Els Ateneus de Fabricació Digital produeixen EPIS amb impressores 3D per fer front a l’emergència sanitària

25/03/2020 - 10:19

Els Ateneus de Fabricació Digital obren per produir i distribuir equips de protecció individual (EPIS) per als treballadors i treballadores del serveis més exposats al contagi.

Barcelona ha posat a disposició de la comunitat Coronavirus Makers els Ateneus de Fabricació Digital per: produir, mitjançant la tècnica d’impressió 3D, alguns dels equips de protecció individual i material sanitari més demandats per la comunitat mèdica i pels sectors més exposats al contagi del virus Covid-19.

El primer dispositiu que s’està confeccionant són suports de viseres per pantalles de protecció facial i es preveu una fabricació diària d’aproximadament 80 unitats.

La comunitat maker, formada per professionals de diferents sectors com el sanitari, científic, d’enginyeria o disseny, s’ha organitzat de manera telemàtica i sense ànim de lucre per desenvolupar solucions ràpides i eficaces davant la manca d’EPIS i material mèdic per fer front a l’actual emergència sanitària. Amb una coordinació estatal, s’han desenvolupat subgrups per províncies i zones, essent Barcelona ciutat i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) el node que es gestionarà des dels Ateneus de Fabricació Digital i la seu de l’Escola Superior de Disseny i Art Llotja al districte de Sant Andreu.

L’avanç de la pandèmia ha comportat l’escassetat d’equips de protecció individual fet que dificulta les mesures de prevenció i protecció dels equips mèdics i dels treballadors i treballadores que es troben més exposats al contagi, com són el personal de seguretat, serveis socials, residències de gent gran i, inclòs, el de mercats o comerços i personal de neteja.

Després de dies de coordinació, planificació i organització, aquest dilluns es va iniciar la fabricació de viseres per a pantalles protectores facials i, en els propers dies, quan els prototips siguin validats per tècnics sanitaris, i sempre que els recursos dels Ateneus ho permetin, es començarà la d’obridors de porta, mascaretes i protectors oculars.

Als 5 equipaments que conformen la xarxa d’Ateneus de Fabricació Digital (Parc Tecnològic, Ciutat Meridiana, Fàbrica del Sol, Les Corts i Gràcia) cal sumar dos espais més habilitats: el Punt Multimèdia Fab Casa del Mig i el servei de Prototipatge de Barcelona Activa (BASA), que han posat en marxa 23 impressores 3D de diferents models , i queden a disposició la resta de maquinària en el cas que fos necessària, entre les que s’inclouen talladores làser de gran format, talladores de vinil, fresadores de precisió i fresadores CNC de gran format. Un equip de 20 empleats i empleades treballen, presencial i telemàticament, realitzant funcions de producció, emmagatzematge i distribució.

Es tracta d’un exemple d’humanisme tecnològic, ja que garanteix que la tecnologia s’aplica per millorar la qualitat de vida de tota la ciutadania i, alhora, dona resposta als principals reptes que afronta la ciutat i la societat, com és el cas actual d’intentar revertir la situació d’emergència sanitària ocasionada pel virus Covid-19.

Més informació