La botiga, el gran patrimoni de Gràcia

El comerç és un dels elements més identificadors de Gràcia, de la seva manera de ser, de la seva manera d’entendre el món. És un dels trets que defineixen la seva realitat econòmica i social, i un exemple de com els graciencs i les gracienques han sabut adaptar-se als canvis dels temps. A Gràcia, comerç vol dir bon tracte i innovació, conèixer les necessitats de la comunitat que l’envolta, posar-se al dia contínuament. També equival a treball, a dinamisme i a projecció. Comerç és entendre i ser capaç d’oferir. És escoltar i, a voltes, somiar. És un saber fer que només s’aprèn estant cada dia darrere un taulell i escoltant atentament les necessitats dels veïns. Fins i tot, a Gràcia, el mot comerç també és sinònim d’una altra cosa. Significa tradició, patrimoni cultural, testimoni d’un passat, com en pocs llocs de Catalunya. El comerç ha estat per a Gràcia un emblema d’una vila que va arribar a ser la segona ciutat del país al final del segle XIX. El comerç gracienc d’avui és hereu de tot plegat, i per això ha après a adaptar-se a noves circumstàncies. Alguns establiments ho han fet cercant nous valors com ara la sostenibilitat i la innovació, i d’altres oferint productes artesans. Sempre en cerca de l’excel·lència i d’un valor afegit. Viure Gràcia a través del seus comerços és una experiència singular que us convidem a gaudir, pas a pas. Descobriu les rutes que us hem preparat i deixeu-vos sorprendre!

  • Un comerç amb empenta

    Una ruta per la Gràcia més innovadora i guardonada. Una ruta pels comerços de Gràcia que han sabut recollir l’esperit d’un territori que ha reivindicat sempre la creació i la justícia social, el consum responsable i el dinamisme com a part de les seves arrels.

  • Un comerç amb arrel

    Una ruta per aquelles botigues que són testimoni de la història de Gràcia, d’un passat comercial que ha sabut adaptar-se als canvis dels temps i que són prova del dinamisme de l’antiga vila.

  • Un comerç amb sabor d’abans

    En aquesta ruta trobareu els establiments d’alimentació de més de 90 anys o inclosos en la categoria d’emblemàtics E1 i E2 segons l’última actualització, al març del 2016, de l’Ajuntament de Barcelona. No s’hi han inclòs els establiments de restauració i bars.