El centenari de l’escola La Farigola de Vallcarca protagonitza el regal institucional d’enguany

17/08/2023 - 16:43

És una obra de la il·lustradora gracienca Cristina Huguet que representa el centre educatiu i un grup d’infants jugant-hi.

És una obra de la il·lustradora gracienca Cristina Huguet que representa el centre educatiu i un grup d’infants jugant-hi.

Una entitat educativa emblemàtica de Gràcia, l’escola La Farigola de Vallcarca, celebra cent anys aquest 2023. El Districte ha volgut homenatjar la història del centre amb una làmina que servirà com a regal institucional d’enguany. Segons la tradició, aquest és l’obsequi que Gràcia atorga al pregoner o pregonera de la Festa Major i, al llarg de l’any següent, serveix per honrar altres persones i entitats.

La làmina, obra de la il·lustradora gracienca Cristina Huguet, representa la façana de l’edifici i un grup d’infants jugant davant de la font de l’escola. El dibuix està realitzat amb l’estil conegut com ‘skectching’, un tipus d’il·lustració realitzat in situ i de manera esquemàtica que, en alguns casos com aquest, està acolorit amb aquarel·la.

La Farigola de Vallcarca es va inaugurar al 1923. El projecte arquitectònic va ser obra de Josep Goday, que va dissenyar un edifici d’estil noucentista, protegit en l’actualitat com a bé cultural d’interès local.

L’escola va participar des del principi en els moviments que promovien una escola pública i laica i un model pedagògic transformador, en contrast amb els mètodes més tradicionals. La primera directora, Maria Baldó, va combinar l’activitat didàctica amb un posicionament republicà i feminista al capdavant d’un centre que, inicialment, era només per a nenes.

Avui, La Farigola de Vallcarca és una escola pública de titularitat municipal, amb una línia d’educació infantil i primària. És un centre familiar i arrelat al barri que, al llarg d’aquestes dècades, ha contribuït a formar generacions de veïns i veïnes. A més, per la seva situació es beneficia de la proximitat d’espais com ara el bosc Turull i el Park Güell.