Dossier temàtic

Bibliografia per a crear horts urbans a casa i a la ciutat

Recull bibliogràfic per crear el teu propi hort o jardí biològic. Aquí trobaràs tots els recursos necessaris (bibliografia, vídeos, i reculls complementaris) tant per a principiants com per a experts.

L’horticultura és una activitat majoritàriament d’exterior, però si tries les plantes correctes i associes diferents cultius, també pots fer créixer gairebé qualsevol producte a l’interior de casa teva.

Format: PDF – Accedir a la descarrega [Cat]

5 Novembre 2021

Jardins Terapèutics o Healing Garden

Existeix un territori on conflueixen el paisatgisme, la medicina i el naturalisme: els jardins terapèutics o Healing Garden.

T’has plantejat quines consideracions cal tenir per disposar d’un jardí exuberant i sa? Quines tipologies existeixen? Com dissenyar-los? Quins exemples hi ha al nostre territori? En aquest dossier trobaràs informació contrastada i molts recursos que et seran útils per a desenvolupar la teva feina.

Format: PDF – Accedir a la descàrrega [Cat]

27 Setembre 2021

Bibliografia sobre la història dels jardins

Selecció bibliogràfica temàtica on el contingut es classifica per diferents tipus de documents, ja siguin part del fons de la biblioteca o no sobre la història dels jardins que pots trobar disponible a l’eina de descoberta BCNexplor@, i físicament a la Biblioteca per a la seva consulta, o bé, per demanar en préstec.

La tria la formen diferents documents físics, a més, de recursos electrònics de lliure accés amb un caràcter divulgatiu i especialitzat.

Format: PDF – Accedir a la descàrrega [Cat]

8 Setembre 2021

Què són les plantes crasses, cactus o suculentes?

Les plantes crasses, cactus o suculentes, són encara un misteri a l’hora de gestionar el jardí dels amants de la botànica. Una cosa comprensible, donada la certa confusió pel que fa a la identificació d’aquestes diferents famílies botàniques que componen un grup de plantes cada vegada més populars.

Us animo a esbrinar aquest món a través d’aquest reportatge de l’Asociación Española de Parques y Jardines Públicos: “Plantas crasas y suculentas: qué son y cómo aprender a cuidarlas”.

Jardins de crasses

El jardí Ravino és un parc botànic d’aclimatació que reuneix en 6.000 metres quadrats amb la col·lecció de plantes suculentes i cactus més gran i variada d’Europa, situat a l’illa d’Ischia, al sud d’Itàlia. Just a sobre d’aquest petit Edèn, s’alça la Villa Ravino, una residència que  ofereix: estada en apartaments independents, cadascun amb el seu propi jardí o terrassa, i accés al solàrium, a la piscina exterior i a la piscina termal coberta.

Vídeo de presentació del jardí: https://youtu.be/iSb4jwbQZVc

Jardins de plantes de paisatges àrids amb caràcter escultòric. És un centre d’art que segueix els principis de l’arquitectura moderna de mitjan el segle XX, els jardins van ser pioners en una nova estètica ecològica per paisatges àrids al sud-oest de Califòrnia, i s’han convertit en una mostra de l’ecosistema del desert de Sonora. El jardí, de més de 3,5 hectàrees, inaugurat el 2012 consisteix en la creació d’una sèrie d’espais, amb línies orgàniques i fluides en les bordures, i línies que adquireixen una precisió geomètrica en les superfícies dures i els llits de plantació. El disseny de plantació presenta 53.000 espècimens que corresponen a més de 50 espècies de plantes de paisatges àrids triades pel seu caràcter escultòric, interès estacional i valor de l’hàbitat de la vida silvestre. Destacar que, a més d’una correcta selecció plantes, es té en compte la necessitat de reduir el consum d’aigua de reg.

L’obra més bella del pintor Jacques Majorelle, un petit paradís exòtic verd i blau anyil amb plantes dels cinc continents. En el 1923 va comprar parcel·les fins a arribar a 4.000 m2 a prop d’un palmerar de Marràqueix. Va construir una casa d’estil moro sobri i uns tallers d’estil berber amb una torre alta de tova. A la part sud de jardí se situen les palmeres. Però al jardí no només agafen altura les palmeres. sinó les 60 varietats de cactus, algunes espècies importades de les regions del sud-oest dels Estats Units i en els últims anys s’han plantat noves espècies que inclouen Espostoa lanata, un cactus columnar llanut natiu de Perú. També s’hi troben les plantes aquàtiques, com els nenúfars (Nymphaea) i les flors de lotus asiàtiques (Nelumbo nucifera), bambús, arbres i flora exòtica.

Lectures en pdf

A la Biblioteca del Centre de Formació podeu trobar més d’una cinquantena de llibres especialitzats en crasses i la revista de l’Associació ASAC, clicant aquí.

3 Setembre 2021

Guia de recursos de salut i espais naturals

Aquesta guia de recursos ha estat realitzada amb les aportacions dels centres pertanyents a la Xarxa de Centres d’Informació i Documentació Ambiental (RECIDA) on hi ha participat la Biblioteca de Parcs i Jardins.

La guia aporta un ampli recull de recursos sobre els beneficis que per a la salut i el benestar humà proporcionen uns espais naturals adequadament gestionats.

S’adreça a professionals vinculats a la gestió ambiental en un sentit ampli, d’espais naturals en particular, així com a altres persones interessades en la matèria, incloent el sector de la salut.

Al costat de recursos com llibres i articles, incloent algunes referències científiques, s’ha incorporat un variat elenc de recursos electrònics, des d’experiències documentades a enregistraments de webinarios, passant per podcast, entre altres.

Format: PDF – Accedir a la descàrrega [Esp]

31 Agost 2021