Gràcia celebra la festa del Corpus

02/06/2023 - 15:36

Quatre ous com balla, tres catifes florals i una exposició donen forma al programa d’actes d’enguany al districte

La festivitat del Corpus, una de les més antigues de Barcelona, tornarà a omplir els carrers dels barris de flors i d’altres activitats de cultura popular. Les ornamentacions florals i l’art efímer ocuparan un any més un lloc destacat a l’agenda cultural de la ciutat gràcies aquesta celebració, que es podrà viure entre els dies 1 i 11 de juny, amb el dia 8, dijous del Corpus, com a data central.

A Gràcia, les entitats del territori han preparat diversos actes del 8 a l’11 de juny. Són els següents:

Carrer de la Llibertat
Catifa floral i l’ou com balla
Diumenge 11, de 9 a 18 h.
A les 18 h la catifa serà desfeta pels Gegants de Gràcia.
A càrrec de la Comissió de Festes del carrer de la Llibertat.

Espai Albert Musons (carrer de l’Alzina, 9)
L’ou com balla
Dijous 8 i divendres 9, de 16.30 a 20.30 h. Dissabte 10 i diumenge 11, de 10 a 14 h i de 16.30 a 20.30 h.
A càrrec de la Fundació Festa Major de Gràcia.
Exposició
Del 8 de juny al 7 de juliol. «Tot ve de Corpus», produïda per la Fundació Festa Major de Gràcia i el Taller d’Història de Gràcia. De 16.30 a 20.30 h. Dissabte 10 i diumenge 11, de 10 a 14 h i de 16.30 a 20.30 h.

Oratori de Sant Felip Neri de Gràcia (carrer del Sol, 8)
L’ou com balla al claustre
De dijous 8 a diumenge 11, d’11 a 13 h i de 17 a 20 h.
A càrrec de La Fadrinalla de Gràcia.

Parròquia de Santa Maria de Gràcia (carrer de Gràcia, 3)
Catifa floral
Diumenge 11, de 9 a 13.30 h.
A les 13.30 h serà desfeta per la processó de la parròquia.

Plaça de la Virreina – parròquia de Sant Joan
Catifa floral i l’ou com balla
Diumenge 11, de 8.30 a 19 h.
A les 8.30 h s’iniciarà la catifa amb l’acompanyament dels músics de l’Àliga de Gràcia al llarg del matí. A les 10 h, inici de l’ou com balla. A les 19 h serà desfeta per l’Àliga i el Lleó de Gràcia.
A càrrec de la Parròquia de Sant Joan de Gràcia, Catifaires de Gràcia i Àliga de Gràcia.

 

La celebració del Corpus a Barcelona

Pel que fa a la programació de ciutat, enguany accentua la seva dimensió cultural amb un programa articulat al voltant dels gremis i confraries, implicats des de l’origen en una festa que a Barcelona ja té més de 700 anys (es va començar a celebrar el 1320) i que té la declaració de Festa Patrimonial d’Interès Nacional.

La fidelitat als seus trets tradicionals conviu amb l’adaptació de la festa al moment present. L’ou com balla, un dels elements més singulars del Corpus a Barcelona, s’ha hagut d’adaptar pel context d’emergència climàtica i el decret de sequera. Les entitats han buscat diferents solucions per tal de preservar la celebració de la festa. Allà on no hi ha aigua, l’ou romandrà estàtic, integrat en la decoració floral de l’indret. Sí que podrà ballar en les fonts que funcionen amb un circuit tancat sempre i quan l’aigua es pugui fer servir per regar. En d’altres casos, l’element que en permetrà la dansa no serà l’aigua sinó que seran impulsats per aire.

També en la línia d’actualització de la festa sense perdre l’essència, en el marc de la celebració del Corpus a Barcelona s’oferiran xerrades, exposicions, itineraris i altres activitats vinculades a la petjada de les confraries i gremis a la ciutat. Entre les iniciatives destacades, s’ha creat una ruta que permet una visita autoguiada per indrets de referència per les petjades històriques del món de l’associacionisme professional i també l’aspecte assistencial dels gremis a la ciutat.