El servei de teleassistència incorpora un nou programa de suport a les persones cuidadores

25/11/2019 - 12:10

La iniciativa, pionera a Catalunya, vol millorar la qualitat de vida de les persones cuidadores no professionals i s’adreça a tothom que té cura de familiars amb discapacitat, malaltia o dependència i que presenti sentiments de sobrecàrrega.

El servei de teleassistència municipal posa en marxa el nou programa de suport a la persona cuidadora, una iniciativa pionera a Catalunya que vol millorar la qualitat de vida de les persones cuidadores no professionals, que sovint són familiars, i de les persones que necessiten cures. Aquest suport el podran sol·licitar de manera gratuïta totes les persones que viuen a la ciutat de Barcelona que tenen cura de familiars amb discapacitat, malaltia o dependència i que se senten sobrecarregades a causa de l’activitat de les cures.

El nou programa suposa un canvi en la concepció del servei de teleassistència, que sempre s’ha ocupat de fer el seguiment de les persones beneficiàries, i a partir d’ara se centrarà també en les necessitats de les persones cuidadores. De fet, actualment la teleassistència ja arriba a més de 7.500 persones amb graus II i III de dependència, que necessiten un nivell alt de suport per fer les activitats bàsiques de la vida diària i, per tant, forçosament disposen d’algú que les ajuda perquè puguin seguir vivint al seu domicili. El nou programa s’ha treballat conjuntament amb la Xarxa pel Suport a les Famílies Cuidadores i té per objectiu millorar el benestar emocional de qui cuida, així com combatre el possible sentiment de solitud.

El programa oferirà trucades de seguiment i escolta activa, visites anuals, informació sobre els recursos disponibles i altres campanyes informatives específiques. Aquestes trucades de seguiment les farà sempre la mateixa persona referent, la qual cosa ajudarà a establir un vincle i una actitud activa d’escolta. El programa també proporcionarà a les persones cuidadores guies formatives amb continguts pràctics i d’interès. Per fer-ho treballarà estretament amb l’espai d’informació i orientació Barcelona Cuida, de manera que si, per exemple, s’organitza una activitat sobre una malaltia concreta, el servei de teleassistència municipal podrà informar les persones cuidadores que tinguin familiars en aquesta situació.

El nou programa de suport a les persones cuidadores també oferirà prestacions tecnològiques individualitzades en cas que les persones professionals ho considerin adient, per exemple, detectors d’enuresi, d’ocupació del llit o butaca o de convulsions per possibles moviments bruscos al llit. Eventualment també es valorarà implantar el terminal mòbil del Servei de Monitoratge Intel·ligent del Moviment per a l’Autonomia amb Localitzador (MIMAL), que disposa d’un sistema de geolocalització per a persones amb deteriorament cognitiu.

La sol·licitud del nou servei es pot fer si la persona cuidada ja és usuària de la teleassistència, prement directament el botó del penjoll o bé trucant al telèfon 935 479 200, i també, en cas que es tracti d’una alta nova, a través d’un centre de serveis socials o d’un centre d’atenció primària.

El servei de teleassistència municipal va arribar l’any passat a les cent mil persones ateses, un rècord històric, i les persones usuàries es mostren molt satisfetes amb el servei i el puntuen amb una nota mitjana de 9,4.