El Districte de Gràcia ha encarregat un estudi sobre els camins històrics entre Gràcia i Collserola com una part del desenvolupament del projecte dels pressupostos participatius “Recuperem els camins de Vallcarca a Collserola”.

Dins l’orografia dels entorns de Collserola vers el pla de Barcelona, Vallcarca és un punt geogràfic estratègic molt important. La petita vall encaixada –d’aquí ve la seva etimologia- entre el Putxet i el Turó de la Creueta del Coll fa que hi conflueixin els camins per Collserola per passar cap al Vallès, trobant com a primer destí Sant Cugat. Els passos més naturals per dirigir-se a l’altra vessant de Collserola són dos: El coll de la Mola i el Coll de l’Erola –en aquest cas, previ pas pel coll dels Penitents.

Ha sigut necessari l’exercici de traçar sobre el plànol actual de la ciutat de Barcelona aquesta xarxa antiga de camins per recuperar-ne la memòria històrica així com per oferir la possibilitat de recórrer-los per descobrir detalls, racons, edificis, traçats urbanístics i elements històrics relacionats amb èpoques passades. En definitiva, una altra manera de caminar per Barcelona.