Mercè'19: els actes de cultura popular del divendres 20 de setembre

18/09/2019 - 11:50

Mercè 2019. El pregó, el Toc d'Inici i la Passejada de les Bèsties són algunes de les activitats imprescindibles del primer dia de festa major.

Divendres al vespre arrenca la festa major de Barcelona amb el repic de campanes, la sortida del Seguici Inaugural i la lectura del pregó. Després comença el Toc d’Inici amb els balls protocol·laris de tots els elements que formen part del seguici popular: els Gegants de la Ciutat, l’Àliga, el Lleó… Cal no passar per alt la ballada de sardanes amb la cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona ni la passejada de les bèsties.

Aquí teniu un resum, ordenat cronològicament, de les activitats de cultura popular més importants del dia:

  • Repic de campanes del barri Gòtic. A les 17 h al campanar de la basílica de Santa Maria del Pi. L’Associació d’Amics del Campanar del Pi recupera el toc manual tradicional de campanes. I el porten a la Mercè per fer saber a tots els barcelonins que comencen les celebracions.
  • Pregó de la Mercè. A les 18.30 h al saló de Cent de l’Ajuntament. La festa no començarà fins que la pregonera d’enguany, no hagi acabat de parlar, així que escolteu atentament el que ens ha de dir Manuela Carmena, perquè ens convidarà a gaudir intensament de cinc dies de festa tradicional, de concerts de primera i d’espectacles de circ, de dansa i d’arts de carrer. Feu-li cas i… divertiu-vos! El pregó de la Mercè disposarà d’un servei d’interpretació en llengua de signes i de transcripció en pantalla, que es podrà seguir des de la plaça de Sant Jaume. També el podreu seguir en directe a betevé.
  • Seguici inaugural. A les 19 h, des del palau de la Virreina a la plaça de Sant Jaume. Si voleu viure la festa des del primer moment… seguiu l’Àliga, el Lleó, la Mulassa, el Bou, la Víbria, el Drac, la Tarasca, els Gegants del Pi, els Gegants de la Ciutat, els Capgrossos Marcers, els Cavallets Cotoners i els Gegants de Santa Maria del Mar en la seva desfilada des de la Rambla fins a la plaça de Sant Jaume. A més, enguany han entrat a formar part del Seguici Popular els Falcons de Barcelona, així que els veurem desfilar per la Mercè amb tot el Seguici. Els acompanyen els Trabucaires d’en Perot Rocaguinarda i els Ministrils del Camí Ral. Abans de sortir, i perquè no us agafi la gana a mig seguici, la plataforma Panàtics i el Gremi de Flequers us oferiran un berenar a base de pa amb xocolata. Recorregut: interior de la Virreina, la Rambla, Ferran, plaça de Sant Miquel.
  • Sardanes inaugurals. A les 19 h a l’avinguda de la Catedral. Amb la cobla titular de la ciutat, la Cobla Sant Jordi.
  • Toc d’Inici. A les 19.45 h a la plaça de Sant Jaume. El Toc d’Inici és un dels actes més destacats de la festa major. Vegeu com ballen les figures del Seguici Popular i com, en acabar, fan una darrera ballada a la plaça abans de marxar (el Toc Final), mentre, al terrat de l’Ajuntament, s’encén el castell de focs que marca l’inici de la festa.
  • Passejada de dracs i bèsties de foc. A les 22 h, amb punt de sortida i arribada a la plaça Comercial. Els dracs i les bèsties de foc que veureu participar en alguns dels actes més esperats de la festa encara no s’han acabat de despertar, així que faran una primera passejada pels carrers i les places del barri. Si els voleu veure bé, sense patir pel foc d’espurna que habitualment acompanya les seves aparicions públiques, aquest és el moment. Recorregut: plaça Comercial, Comerç, Princesa, Montcada, Sombrerers, plaça de Santa Maria, passeig del Born i plaça Comercial.