Cicle d'activitats 'La Festa del Sol'

Enrere

Horaris

Altres

Se celebra a:
Centre Cívic Vil·la Urània.

Recuperem l’antiga Festa del Sol que organitzava l’astrònom Josep Comas i Solà (1868 - 1937) per celebrar el solstici d’estiu. Per això unim art i ciència i us proposem un grapat d’activitats per gaudir aprofitant el bon temps i les ganes de passar-ho bé! Concerts, tallers, visites científiques, contes, monòlegs, circ, teatre… Un munt d’activitats per a tots els públics us esperen a la Vil·la Urània!

Les Festes del Sol eren unes conegudes celebracions organitzades per la SADEYA, Sociedad Astronómica de España y América, realitzades a principis de s. XX i on se celebrava l’arribada de l’estiu. Aquestes festes combinaven la ciència i l’art, és a dir, eren unes celebracions on s’alternaven les conferències científiques –generalment relacionades amb el món de l’astronomia- amb actuacions més aviat lúdiques, on la vessant artística hi tenia un paper destacat.

 A casa nostra el promotor d’aquestes festes va ser en Josep Comas i Solà (1868-1937), director de l’Observatori Fabra i president de SADEYA, i un divulgador científic molt lligat a la vida de societat de Barcelona i, concretament, a la Vil·la Urània, actualment un equipament cultural dedicat en bona part a la divulgació científica, acomplint el propi desig del divulgador en deixar en herència la residència a la ciutat de Barcelona.

Ara bé, les Festes del Sol tenen l’origen a París, de la mà de Camille Flammairon, un astrònom fundador de la Société Astronómique de France, i amic d’en Josep Comas i Solà. El 21 de juny del 1904 és la data d’inici de celebració del solstici d’estiu a la Torre Eiffel, sota el nom de ‘La fête du Soleil’. A causa de la Primera Guerra Mundial no va poder continuar celebrant-se la Festa del Sol a París (l’última va ser el 1914). Cal dir que les Festes del Sol a París tenien tres organitzadors: de la part científica se’n cuidava Flammarion, dels serveis de la Torre Eiffel, el propi enginyer Eiffel, i de la part artística, Gioachino Penso. Aquest italià, que era soci de SADEYA i que va residir a Barcelona, va proposar la continuació de les Festes del Sol a la nostra ciutat perquè a causa de la Gran Guerra no es podien celebrar a París. La primera edició, doncs, va ser el 1915 i va tenir caràcter particular. Les següents, a partir de 1916 i fins a 1937, van ser organitzades plenament per SADEYA i van ser molt més notòries i públiques.

Doncs bé, amb la idea de tornar a recuperar l’esperit d’aquestes festes ben peculiars on l’astronomia i l’art hi tenien un protagonisme especial, des del centre cívic Vil·la Urània ens hem proposat celebrar la Festa del Sol, l’última de les quals es va fer l’any 1937, la data de la mort del científic barceloní.

Per això, des del 25 de juny fins al 19 de juliol, la Festa del Sol omplirà l’equipament amb tot d’activitats per tots els públics:

- Activitats familiars 'Petites estrelles'

- Cultura a la fresca

- Rutes i visites

- Activi-Tasts

Centre Cívic Vil·la Urània

Adreça:
Carrer de Saragossa, 29
:
Sarrià-Sant Gervasi
Barri:
el Putxet i el Farró
Població:
Barcelona
On
Centre Cívic Vil·la Urània
Quan
Des de 25/06/2024 al 19/07/2024

Phone number

Tel.:
937061295

You may also be interested in...