La 38a edició del Festival Folk Internacional Tradicionàrius tindrà lloc del 10 de gener a l’11 d’abril de 2025, una edició més que manté el mateix objectiu des del seu inici l’any 1988. Promoure i donar a conèixer la música folk en tots els seus vessants i fomentar les aliances artístiques i musicals de la cultura d’arrel tradicional.
Un Tradicionàrius en transició pel que fa a la direcció artística, l’equip de programació format per Anaís Falcó, Manu Sabaté i Andrea Moliner impulsen amb l’expertesa professional i l’ambició jove. Un Festival d’aires i sonoritats d’espais comuns i de mirades Mediterrània enllà.
Enguany, el dissenyador gràfic Quim Díaz, proposa un disseny que fa referència a la gamma de colors blaus propis del territori marí i una tipografia representativa del bressol de les civilitzacions occidentals de l’edat antiga.
Sense la Mediterrània no hi hauria música catalana
En Vicent Torrent, en un article del seu llibre Sobirania musical, diu que la música valenciana (catalana) no es pot entendre sense la Mediterrània. Parla de ritmes, d’estructures musicals, de melodies i d’instruments. Per això, fa més de quaranta anys van organitzar a València la Trobada de Música del Mediterrani. I, poc després, van fer l’extraordinari disc Xarq Al-Andalus amb el grup de Marrakesh Muluk El-Hwa.
Aquest és el punt de partida d’una moguda musical compartida amb molts territoris de la Mediterrània: una forma de vehicular les identitats, la diversitat i el seu diàleg.
L’any 2009 Toni Torregrossa, Maurizio Martinotti, Joan Soler i Amigó i Jordi Fàbregas van compondre Mar Mur sobre la tragèdia dels immigrants i refugiats amb pastera adés i ara absolutament vigent. Encara més, en una Europa on, de nou, campa el feixisme als parlaments de tots els països i on els conflictes bèl·lics omplen el mar d’embarcacions sobrecarregades de refugiats.
I si invertíssim el mapa de la Mediterrània? Qui aniria cap al nord? Què és el nord? Aquesta és la idea. Hi ha una comunitat cultural diversa: grecs, romans, foceus i cartaginesos, després d’àrabs i cristians… La distribució de la riquesa separa; la música ens connecta.
Inauguració del 38è Festival Folk Internacional Tradicionàrius
Ara fa 15 anys, el 22 de gener de 2010 en el marc de la 23a edició del Festival Tradicionàrius es va estrenar el projecte MAR MUR de Toni Torregrossa , Maurizio Martinotti , Joan Soler i Amigó i Jordi Fàbregas .
Parafrasejant a Soler i Amigó “MAR MUR és com un fris de cançons sobre el tema de la immigració, d’uns nouvinguts no sempre benvinguts. El mar que sempre havia estat un mar de tots es converteix en un mur per a les persones que volen creuar-los de sud a nord. Aquesta obra pretén ser un gest de solidaritat i una oportunitat de reflexió i de presa de consciència. No és pas un tema nou”.
Enguany, la inauguració de la 38a edició del Tradicionàrius celebrarà aquesta fita amb una revisió del treball d’aquests artistes tan emblemàtics amb una nova mirada de la mà de Marc Figuerola i Boris Pi. Comptarem amb la veu d’Alidé Sans, els vents d’Helena Cullaré i Meritxell Lausuch, les cordes polsades de Tóbal Rentero i el baix d’Iu Boixader. Per a l’ocasió, ens acompanyarà Toni Torregrossa, un dels artífexs del projecte, i Eduard Casals a la viola de roda.
El concert tindrà lloc el divendres 10 de gener de 2025 a les 22 hores a l’Auditori Jordi Fàbregas del CAT Tradicionàrius. Com ja és tradició, Kabum i el Col·lectiu Guirigrall donaran el tret de sortida des de la plaça de la Vila de Gràcia al CAT.