecte i reconeixement dels temps, sabers i espais. reconèixer les experteses diverses.
 • equilibri territorial.
 • sostenibilitat
 • interdisciplinarietat / hibridació
 • documentar i narrar els processos
 • avaluació continuada per a aprendre
 • generar prototips i treball amb caràcter experimental
 • afectar la FiC dins i fora

Obrir Fabra i Coats: tallers comunitaris amb el territori (novembre i desembre ) II

En els mesos de novembre i desembre l’equip de L’Ordit ha acompanyat diversos processos de recerca col·lectiva per a compartir vivències, coneixements i necessitats entorn a l’espai exterior del recinte de Fabra i Coats en el marc del procés participatiu Fabra i Coats, un espai obert al barri. En les properes setmanes redactarem un resum d’aquestes conclusions per a que les mirades i preocupacions de les diverses entitats, comunitats i persones que hi han participat estiguin presents en el projecte urbanístic.  

En els  processos col·lectius que vam acompanyar en les darreres setmanes abans de nadal s’ha recercat entorn a les  implicacions de recorrer el recinte de la Fabra i Coats a partir d’un joc de rol nocturn del col·lectiu Assata i la instal·lació de llum i so col·lectiu de tècniques de l’espectacle del Bidó. La intervenció va fer-se el dia 10 de desembre a la zona nord oest del recinte després d’un itinerari amb aquests col·lectius i diverses trobades per dissenyar conjuntament la proposta les setmanes anteriors.

També  es van realitzar trobades amb els Amics de la Fabra,  l’Associació Pont del Dragó i dos itineraris amb grups classe del CNL de Sant Andreu per indagar sobre els patrimonis comunitaris i les possibilitats d’accés i relació que possibilita l’espai de la Fabra i Coats avui. Aquesta línia de recerca ha finalitzat amb el taller “Històries i moviments”  realitzat a la Fàbrica de Creació proposat per Lo relacional en el qual s’han investigat formes comunitàries de trobar-se i intercanviar en el recinte des de la coreografia i el gest.

Els tallers oberts a Fabra i Coats, un espai obert al barri

A mitjans del mes de desembre, s’ha posat fi a la part central del procés participatiu Fabra i Coats, un espai obert al barri. Des de principis d’octubre, s’han realitzat vàries accions de diferents formats que han permès que es donessin converses amb persones, grups i entitats diverses que habiten i transiten els espais de Fabra i Coats. Durant aquests dos mesos i mig, el treball s’ha desenvolupat en base a diferents tipus d’actuacions, amb ritmes i idiosincràcies adaptades a les possiblilitats i interessos tant del procés, com dels col·lectius i persones participants. D’aquesta manera, s’han impulsat 4 processos de treball col·lectiu en col·laboració amb grups/entitats específiques i a partir de metodologies diferents, dels quals ja donàvem compte en l’anterior post; i 3 tallers oberts vinculats a diferents temàtiques. Els primers tenen com a objectiu assajar altres maneres de participar que puguin fer emergir sabers i experiències diverses de grups/persones que habitualment no solen participar en processos de disseny urbà (infants, persones migrades…); els segons, més puntuals, oberts a tota la ciutadania, que ofereixen espais per a la reflexió col·lectiva i la creació de consensos en relació a Fabra i Coats.

Els tallers:
Fabra i Coats, un espai més vivible
En col·laboració amb Joan Gener, de Raons Públiques.
(6 de novembre, sala 3 de la Fàbrica de Creació)

En aquest taller, vam estar examinant què és l’urbanisme i els seus límits a l’hora de definir els usos dels espais i els motius pels quals aquest procés de definició ha de ser participat. A partir d’exemples d’altres contextos vam començar a traçar àrees de consens pensant en les necessitats compartides (més verd, zones de descans i ombra, seguretat, apertura, aigua…). Reconèixer-nos, cercar les necessitats compartides i construir una idea d’espai col·lectivament que reforci i les comunitats a l’entorn de Fabra i Coats.

Fabra i Coats, un espai inclusiu
En col·laboració amb Equal Saree
(26 de novembre, a la sala 3 de la Fàbrica de Creació)

En aquest taller, vam conèixer què significa pensar l’urbanisme des dels feminismes. A partir d’exemples que ens ajudaven a identificar què volem dir quan pensem en dissenyar espais que siguin inclusius i que donin resposta a les necessitats de totes persones, tenint en compte el benestar global en totes les esferes de la vida. Després d’una part introductòria, es va proposar una dinàmica per grups amb l’objectiu de reflexionar sobre la gestió i les accions comunitàries (protocols, mesures, llicències, programes, horaris, convivència…) necessària per donar vitalitat als espais exteriors de Fabra i Coats, en el futur (urbanitzat) i en el “mentrestant”. De seguida va ser palesa la necessitat de pensar un protocol per a l’harmonització d’horaris i d’activitats, així com seguir aprofundint en la qüestió de la seguretat (com l’entenem i quines mesures podríem projectar en relació a FIC).

Memòries del futur
En col·laboració amb Lo Relacional
(18 de desembre a la sala gran de la Biblioteca Can Fabra)

En l’últim dels tres tallers oberts, vam aprofitar per a fer un repàs de tots aquells consensos i disensos que havien anat sorgint durant el desenvolupament del procés participatiu. Totes aquelles qüestions que tenien a veure amb un espai més habitable, més cuidador, més inclusiu… No obstant, un dels temes que s’havia reiterat en múltiples trobades era la necessitat de trobar formes de comunicar i de relatar què és, què significa i com és Fabra i Coats. És un espai de memòria, però també una plaça, un lloc on trobar-se, on fer-hi activitats, un espai cultural, educatiu, un lloc on teixir complicitats i fer comunitat, al barri i a la ciutat sencera. Durant aquest taller, vam treballar, amb l’acompanyament de Lo Relacional, la comunicació des d’una dinamització més corporal, que després va es concretaria en necessitats específiques i propostes per obrir, també comunicativament, Fabra i Coats al barri.