Dossier temàtic

Dossier temàtic sobre el jardí sec

Una guia que inclou referències bibliogràfiques sobre plantes mediterrànies, espècies tolerants a la sequera, sistemes de reg adequats, encoixinats i reaprofitament d’aigua. Aquesta documentació permetrà adquirir els coneixements bàsics per a crear un jardí sense reg adaptat a les noves necessitats del nostre clima.

Format: PDF – Accedir a la descàrrega [Cat]

29 Maig 2023

Guia de lectura La Setmana de Natura

Amb motiu de les diferents efemèrides que se celebraran del 22 de maig al 5 de juny a la Setmana de la Natura, la biblioteca vol sumar-s’hi amb la contribució d’una guia de lectura i recursos.

Format: PDF – Accedir a la descàrrega [Cat]

24 Maig 2023

Recull de recursos d'informació sobre la història dels jardins

Selecció bibliogràfica temàtica on el contingut es classifica per diferents tipus de documents, ja siguin part del fons de la biblioteca o no, sobre la història dels jardins. Els documents els pots trobar disponible a l’eina de descoberta BCNexplor@ o físicament a la Biblioteca per a la seva consulta o préstec.

La tria la formen diferents documents físics, a més, de recursos electrònics de lliure accés amb un caràcter divulgatiu i especialitzat.

Format: PDF – Accedir a la descàrrega [Cat]

26 Abril 2023

Bibliografia temàtica per a Sant Jordi

Recull de llibres que s’endinsen en el món dels jardins i de les plantes.
Una collita amb algunes novetats editorials que inclouen novel·les, memòries, assajos, etc.

Format: PDF – Accedir a la descàrrega [Cat]

1 Abril 2023

Sanitat vegetal: control biològic de plagues i malures

Selecció bibliogràfica temàtica on el contingut es classifica per diferents tipus de documents, ja siguin part del fons de la biblioteca o no, sobre la sanitat vegetal. Alguns documents els pots trobar disponible a l’eina de descoberta BCNexplor@ o físicament a la Biblioteca per a la seva consulta o préstec.

La tria la formen diferents documents físics, a més, de recursos electrònics de lliure accés de caràcter divulgatiu i especialitzat.

Format: PDF – Accedir a la descàrrega [Cat]

1 Març 2023

Efemèrides ambientals 2023

Vols conèixer les efemèrides més importants sobre medi ambient d’aquest 2023? Aquest calendari recull diferents dies mundials i internacionals que tenen com a propòsit, sensibilitzen entre aspectes importants relacionats amb el medi ambient.

1 Març 2023

La biblioteca perfecta sobre jardineria i paisatgisme

Una recopilació de llibres imprescindibles dins del món del verd que un bon jardiner, paisatgista i naturista ha de tenir en les seves prestatgeries. Agrupada en dos categories i ordenades alfabèticament per temàtiques i diversos gèneres literaris.

Títols fonamentals per a què la vostra biblioteca creixi forta i robusta.

Format: PDF – Accedir a la descàrrega [Cat]

21 Desembre 2022

Guia de lectura i recursos d’informació sobre els boscos urbans i la percepció d’un nou urbanisme saludable

Aquesta guia tècnica conté una selecció de recursos d’informació (monografies, articles, obres de recerca, pàgines web…) que tracten sobre els temes principals  exposats en el 48è Congrés de PARJAP celebrat el maig del 2022 a Saragossa: boscos urbans, naturalització urbana, capital natural, infraestructura verda, boscos i salut, entre d’altres.

La guia és fruit de la col·laboració amb el Centro de Documentació del Agua y el Medio Ambiente de l’Ajuntament de Saragossa,  biblioteca especialitzada en medi ambient que pertany, conjuntament amb la Biblioteca, a RECIDA (Red de Centros de Información y Documentación Ambiental).

La gran majoria dels recursos inclosos estan disponibles mitjançant accés lliure a alguna de les dues biblioteques o poden ser consultats en línia.

Si vols saber més sobre el Congrés, ho tens disponible aquí: SABER MÉS

16 Juny 2022

Què són les plantes crasses, cactus o suculentes?

Les plantes crasses, cactus o suculentes, són encara un misteri a l’hora de gestionar el jardí dels amants de la botànica. Una cosa comprensible, donada la certa confusió pel que fa a la identificació d’aquestes diferents famílies botàniques que componen un grup de plantes cada vegada més populars.

Us animo a esbrinar aquest món a través d’aquest reportatge de l’Asociación Española de Parques y Jardines Públicos: “Plantas crasas y suculentas: qué son y cómo aprender a cuidarlas”.

Jardins de crasses

El jardí Ravino és un parc botànic d’aclimatació que reuneix en 6.000 metres quadrats amb la col·lecció de plantes suculentes i cactus més gran i variada d’Europa, situat a l’illa d’Ischia, al sud d’Itàlia. Just a sobre d’aquest petit Edèn, s’alça la Villa Ravino, una residència que  ofereix: estada en apartaments independents, cadascun amb el seu propi jardí o terrassa, i accés al solàrium, a la piscina exterior i a la piscina termal coberta.

Vídeo de presentació del jardí: https://youtu.be/iSb4jwbQZVc

Jardins de plantes de paisatges àrids amb caràcter escultòric. És un centre d’art que segueix els principis de l’arquitectura moderna de mitjan el segle XX, els jardins van ser pioners en una nova estètica ecològica per paisatges àrids al sud-oest de Califòrnia, i s’han convertit en una mostra de l’ecosistema del desert de Sonora. El jardí, de més de 3,5 hectàrees, inaugurat el 2012 consisteix en la creació d’una sèrie d’espais, amb línies orgàniques i fluides en les bordures, i línies que adquireixen una precisió geomètrica en les superfícies dures i els llits de plantació. El disseny de plantació presenta 53.000 espècimens que corresponen a més de 50 espècies de plantes de paisatges àrids triades pel seu caràcter escultòric, interès estacional i valor de l’hàbitat de la vida silvestre. Destacar que, a més d’una correcta selecció plantes, es té en compte la necessitat de reduir el consum d’aigua de reg.

L’obra més bella del pintor Jacques Majorelle, un petit paradís exòtic verd i blau anyil amb plantes dels cinc continents. En el 1923 va comprar parcel·les fins a arribar a 4.000 m2 a prop d’un palmerar de Marràqueix. Va construir una casa d’estil moro sobri i uns tallers d’estil berber amb una torre alta de tova. A la part sud de jardí se situen les palmeres. Però al jardí no només agafen altura les palmeres. sinó les 60 varietats de cactus, algunes espècies importades de les regions del sud-oest dels Estats Units i en els últims anys s’han plantat noves espècies que inclouen Espostoa lanata, un cactus columnar llanut natiu de Perú. També s’hi troben les plantes aquàtiques, com els nenúfars (Nymphaea) i les flors de lotus asiàtiques (Nelumbo nucifera), bambús, arbres i flora exòtica.

Lectures en pdf

A la col·lecció de la Biblioteca podeu trobar més d’una cinquantena de llibres especialitzats en crasses i la revista de l’Associació ASAC, clicant aquí.

3 Març 2022

Guia de recursos d'informació per a crear horts urbans a casa i a la ciutat

Aquí trobaràs tots els recursos necessaris (bibliografia, vídeos, i reculls complementaris) per crear el teu propi hort o jardí biològic tant per a principiants com per a experts.

L’horticultura és una activitat majoritàriament d’exterior, però si tries les plantes correctes i associes diferents cultius, també pots fer créixer gairebé qualsevol producte a l’interior de casa teva.

Format: PDF – Accedir a la descarrega [Cat]

5 Novembre 2021