Març ecofeminista a Gràcia

27/02/2020 - 11:34

Durant tot el mes de març les entitats, associacions i casals organitzen una extensa llista d'activitats amb perspectiva de gènere.

Durant tot el mes de març les entitats, associacions i casals de Gràcia organitzen una extensa llista d'activitats amb perspectiva de gènere amb motiu del Dia Internacional de les Dones. L'acte central del Dia Internacional de la Dona es va celebrar el 7 de març a la plaça Dones del 36.

Enguany, amb motiu de la commemoració del Dia Internacional de les Dones, es vol mostrar la interrelació entre el feminisme i l’ecologisme, que comparteixen la visió de que l’actual model econòmic de depredació de recursos és ja insostenible pel planeta i pel manteniment d’una vida digna per a tothom. És per això que el lema de la celebració d’enguany és L’ecofeminisme és la resposta.

L’alcaldessa, Ada Colau, acompanyada del regidor del districte de Gràcia, Eloi Badia, i del regidor de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa, van participar de l’acte central a Gràcia de Commemoració del Dia Internacional de la Dona, celebrat dissabte 7 de març a la plaça de les Dones del 36 on es va inaugurar la mitgera remodelada i naturalitzada de la plaça , inclosa en el Pla de Rehabilitació de Mitgeres Consolidades 2018 – 2019 impulsat per l’Ajuntament de Barcelona a través de l’Institut Municipal de Paisatge Urbà i Qualitat de Vida. La mitgera, s’ha convertit en un jardí vertical amb 31 plaques fotovoltaiques i amb un mural artístic dedicat a la memòria de les dones que van defensar la República.

Una imatge recreada jugant amb la disposició de la vegetació de la miliciana antifeixista Maria Ginestà que reprodueix la fotografia icònica de Hans Gutmann a la terrassa de l’Hotel Colon decora doncs aquesta mitgera, que Ada Colau ha definit com “un espai que abans era invisible i fins i tot lleig però que s’ha convertit ara en un símbol de la Barcelona per la qual estem treballant entre tots i totes des de dins de l’Ajuntament però sobretot amb el conjunt de la ciutadania”.

Aquesta nova mitgera simbolitza, doncs, “una Barcelona que ha de ser verda per ser la ciutat de la vida, i que ha de treure molts cotxes, que ha de netejar ràpidament l’aire i ha d’augmentar moltíssim el verd perquè es pugui respirar”, ha dit l’alcaldessa.

La lectura del manifest d’enguany va anar a càrrec de quatre noies: la Luara Coromina, l’Ariadna Martínez, Aitana Martínez i l’Aina Amador alumnes de 2n i 4rt d’ESO dels instituts Vila de Gràcia i de  Montserrat Roig, dos centres educatius on el districte està impulsant un projecte  de coeducació i perspectiva feminista, a partir d’una metodologia participativa, vivencial i dinàmica, basada en activitats creatives, dinàmiques i materials audiovisuals.

Els objectius són neutralitzar i combatre els estereotips masclistes i fomentar conductes igualitàries i respectuoses entre el col·lectiu de nois i noies adolescents del districte de Gràcia. A més, es pretén dotar d’eines al professorat dels centres educatius per a que les actuacions que es realitzin es consolidin a llarg termini de forma que els centres facin seva la perspectiva coeducativa i feminista.

A banda, hi ha moltes altres activitats per a totes les edats organitzades per centres cívics, casals, biblioteques i altres equipaments i programades per a tot el mes de març. La programació inclou tallers, xerrades, música, exposicions, cinema, calçotada, actuacions, etc. Destaquen les 14enes Jornades Feministes del Coll amb el cicle aDona’t, que enguany està dedicat a quatre temàtiques: llenguatge inclusiu i comunicació, dones en lluita, espai públic i salut.

Podeu consultar el programa de les activitats del Dia de les Dones en el pdf adjunt.