Els actes previs als Foguerons de Sant Antoni de sa Pobla a Gràcia 2020

09/01/2020 - 08:10

Foguerons. El dissabte 25 de gener, Gràcia torna a celebrar els Foguerons de sa Pobla. Recollim tots els actes previs que no et pots perdre!

Ja fa vint-i-vuit anys que el darrer cap de setmana de gener els carrers i les places de l’antiga Vila de Gràcia s’omplen de foguerons. S’hi fa la festa dels Foguerons de sa Pobla, una tradició importada de Mallorca que ha calat profundament en el calendari festiu gracienc. De fet els Foguerons estan tan consolidats que s’han acabat convertint en la festa major d’hivern oficiosa de Gràcia. Enguany cremaran una dotzena de foguerons, al voltant dels quals dissabte 25 al vespre s’hi farà una revetlla amb carn a la brasa, música i cant. Però la festa té tres dies de durada – del 23 al 25 de gener- i comprèn molts altres actes per acostar-se a la cultura popular i les tradicions mallorquines.

Exposició ‘Cartells de sa Pobla a Gràcia’
En els vint-i-vuit anys que ja fa que dura la tradició dels Foguerons de Sant Antoni de sa Pobla a Gràcia, s’han fet un bon reguitzell de cartells per a anunciar-los. Si els voleu veure tots junts, visiteu aquesta mostra que es farà a la seu de la Fundació Festa Major de Gràcia!

Quan es fa? Del 17 de gener al 2 de febrer a l’Espai Albert Musons (carrer de l’Alzina, 9). De dilluns a dijous, de 17 a 21 h; divendres, de 10 a 13 h.

Cicle de rondalles mallorquines ‘Al cel mos vegem tots plegats’
Per cinquè any al Maldà s’hi podran veure quatre propostes teatrals úniques a partir de les rondalles tradicionals mallorquines. L’entrada a la funció inclou un tast de productes balears.

Quan es fa? Del 19 de gener al 9 de febrer al Teatre Maldà (carrer del Pi, 5). Diumenge a les 12.30 h. Preu: Taquilla 15€ / Anticipada 10€.

Presentació del llibre ‘La cuina del Tradicionari. Un recorregut pel calendari gastronòmic de Mallorca’
Enguany el CAT presenta el llibre ‘La cuina del Tradicionari’, basat en receptes i ressenyes d’ingredients del Calendari Folklòric de Rafel Ginard. S’hi recullen 24 receptes dels cuiners Tomeu Arbona i Miquel Calent, que volen relacionar la cuina actual amb els rituals i celebracions. És un projecte de la Fundació Mallorca Literària en el marc del Tradicionari de Mallorca.

Quan es fa? Dijous, 23 de gener, les 19 h al Centre Artesà Tradicionàrius

Inauguració de l’exposició ’40 anys, quaranta poetes, XL artistes’
Antoni Torres Martorell coordina aquesta exposició que neix per celebrar els quaranta anys de la Universitat de les Illes Balears. A més, la mostra ajudarà a fer visible l’intercanvi d’artistes i escriptors amb una història i llengua comunes. Amb aquest objectiu, l’exposició uneix paraules de 40 poetes i imatges de 40 artistes plàstics, provinents de Catalunya, les Illes Balears, Catalunya Nord, Aragó, l’Alguer, Andorra i el País Valencià.

Quan es fa? Del 23 de gener al 21 de febrer, de 17 a 21 h al Centre Artesà Tradicionàrius. Inauguració el dijous 23 de gener a les 20 h.

Tast de productes mallorquins
Una manera excel·lent d’aprofundir en una cultura és a través de la gastronomia i per això un dels primers actes que es fan dels Foguerons és el tast de productes mallorquins. El Bar del CAT s’omple de sobrassada, botifarrons i camellot, alguns dels productes més freqüents que es torren per la festa de Sant Antoni a sa Pobla.

Quan es fa? Dijous, 23 de gener, les 20 h al Centre Artesà Tradicionàrius

Glosada
Després de sopar, amb la panxa ben plena, és el moment de començar a cantar. Per això cada any s’organitza un recital de cançó improvisada anomenat ‘Oda a la Sobrassada’. Hi participen glossadors barcelonins i també de vinguts des de Mallorca com ara Mateu Xurí, Maribel Servera, Catalina Canyelles, VOPB de Catalunya… A més com tota bona glosada, és oberta a tothom. Un animareu a cantar?

Quan es fa? Dijous, 23 de gener, les 20.30 h al Centre Artesà Tradicionàrius