Fons bibliogràfic i catàlegs

                      Plataforma per accedir i consultar el fons documental

  

 

 

L’especialització és la jardineria i el paisatgisme, però també recull temes sobre botànica, disseny de jardins, flora i floricultura, arboricultura, parcs i jardins de Barcelona i arreu del món, a més d’altres matèries afins com ara l’ecologia, el medi ambient, la biodiversitat o l’horticultura.

La seva col·lecció està formada per gaire bé 4.200 volums i unes 60 revistes especialitzades. La biblioteca, actualment, està subscrita a una trentena de revistes especialitzades, principalment en format paper, que formen part del servei municipal del circuit de revistes. Mencionar que l’hemeroteca compta amb publicacions periòdiques que daten dels anys 60 i a dia d’avui continuen sent vigents i distribuint-se en el servei intern del circuit de revistes. Per exemple: Mon Jardin et ma maison del 1965 o Les Amis des roses del 1966. D’altres com Plants & Gardens news del 1962 o PHM revue horticole del 1992 ja estan descatalogades i formen part de l’arxiu històric. 

El fons bibliogràfic disposa d’una àmplia tipologia documental, tant en suport paper com electrònic: llibres tècnics i científics, revistes, obres de divulgació, normes de paisatgisme i jardineria, totes les publicacions de Parcs i Jardins independentment del suport i, fins i tot, exemplars únics i de gran raresa. També recull la memòria de les activitats de l’Institut Municipal de Parcs i Jardins al llarg dels anys i dels treballs realitzats per antics alumnes del Centre de Formació. I cal destacar la col·lecció especial sobre la vida i l’obra de Nicolau Maria Rubió i Tudurí, arquitecte, dissenyador de jardins i urbanista nomenat director de Parcs i Jardins de l’Ajuntament de Barcelona el 1917.

Pel que fa al fons documental històric, abraça una bibliografia que comença des del 1879, amb el llibre “L’art des jardins: traité général de la composition des parcs et jardins”. Aquests documents es consideren com una riquesa latent de la biblioteca, que es preserven de qualsevol perill en un armari exclòs de préstec.

Si t’interessa saber quines són aquestes revistes consulta la secció Les Revistes.

Per a més informació sobre la col·lecció podeu consultar: Política de la col·lecció

 

 

Els catàlegs en línia per consultar el fons i localitzar la documentació del vostre interès són els següents:

  • BCNexplor@ és l’eina de descoberta de la documentació analògica o digital, gestionada pel SEDAC i les Biblioteques departamentals de l’Ajuntament de Barcelona. Aquesta plataforma, més eficient i amigable, facilita un punt d’accés a tots els recursos d’informació independentment del suport, tipologia o ubicació del recurs. Permet realitzar múltiples filtres de cerca, personalitzar el perfil d’usuari, consultar al mòbil i recuperar recursos del repositori digital BCNROC.
    • Per al servei de préstec no és necessari tenir carnet de préstec però sí que cal estar donat d’alta al BCNexplor@ a través del formulari d’alta d’usuari.

 

  • Catàleg col·lectiu de les universitats catalanes (CCUC) del Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC). Des del 2012, el SEDAC i les biblioteques departamentals també formen part del Catàleg col·lectiu de les universitats catalanes (CCUC) del Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC) que ens permet cooperar amb les biblioteques locals i beneficiar-nos de serveis bibliotecaris cooperatius a costos reduïts amb la col·laboració de les universitat.

 

  • BCNROC: és el repositori institucional mitjançant el qual l’Ajuntament de Barcelona proporciona, en accés lliure i gratuït, amb les mínimes restriccions possibles, els documents digitals d’autoria municipal de divulgació pública.

    La col·lecció del repositori és heterogènia, amb diversitat de continguts i de tipologies documentals, com ho és la mateixa producció municipal. Inclou, entre altres, normes, memòries, projectes, plans, pressupostos, mesures de govern, enquestes, dossiers de premsa, materials multimèdia i tots els documents publicats que recullen les activitats del Govern municipal.