Barcelona Cultura
  • La col·lecció
  •  

La col·lecció

La col·lecció d'art de la Fundació respon a un doble origen

La col·lecció d'art de la Fundació respon a un doble origen: la recuperació de la col•lecció Bosch i Caterineu i tot el que Muñoz Ramonet va anar adquirint al llarg dels anys. Actualment encara està en curs el procés de recuperació d'una part d'aquesta col·lecció.

El nucli de la col·lecció (que conté 2.634 obres d'art) és obra de l'empresari tèxtil Ròmul Bosch i Catarineu (1894-1936), soci de la Unión Industrial Algodonera, SA (UIASA) —un conglomerat de catorze (dotze) empreses, presidides per ell, que també incloïa la seva. Bosch i Caterineu la va vendre a UIASA perquè l'aportés com a garantia d'un préstec que l'Institut contra l'Atur Forçós (ICAF) de la Generalitat de Catalunya li havia concedit el 1934. L'any següent, la Generalitat la va dipositar al museu del Palau Nacional de Montjuïc, on la col·lecció va ser inventariada, documentada i fotografiada parcialment.

A la dècada de 1940, Muñoz Ramonet va adquirir la Unión Industrial Algodonera, SA i el 1950 la col·lecció va ser retornada al nou propietari.

Dels anys que la col·lecció li va pertànyer, se'n sap ben poc. La informació que se'n té procedeix dels inventaris que s'han conservat de la col·lecció Bosch i Caterineu, en què es citen artistes de gran prestigi com Eugenio Lucas, Marià Fortuny, Francisco de Goya, El Greco, Hermen Anglada Camarasa, Ramon Martí Alsina, Joaquín Sorolla, Isidre Nonell, Rembrandt, Antoni Viladomat, Bartolomé Esteban Murillo, Ramon Casas, Raimundo de Madrazo, , Francisco de Zurbarán, Rafael Mengs, Claude Monet, Juan Pantoja de la Cruz, Julio Romero de Torres, Ticià i Paolo Veronese, entre altres. Aquestes obres encara no s'han pogut recuperar.

Entre les obres d'art que s'han trobat a l'interior de la casa, hi ha pintures catalanes dels segles XVII i XVIII, especialment obres d'Antoni Viladomat, tapissos de Brussel·les dels segles XVI a XVIII, miniatures, escultures d'ivori, escultures de fusta policromada, objectes de vidre arqueològic, a més de rellotges i mobles de valor de diferents èpoques.