Un gran estel de llum de vint puntes il·lumina la plaça de Sant Jaume per Nadal

29/11/2024 - 16:54

Gràcies a una col·laboració entre l’Ajuntament i la Generalitat, l’estel projecta reflexos de llum sobre les façanes dels dos edificis, que comparteixen la mateixa ornamentació vegetal a les balconades, i ofereix un espectacle audiovisual immersiu. A l’altre extrem de la plaça, i també decorat amb estrelles lluminoses, hi ha un arbre de Nadal de 15 metres. A més, el Pati dels Carruatges de l’Ajuntament inclou el gran pessebre tradicional que l’Associació de Pessebristes instal·lava fins ara al Museu Marès. Enguany, el pessebre, d’inspiració marítima, ocupa una taula de 8 metres d’amplada per 4 metres de fons, amb una altura de 70 centímetres. Tant l’espectacular estel de la plaça de Sant Jaume, batejada amb el nom d’‘Origen’, com el pessebre es podran visitar des del 29 de novembre fins al 5 de gener.

L’estel de vint puntes —cadascuna de 4 metres de longitud— que es pot veure a la plaça de Sant Jaume des de fa dies brilla des d’avui, dia 29 de novembre, fins al 5 de gener. Aquesta peça imponent, feta de ferro, metacrilat i llums led, il·lumina la façana dels edificis de l’Ajuntament i de la Generalitat, situats a banda i banda de la plaça, com a resultat d’una col·laboració entre ambdues institucions que pretén donar harmonia i equilibri a la decoració nadalenca de la plaça i que s’estén també als elements vegetals de les balconades.

L’estel, una creació artística de l’arquitecte i artista Xevi Bayona i el creador digital Àlex Posada, s’ha batejat amb el nom d’Origen. Es tracta d’una figura geomètrica regular que remet al moment de creació de l’univers, en què una gran explosió va transformar les tenebres en llum i energia, i simbolitza precisament l’harmonia. Té un diàmetre de 9 metres, una amplada de 10,6 metres i pesa 2,5 tones.

Cada dia, quan es faci fosc, començarà un espectacle audiovisual immersiu al voltant de l’estel. Aquest espectacle té una banda sonora original pròpia que es podrà gaudir obrint una aplicació web mitjançant un codi QR que permetrà connectar el telèfon mòbil al so en directe de la plaça, a través d’un mapa interactiu. Així l’espectacle es podrà escoltar en directe amb el mòbil i amb auriculars, imprescindibles per viure l’experiència amb la màxima qualitat i per garantir el descans veïnal.

L’espectacle, que dura cinc minuts, tindrà lloc cada dia, de 18.30 a 22.00 hores, en sessions cada quart d’hora.

A l’altre extrem de la plaça hi ha un arbre de Nadal de 15 metres, que ret homenatge a la màgia de les estrelles i s’ha creat en sintonia amb el gran estel.

L’arbre, ofert per Mercabarna a la ciutat, ha estat decorat enguany per Xavier Lloveras, florista i interiorista de Flors Prats, un comerç de proximitat que funciona des del 1891.

Un pessebre tradicional amb aroma de mar

Ja es pot visitar també el pessebre elaborat per l’Associació de Pessebristes de Barcelona, que s’ha traslladat aquest any del Museu Marès al Pati dels Carruatges de l’Ajuntament. La instal·lació porta fins al centre de Barcelona l’olor del mar, vincle de les dues grans fonts d’inspiració de la proposta: la commemoració del centenari del poeta Joan Salvat-Papasseit, que va treballar al Moll de la Fusta i el va evocar en alguns dels seus versos, i la Copa Amèrica de vela, clausurada fa unes setmanes. Es podrà visitar fins al 5 de gener (tot i que estarà tancat el 25 de desembre i l’1 de gener), de dilluns a divendres, d’11.00 a 19.00 hores, i dissabtes, diumenges i festius, d’11.00 a 20.00 hores.

El pessebre està muntat sobre una taula d’aproximadament 8 metres d’amplada per 4 metres de fons, amb una altura de 70 centímetres, i inclou escenes emblemàtiques com el Naixement, l’Anunciació, el camí dels Reis i una escena de Sant Francesc, sense oblidar figures tradicionals i mundialment conegudes com el caganer.