Família i Dia Mundial de la Salut Mental

El dèficit en el tractament de trastorns mentals és molt important, sobretot als països d'escassos recursos. El Dia Mundial de la Salut Mental, que se celebra cada any el 10 d'octubre, aspira a augmentar la consciència de la ciutadania entorn d’aquests problemes de salut.
En aquest context s’ha fet pública una enquesta internacional, la primera d'aquest tipus, que posa de manifest l'impacte sobre els familiars que tenen cura de persones amb esquizofrènia.

L'enquesta sobre persones cuidadores (Caring for CARERS, C4C) que s'està duent a terme en 25 països, l'està realitzant la Federació europea d'associacions de famílies de persones amb malalties mentals (European Federation of Associations of Families of People with mental Illness, EUFAMI) en col·laboració amb LUCAS, el centre interdisciplinari per a la investigació de i consultoria de l’atenció de persones, de la Universitat de Leuven, Bèlgica.
 

Els primers resultats més rellevants d’aquesta enquesta posen de manifest que:

  • Aproximadament tres de cada quatre (72%) familiars cuidadors de persones que viuen amb esquizofrènia, són els principals (34%) o els únics (38%) responsables de la seva cura, la qual cosa els suposa una enorme càrrega emocional i física.

 

  • Les persones cuidadores de les famílies exerceixen el seu paper durant una mitjana de 16 anys, és probable que la resta de les seves vides, i refereixen que passen una mitjana 23 hores a la setmana cuidant d'un ésser estimat, donada la naturalesa indeterminada i a llarg termini de l'esquizofrènia. Aquesta quantitat de cures equival a una feina a temps parcial.

 

  • Tot i que un terç de les persones cuidadores manifesten experiències positives derivades de prestar assistència, l'enquesta també indica que gairebé 4 de cada 10 lluiten contra la sensació de no ser capaços de suportar "l’ansietat constant" que suposa tenir-los al seu càrrec i un terç se sent deprimit o deprimida. Més d'1 de cada 10 persones cuidadores es preocupen per sentir-se aïllats i experimenten tensions en la seva xarxa social com a conseqüència de la tasca que desenvolupen.

 

  • L'edat mitjana de les persones cuidadores enquestades era de 61 anys, on la majoria [84%] tenen cura d'un fill o una filla. Molts expressen una profunda preocupació sobre el que passarà amb els seus fills, filles o parents, quan ja no siguin capaços de tenir-ne cura o quan ja no hi siguin.
    Amb aquest nivell constant de pressió, un terç de les persones cuidadores expressen estar "a la vora del col·lapse" i tenir la sensació que les coses no poden seguir com fins ara.

Els resultats emfatitzen l’urgent necessitat que tant els governs com la societat emprenguin accions orientades a reconèixer el paper de les persones cuidadores, la seva contribució i la necessitat de proporcionar-los suport i esperança per al seu futur.