Dia Internacional per a l'eliminació de la violència vers les dones

06/11/2019 - 10:05

Dones. El proper 25 de novembre és el Dia Internacional per a l'eliminació de la violència vers les dones. Coincidint amb aquesta data, a Gràcia es faran diferents tallers i conferències. Suma't i rebutja les agressions sexistes!

El proper 25 de novembre és el Dia Internacional per a l'eliminació de la violència vers les dones. Coincidint amb aquesta data, a Gràcia es faran diferents tallers i conferències. Suma't i rebutja les agressions sexistes!

Entre les accions que s’hi faran a Gràcia, destaquen:

Espai Jove La Fontana:

  • Dimecres 20 a les 18.30: Xerrada Urbanisme feminista. Taller participatiu. Amb el col·lectiu Punt 6 i ESFA – CJB
  • Dimarts 26 a les 17.30: Trobem-nos Cicle 25N: Scapa al Patriarcat
  • Divendres 22 a les 17.30: Estenedor feminista (més taller d’estampació de samarretes)
  • Diumenge 24 a les 19.00: Teatre Cabaret Feminista. Les participants del taller ens oferiran l’obra de culminació del projecte. GRATUÏT. Org. EntrePobles + EJLF

Biblioteca Jaume Fuster

  • Dimarts 26 novembre 17 h: ‘Combatre les violències masclistes’, per part de Hèlia Dones

Casal Cardener

Dimecres 4 desembre 17 h: Taller d’autodefensa feminista, per part de Karin Konkle i organitzat amb el PIAD Gràcia.

Acte central

A Gràcia, l’acte central per commemorar el Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència vers les Dones (25 de novembre) es va fer el 15 de novembre a les 18.30 h a la pl. Virreina. Enguany, es va retre homenatge al 20è aniversari del feminicidi de M.Àngeles Chivan, veïna de Gràcia i que amb 21 anys va ser assassinada després de resistir-se a un intent de violació al c. Robí.

La resposta del veïnat va ser immediata i va haver-hi nombroses mobilitzacions. Vint anys després el Consell de Dones, amb les impulsores d’aquelles mobilitzacions, Durant l’acte, es va llegir el manifest,  encendre espelmes i hi va actuar el Cabaret Feminista.

Combatre la violència vers les dones

La violència vers les dones és una de les principals problemàtiques estructurals que patim a les nostres societats. Tots els estudis i informes, tant d’àmbit nacional com internacional, reiteren l’abast de la seva prevalença i la gravetat de les seves conseqüències. Ens trobem davant d’un fet que suposa una greu vulneració dels drets humans, un problema de salut pública (definit per l’OMS) i una qüestió fonamental de seguretat ciutadana.

A l’Estat Espanyol el 28 de desembre de 2004 es va aprovar la Llei orgànica 1/2004 de mesures de protecció integral contra la violència de gènere. La Llei abasta aspectes preventius, educatius, socials, assistencials i d’atenció a les víctimes, així com el principi de subsidiarietat de les Administracions públiques.

A Catalunya, es va aprovar el 24 d’abril de 2008 la Llei del dret de les dones a l’eradicació de la violència masclista. L’Ajuntament de Barcelona és pioner en la implementació de serveis d’atenció a les dones en situació de violència masclista: l’any 1983 va posar en marxa l’Equip d’Atenció a les Dones (el primer servei ambulatori públic d’atenció específica en situacions de violència de gènere a Catalunya) i el 1986 va crear la primera casa pública d’acollida de llarga estada per violència de gènere a la ciutat de Barcelona.

Actualment l’Ajuntament de Barcelona disposa d’una xarxa de serveis propis que va des de la prevenció, fins a l’atenció ambulatòria i l’acolliment d’urgència per violència masclista. Trobareu tota la informació a la web de Barcelona Antimasclista de l’Ajuntament.