Comencen les obres de desconstrucció de l’anella viària de la Plaça de les Glòries

Aquest dijous han començat les obres de desconstrucció de l’anella viària de la plaça de les Glòries, que s’emmarquen en la transformació que s’està vivint a la plaça per a convertir-la en un nou centre social, econòmic i cultural de la ciutat

27/02/2014

Imatge dels treballs d'enderroc de l'anella mar

Aquest dijous 27 de febrer ha començat la desconstrucció de l’anella costat mar de la plaça de les Glòries. Aquestes obres s’emmarquen en la transformació que s’està vivint a la plaça per a convertir-la en un nou centre social, econòmic i cultural de la ciutat.

El tinent d’alcalde d’Hàbitat Urbà, Antoni Vives, ha destacat el fet que es tracta d’un dia important per a la ciutat, ja que “convertim una autopista en un enorme parc urbà, construint espai públic amb criteris de ciutat del segle XXI, posant les persones i la seva qualitat de vida al centre d'aquesta transformació urbana, i a través d'un procés participatiu a l'entorn veïnal i a la ciutat.” A més ha ressaltat que, amb la desconstrucció de l’anella “Barcelona marca el camí en la manera de fer ciutat del segle XXI”.

Vives ha assenyalat també que amb la transformació de la plaça de les Glòries es generarà una super illa dins la ciutat que suposa “un gran espai per a les persones, les veritables beneficiàries d'aquest procés de transformació".

Tractament mediambiental de l’obra

Per al desmuntatge de l’anella viària, en viaductes i rampes, s’utilitzen sistemes de desconstrucció de baixa agressivitat. La utilització d’aquests mètodes permet minimitzar l’impacte mediambiental de l’obra, reduint les emissions de soroll i de pols a l’entorn.

En aquest sentit, la desconstrucció de l'estructura actual de l’anella viària de la Plaça de les Glòries s’executa amb diferents sistemes de desconstrucció en funció de la zona o tipologia d’estructura. En concret, s’utilitzen sistemes com la demolició amb pinces demolidores, tall amb fil de diamant o disc de diamant en funció del gruix de l’estructura i posterior retirada mitjançant grua. També s’executaran crics hidràulics i la posterior demolició amb pinces en el cas de les piles.

La pinça de demolició que es fa servir en aquest procés és una de les més grans i potents que existeix al mercat amb una força de tall de 620 tones i una cisalla que té la capacitat d’agafar peces de fins a 1,3 metres d’amplada.

D’altra banda, tot el material provinent de l’enderroc es reutilitzarà en la seva majoria en l’àmbit de la plaça per tal de minimitzar els desplaçaments de camions i les emissions de CO2. Per tal de poder reciclar el material provinent de l’enderroc, s’ha ubicat una matxucadora mòbil a la zona dels Encants vells, que permet triturar els residus generats durant l’enderroc. En aquest sentit, el tinent d’alcalde d’Hàbitat Urbà, Antoni Vives ha ressaltat que en aquesta obra “es generarà 18 m3 de formigó triturat, que reaprofitarem per reomplir espais nous, actuant amb criteris de sostenibilitat ambiental en tot el seguiment de l'obra”.

Les obres de l’enderroc de l’anella mar duraran fins al juny

Les obres de desconstrucció es fa sota la tutela de Barcelona d'Infraestructures Municipals (BIMSA) i les executa la UTE Glòries, formada per les empreses Dragados, ACSA i Vopi 4, i la UTE Esteyco – Projects que s’encarrega de la direcció d’obres.

En concret, aquesta fase 1 de les obres, que s’allargarà fins a finals de juny, preveu la desconstrucció de l’anella costat mar i l’execució de la Gran Via de sortida en superfície. Posteriorment des de juny i fins al setembre tindrà lloc la fase 2, que correspon a la desconstrucció de l’estructura costat muntanya. Progressivament tots aquests treballs es completaran amb la urbanització provisional de la plaça que s’anirà fent a mesura que s’alliberin espais d’obra. A més, està previst, segons ha anunciat Antoni Vives que, a finals del 2014, estigui enllestit l’avantprojecte de Canòpia Urbana, la proposta guanyadora del concurs de les Glòries.

Informa't

Si vols més informació omple el següent formulari
He llegit i accepto l'avís legal de protecció de dades

Segueix Les Glòries