Biblioteca del Centre de Formació del Laberint (Juliol del 2021)

Aquest mes destaquem 

– Aullando en los bosques : en busca del lobo gris / Reidar Müller ; traducción del noruego de Lotte Katrine Tollefsen. Primera edición. Barcelona : Lumen, septiembre de 2019. Narrativa (Lumen).

Temàtiques: Naturalistes — Noruega — Biografia ; Natura en la literatura

Història d’un naturalista que volia investigar els arbres, la seva importància com a hàbitat de plantes i animals, i el lloc que ocupen en la imaginació de l’ésser humà, però que acaba obsessionat amb els llops, de manera que aprèn de la mà de llenyataires experimentats a rastrejar en l’espessor a aquests misteriosos depredadors. Mentre espera l’anhelat trobada, reflexiona sobre el futur de bosc, un ecosistema de 385 milions d’anys que ha sobreviscut a asteroides, volcans en erupció i bombes nuclears i s’enfronta avui a l’impacte de l’home.

– Aún no se lo he dicho a mi jardín / Pia Pera ; traducción de Miguel Ros González. Primera edición. Madrid: Errata naturae, abril de 2021. Col·lecció: El pasaje de los panoramas.

Temàtiques: Jardins — Itàlia ; Novel·la biogràfica — S.XXI ; Natura en la literatura ; Novel·la italiana — S.XXI ; Filosofia de la natura

Un bell jardí a la Toscana: una passió, un aprenentatge, un lloc de resistència. Un dia, l’escriptora descobreix que té una malaltia incurable. Davant la degradació del seu cos, constret de mica en mica a la immobilitat d’una planta, el jardí, aquest lloc on la vida germina i on les «resurreccions» se succeeixen, es converteix en el seu refugi. Un llibre que, com a molt pocs, ens ajuda a comprendre la fascinant aventura de ser al món.

– La Biblioteca de hielo : un viaje literario por el frío / Nancy Campbell ; traducción de Lorenzo F. Díaz. Primera edición. Barcelona : Ático de los Libros, febrero de 2020.

Temàtiques: Inuit — Vida social i costums ; Grenlàndia — Descripcions i viatges ; Àrtida –Descripcions i viatges ; Natura en la literatura

El gel té una naturalesa sòlida i, a el mateix temps, efímera; és l’element més màgic i misteriós de la natura. És bell, resistent i inhòspit. Captivada per ell, l’autora emprèn en aquest assaig una aventura per explorar el regne glacial en totes les seves facetes. Des dels arxius de la Biblioteca Bodleiana a les restes deixades per les grans expedicions polars, Campbell reflexiona en aquestes pàgines sobre l’impacte de el gel en les nostres vides en un moment d’emergència climàtica. A mig camí entre un diari de viatge i una història cultural i natural dels racons més sorprenents i freds de la planeta, aquesta obra és una fascinant evocació de la relació dels éssers humans amb el nostre entorn en un planeta fràgil, així com de la valor de l’ art en un paisatge que s’esvaeix.

– Desde esta colina / Sue Hubbell ; traducción de Carmen Torres y Laura Naranjo. Primera edición. Madrid : Errata Naturae, 2018. Col·lecció: Libros salvajes.

Temàtiques: Hubbell, Sue, 1935- Biografia ; Natura en la literatura ; Ecologia

Ja fa anys que Sue Hubbell va decidir deixar la seva feina com a bibliotecària en una gran ciutat per portar una vida senzilla en una vall perduda de les muntanyes Ozarks. Allí va començar a experimentar amb la natura que l’envoltava per guanyar-se el pa d’una altra manera, i així es va fer apicultora. Però també va començar a experimentar amb la seva vella màquina d’escriure, per entendre què l’havia portat fins aquell lloc i què la feia quedar-se. El llibre ens dóna compte de la bellesa i el tempo d’una vida allunyada de les ciutats i el seu pesat llast, descrivint com ningú la fascinant i assalvatjada vida de l’Amèrica rural.

– Diario de Oaxaca / Oliver Sacks ; traducción de Jordi Fibla ; [ilustraciones interiores: Dick Rauh]. Edició: Primera edición. Publicació Barcelona : Editorial Anagrama, enero 2017.

Temàtiques: Sacks, Oliver W. — Viatge ; Falgueres — Mèxic ; Oaxaca (Mèxic) — Descripcions i viatges

L’autor, un explorador de la ment humana, és membre actiu de l’American Fern Society (Societat Americana dels Falgueres), per la fascinació a la capacitat d’aquestes plantes primitives per sobreviure i adaptar-se a climes diversos, entrellaça en aquesta obra les acolorides brins de la biologia, la història i cultura de Mèxic amb la seva gent i els seus infinites meravelles, hi ha un grup de cercadors de falgueres (botànics, erudits, professionals i aficionats) units per una passió comuna.

– Enseñarle a hablar a una piedra / Annie Dillard ; traducción de Teresa Lanero Ladrón De Guevara. Primera edición. Madrid: Errata naturae, septiembre de 2019. Col·lecció: Libros salvajes.

Temàtiques: Natura en la literatura ; Novel·la americana —  S.XX

L’autora, una incansable exploradora, és un referent fonamental de la ‘nature writing’ que ha rebut diversos premis. Hereva de l’obra de Thoreau, John Muir o Aldo Leopold, dinamita l’estereotip masculí de l’home de la frontera i de la seva relació amb la naturalesa salvatge. Aquesta obra és un recull d’assajos sobre la naturalesa (ens parla d’un viatge a les Galápagos, a l’Antàrtida o dels turons que l’envolten) que a través dels seus ulls veu les esquerdes per les quals el món s’embasta i es restableix, on els fenòmens més dispars troben el seu vincle.

– Escritos sobre naturaleza. Volumen 01 / John Muir ; prólogo de Robert Macfarlane ; traducción de Ernesto Estrella Cózar, Carlos Estrella Cózar. Madrid: Capitán Swing, [2018].

Temàtiques: Muir, John, 1838-1914 — BiografiaNaturalistes — Estats Units d’Amèrica ; Parcs naturals — Estats Units d’Amèrica Protecció ; Natura en la literatura ; Ecologisme — Estats Units d’Amèrica ; Assaigs anglesos — Estats Units d’Amèrica — S.XIX-XX

En una vida d’exploració, escriptura i activisme polític apassionat, John Muir es va convertir en la veu més eloqüent dels Estats Units sobre el misteri i la majestuositat dels paratges naturals. Figura crucial en la creació del sistema de parcs nacionals americà i un visionari profeta de la consciència ambiental que va fundar el Sierra Club en 1892, també va ser un mestre de la descripció natural que va evocar els paisatges lliures de l’oest americà. Muir, va fusionar el seu amor per la natura i la seva habilitat com a escriptor per elaborar aquests assajos, en què exposa per què és important preservar i protegir els espais naturals. Aquesta edició recopila les seves obres més significatives, inclou: La història de la meva infantesa i joventut (1913), El meu primer estiu a la serra (1911) i Stickeen (1909), i es completa amb tres assajos més breus: «Salveu la sequoia vermella »,« Llana salvatge »i« Els boscos americans ».

– Far Tortuga / Peter Matthiessen ; traducción del inglés por Javier Calvo. Barcelona : Seix Barral, 2012. Col·lecció: Biblioteca Formentor

Temàtiques: Natura en la literatura ; Novel·la nord-americana — S.XX  ; Ecologia de les illes

Matthiessen, activista mediambiental i naturalista, narra la història d’uns homes en lluita permanent contra el mar, i construeix un impressionant retrat de la naturalesa; una elegia a les illes del Carib i els mariners que van passar les seves vides navegant en les seves aigües. Un clàssic de culte modern la publicació la publicació del qual, el 1975, va marcar un abans i un després en l’evolució de la novel·la americana.

– El leopardo de las nieves / Peter Matthiessen ; traducción del inglés de José Luis López Muñoz. Madrid: Siruela, [2018]. Col·lecció: Libros del tiempo ; 327.

Temàtiques: Novel·la biogràfica — S.XX; Natura en la literatura ; Novel·la nord-americana — S.XX ; Naturalistes — Estats Units d’Amèrica

Durant la tardor del 1973 l’escriptor Peter Matthiessen i el zoòleg George Schaller van emprendre una expedició a la Muntanya de Cristall, a l’altiplà de Tibet, per estudiar els hàbits d’un animal no gaire conegut: el bharal o be blau de l’Himàlaia. Però la seva autèntica esperança era poder veure el més bell i rar dels grans felins: el lleopard de les neus. Per Matthiessen, endinsar-se en la terra de Dolpo significarà molt més que una expedició naturalista o una aventura: despullar-se de les avantatges i els lligams de la civilització, conviure amb homes i paisatges en el seu més elemental bellesa, endinsar-se en ell mateix per les vies que li proporcionen el budisme o el zen.

– Pensamientos desde mi cabaña / Kamo no Chomei ; prólogo, Natsume Soseki. Segona edició. Madrid : Errata Naturae, febrer de 2019.

Temàtiques: Literatura japonesa — S. XIII ; Natura en la literatura ;  Filosofia de la natura

L’autor, complerts els cinquanta anys i rebutjat com a funcionari poeta de la cort, abandona la residència familiar per viure en una modesta casa, on busca llibertat per escriure. Cinc anys després, sense ser suficient, es muda a la Muntanya Hino, on construeix una diminuta cabana de tot just tres metres quadrats, el just per dormir, llegir, escriure, fer música i meditar. Aquella cabana es va convertir en el seu univers i en un espai infinit. Un clàssic japonès amb un text de vuit-cents anys d’antiguitat, que és un cant a la llibertat, la contemplació i l’autosuficiència, i que respon a la perfecció a algunes de les nostres més importants inquietuds actuals.

– Perdido en el paraíso / Umberto Pasti ; traducción del italiano de José Ramón Monreal. Primera edición. Barcelona : Acantilado, marzo de 2020. Col·lecció: El Acantilado ; 403

Temàtiques: Jardins — Marroc ; Novel·la biogràfica

L’autor tenia quaranta anys quan va iniciar l’aventura que narra en aquest llibre, però res ho havia preparat per al que anava a succeir-li a partir del dia en què, després d’una llarga caminada pels voltants de Rohuna, es trobava al lloc on establir el seu somiat jardí d’espècies en perill d’extinció. Rohuna era un lloc extrem i inhòspit. Només la tenacitat i l’esforçada tasca d’un jardiner podien completar la titànica empresa. Al cap dels anys el paradís va anar fent-se realitat tot i les múltiples dificultats, i Rohuna segueix sent avui un lloc únic i irreemplaçable. Un llibre extraordinari, rar i delicat que ens recorda que l’aspiració a la bellesa és una forma de bondat i segueix sent vital per a l’ésser humà.

– Primavera silenciosa / Rachel Carson ; traducción de Joandomènec Ros. Primera edició en Colección Booket. Barcelona : Crítica, 2013.

Temàtiques: Ecologia ; Home — Influència sobre la natura ; Contaminació ; Toxicologia ambiental ; Protecció ambiental ; Plaguicides — Aspectes ambientals ; Plaguicides — Toxicologia ; Plagues d’insectes — Control biològic

Un llibre que cal conèixer ja que aborda un dels problemes més greus que va produir el segle XX: la contaminació que pateix la Terra. Utilitzant un llenguatge transparent, el rigor propi de l’anàlisi científica i exemples esgarrifosos, Carson va denunciar els efectes nocius que per a la naturalesa tenia l’ús massiu de productes químics com els pesticides. Es tracta, per tant, d’un llibre de ciència que va més enllà de l’univers científic per endinsar-se al turbulent món “social”. La seva transcendència va ser tal que avui està considerat un dels principals responsables de l’aparició dels moviments ecologistes a favor de la conservació de la natura.

– Refugio / Terry Tempest Williams ; traducción de Regina López Muñoz. Primera edición. Madrid : Errata Naturae, febrero 2018. Col·lecció: Libros salvajes ; [12].

Temàtiques: Novel·la biogràfica — S.XX ; Home — Influència sobre la natura ; Contaminació radioactiva ; Natura en la literatura ; Ecologia ; Naturalistes — Estats Units d’Amèrica

Utah, primavera de 1983. El creixement de l’aigua del Gran Llac Salat arriba a nivells mai vistos que amenacen el santuari d’aus que hi viuen, l’estudi i companyia han compassat l’existència de l’autor. El Gran Llac Salat és naturalesa a peu de la ciutat, una ribera movedissa que sembra el caos a les carreteres. Aigua en meitat d’un desert, però tan salada que no es pot beure. Els humans, els polítics, els enginyers, busquen solucions, però pensen més en les seves infraestructures i comoditats que en les necessitats i drets dels seus autèntics i alats habitants. Mentre s’enfronta a el declivi d’aquestes espècies, Terry descobreix que la seva mare pateix càncer, a l’igual que vuit membres més de la família. Tot això sembla una conseqüència dels assaigs nuclears realitzats en el proper desert de Nevada on Terry se submergeix en una investigació sobre els devastadors efectes de la pluja radioactiva. El resultat és un llibre extraordinari d’una gran naturalista, en què es entrellaça la destinació de les aus i el dels homes i dones copejats, tots per igual, per un desastre ecològic.

– Salvaje : renaturalizar la tierra, el mar y la vida humana / George Monbiot ; traducción Ana Momplet Chico. Madrid : Capitán Swing Libros, 2017.

Temàtiques: Monbiot, George — Biografia ; Natura en la literatura ; Ecologistes ; Ecologia de la restauració ; Animals — Reintroducció ; Ecosistemes ; Medi ambient — Protecció

En la seva obra l’autor demostra com, restaurant segles de danys ambientals i renaturalitzant els danyats ecosistemes a la terra i al mar, podem portar una nova forma de vida millor a les nostres vides. L’autor ens proposa un fascinant recorregut al voltant del món per explorar ecosistemes que han estat alliberats de la intervenció humana i als quals s’ha permès reprendre els seus processos ecològics naturals.

– El solitario del desierto : una temporada en los cañones / Edward Abbey ; traducción de José Manuel Álvarez. Madrid: Capitán Swing, [2016].

Temàtiques: Natura – Protecció– Estats Units d’Amèrica ; Novel·la americana — S.XX ; Natura en la literatura ; Ecologisme

L’autor, va treballar com ranger al Parc Nacional d’Arches, a sud d’Utah; en contacte amb el món mineral. El seu elogi de l’esplendor de desert, de les roques de gres rosa i vermella esculpides per l’erosió i de les mates de ginebre, s’acompanya amb una denúncia sense embuts de la societat de consum. Una obra que reflecteix el profund amor cap a la natura i un amarg avorriment de tot el que suposa profanar. Detalla aventures úniques i entra en el conflicte sobre com fer front als danys causats pel desenvolupament de la terra o el turisme excessiu. Però no és una simple col·lecció d’històries, sinó un llibre de memòries filosòfiques, ple de reflexioni. En definitiva, una poderosa discussió dels misteris de la vida amb un rerefons d’agitació social, escrita des del cor del desert nord-americà.

– La  tierra de poca lluvia / Mary Austin ; traducción de José Luis Piquero. Madrid: Hermida editores, [2019]. Col·lecció: El jardin de Epicuro. No ficción.

Temàtiques: Austin, Mary — Biografia ; Natura — California — Descripció ; Natura en la literatura ; Novel·la americana — S.XX

Aquest llibre, un gran clàssic de la literatura dels espais salvatges americans, ens descobreix paisatges i formes de vida extints. La llibertat és el fil que recorre les seves pàgines mitjançant vagabunds, cercadors d’or, teixidores de cistells o indis que es desplacen pels vasts espais sense deixar rastre.

– Una Trenza de hierba sagrada : saber indígena, conocimiento científico y las enseñanzas de las plantas / Robin Wall Kimmerer ; traducción de David Muñoz Mateos. Madrid : Capitán Swing Libros, DL 2021.

Temàtiques:  Etnobotànica ; Filosofia de la natura ; Ecologia de les illes

Com a botànica, Kimmerer formula preguntes sobre la natura amb les eines de la ciència. Com a membre de la Citizen Potawatomi Nation, comparteix la idea que les plantes i els animals són els nostres mestres més antics. Aquesta obra és una reflexió que va des de la creació d’Illa Tortuga fins les forces que amenacen avui la seva existència. Kimmerer desplega la seva idea central: el despertar d’una consciència ecològica requereix el reconeixement i la celebració de la nostra relació recíproca amb la resta del món vivent.

-Walden / Henry David Thoreau ; traducción de Marcos Nava García. Madrid : Errata Naturae, 2013. Col·lecció: La Muchacha de dos cabezas ; 14.

Temàtiques: Thoreau, Henry David 1817-1862 ; Natura en la literatura ; Prosa — nord-americana S. XIX ; Desobediència civil

L’autor va néixer a Concord, Massachusetts, i va estudiar a Harvard. El 4 de juliol de 1845, Thoreau es trasllada a viure a la cabana que ell mateix havia construït a Walden Pond. Durant dos anys escriu allà l’obra homònima en què descriu la seva economia domèstica, els seus experiments en agricultura, els seus visitants i veïns, les plantes i la vida salvatge. «Walden» està considerada com una obra literària mestra i com un dels llibres seminals del seu segle.